Părinţii au rolul cel mai important în verificarea stării de sănătate a copilului înