Ascultă Radio România Cluj Live

Misterele COVID-19

Summit, aflat la laboratorul național Oak Ridge din Statele Unite, a analizat 40.000 de gene din 17.000 de probe la începutul acestei veri, în încercarea de a înțelege mecanismele virusului, a explicat expertul în inteligență artificială, Thomas Smith, într-un articol pe platforma Medium. Datorită mașinăriei, cel de-al doilea cel mai rapid computer din lume, a fost posibil să analizăm – în puțin peste doău săptămâni – 2 miliarde și jumătate de combinații genetice. Rezultatele au evidențiat faptul că bradikinina, un compus chimic natural care reglează tensiunea arterială, ar putea explica multe fațete ale COVID-19 și unele dintre simptomele sale.

Misterele COVID-19
Foto: Sursa foto: geralt/Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 13 septembrie 2020, 06:00 / actualizat: 13 septembrie 2020, 8:12

Constatările par să facă lumină asupra motivului pentru care virusul cauzează probleme vasculare la unii pacienți, de la accident vascular cerebral la inflamația pielii sau degetelor de la picioare, și indică noi posibile terapii pentru tratarea celor mai grave simptome ale sale.

În fața unui nou virus și a unei boli necunoscute, autoritățile sanitare și personalul medical au fost forțate să se miște, sub ochii lumii, prin încercări. La început, virusul părea să se manifeste ca un sindrom respirator – denumirea sa științifică completă este încă Sindromul Respirator Acut Sever 2, SARS-CoV-2 – cu simptome similare cu o răceală sau gripă, iar tratamentele au reflectat acest lucru.

Însă, foarte curând, medicii din prima linie au început să raporteze simptome mai grave: accidente vasculare cerebrale, probleme cardiace, afecțiuni ale pielii și probleme circulatorii, în special la nivelul picioarelor. În unele cazuri, au fost depistate și probleme hormonale.

Profesioniștii din domeniul sănătății au început să-și dea seama că administrarea de oxigen pacienților grav bolnavi sau intubarea acestora – sau activarea protocolului inițial de insuficiență respiratorie – nu duceau întotdeauna la rezultatele dorite. Evident, în organismul bolnavilor mai exista ceva.
Treptat, semnele au început să indice că cele mai grave cazuri și decese s-au datorat așa-numitei „furtuni de citokine” – o reacție excesivă a sistemului imunitar, capabilă să afecteze organele vitale.

Descoperirile făcute de oamenii de știință care au prelucrat date de la supercomputer au fost publicate în revista „eLife”: conform concluziilor lor, o „furtună de bradikinină” – o disfuncție a sistemului vascular care provoacă pierderea vaselor de sânge – ar putea fi la baza problemelor sistemului cardio-circulator. Însă, cercetătorii au adăugat că nu este nicidecum exclus faptul că cele două „furtuni” sunt „legate intrinsec”. Prin urmare, ipoteza publicată în „eLife” sugerează că ar exista o „furtună de bradikinină” la baza multora dintre cele mai letale simptome ale COVID-19.

Teoria se bazează pe noțiunea acceptată în mod obișnuit că infecția începe cu intrarea virusului în organism prin intermediul receptorilor ACE2 – care se găsesc pe scară largă în nas, dar și în intestine, rinichi și inimă. Calculatorul Summit a arătat echipei de cercetători că efectele COVID-19 nu se limitează la cele cauzate de colonizarea receptorilor ACE2: deoarece virusul este, de asemenea, capabil să îi manipuleze, determinând organismul să crească răspunsul receptorilor.

Prin urmare, COVID-19 nu se limitează la infectarea celulelor care exprimă deja mulți receptori ACE2, ci deviază în mod activ sistemele corpului, care este apoi indus să le regleze în organele în care acestea sunt de obicei exprimate la niveluri scăzute sau medii, inclusiv plămânii, a spus Smith.

SARS-CoV-2 – au scris cercetătorii – crește nivelurile de ACE2, care scade tensiunea arterială în corpul uman și acționează împotriva unei alte enzime cunoscute sub numele de ACE (care are efectul opus), lăsând ușa deschisă bradikininei. Aceasta, necontrolată, provoacă permeabilitate și dilatare vasculară, precum și hipotensiune arterială, au adăugat oamenii de știință. Odată ce tensiunea arterială nu este controlată și vasele de sânge își cresc permeabilitatea, organismul se deschide la disfuncționalitate în aproape întregul corp, iar ușile rămân deschise.

Pacienții care suferă de o furtună de bradikinină „se îneacă”, deoarece alveolele lor pulmonare sunt acoperite cu o substanță gelatinoasă. Mulți lucrători din domeniul sănătății au raportat leziuni ale vaselor de sânge ale sistemului respirator și ale altor organe. Acest lucru ar explica de ce, în unele cazuri, administrarea oxigenului sau conectarea pacienților la aparatele respiratorii a fost inutilă.

Un alt mister al COVID-19 este motivul pentru care unii pacienți au suferit simptome mai severe decât alții, deși sunt cunoscuți factorii de risc precum vârsta, supraponderabilitatea și diabetul.

Inițial, cauza a fost descoperită în factorii genetici, probleme cu microbiota intestinală sau chiar grupa sanguină. Ipoteza bradikininei ar putea ajuta acum să înțeleagă cine este cel mai expus riscului de a fi grav afectat de virus.

De exemplu, devine din ce în ce mai evident că femeile au mai puține șanse să moară din cauza COVID-19. Cercetătorii consideră că prezența unei proteine ​​(timozina beta-4), care este de două ori mai prezentă la femei decât la bărbați, le-ar putea proteja de unele dintre cele mai grave simptome ale noului coronavirus.

Cercetătorii au sugerat că eforturile de a găsi un tratament pentru simptome ar trebui să se concentreze pe limitarea „furtunilor de bradikinină”. Un posibil pas următor ar fi efectuarea de studii clinice pentru a evalua eficacitatea acestor medicamente în tratamentul pacienților afectați de COVID-19.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Clinica de Psihiatrie Pediatrică Cluj – un succes încă din prima zi de funcționare
Sănătate miercuri, 26 martie 2025, 15:01

Clinica de Psihiatrie Pediatrică Cluj – un succes încă din prima zi de funcționare

Sute de pacienți au fost examinați și tratați în ultima lună în cadrul Spitalului de Psihiatrie Pediatrică din Cluj care a fost dotat în...

Clinica de Psihiatrie Pediatrică Cluj – un succes încă din prima zi de funcționare
Importanța legumelor în alimentația copiilor
Sănătate miercuri, 26 martie 2025, 11:14

Importanța legumelor în alimentația copiilor

Mesele cu cei mici pot fi provocare pentru părinți mai ales când vine vorba de legume. Unii copii le ignoră sau le privesc cu scepticism, iar...

Importanța legumelor în alimentația copiilor
26 martie – Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei
Sănătate miercuri, 26 martie 2025, 11:04

26 martie – Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei

La data de 26 martie este marcată, anual, Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei, cunoscută și sub denumirea ‘Purple...

26 martie – Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei
Criză gravă de medicamente pentru epilepsie, în special la copii
Sănătate marți, 25 martie 2025, 15:45

Criză gravă de medicamente pentru epilepsie, în special la copii

Reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor cu Epilepsie din România atrag atenția asupra crizei grave de medicamente esențiale pentru tratarea...

Criză gravă de medicamente pentru epilepsie, în special la copii
Sănătate marți, 25 martie 2025, 15:13

Noul Spital de Psihiatrie Pediatrică din Cluj, pe deplin funcțional

Noul Spital de Psihiatrie Pediatrică, construit de Consiliul Județean Cluj este pe deplin funcțional!   Sute de pacienți au fost examinați...

Noul Spital de Psihiatrie Pediatrică din Cluj, pe deplin funcțional
Sănătate luni, 24 martie 2025, 13:49

Cele mai multe cazuri de tuberculoză din UE sunt în România

România are nevoie urgent de programe eficiente de screening, diagnostic rapid şi acces la tratamente inovatoare pentru a elimina tuberculoza...

Cele mai multe cazuri de tuberculoză din UE sunt în România
Sănătate luni, 24 martie 2025, 12:15

Tratamentul rinitei alergice – o adevărată revoluție

În trecut, desensibilizarea alergicilor, în special a celor care suferă de rinită alergică, necesita o serie de injecții. De aproximativ zece...

Tratamentul rinitei alergice – o adevărată revoluție
Sănătate duminică, 23 martie 2025, 12:34

Campanie de conștientizare a sănătății orale la Sălaj

Campanii de conștientizare a sănătății orale sunt organizate an de an în luna martie, în România. În Sălaj, principala problemă este lipsa...

Campanie de conștientizare a sănătății orale la Sălaj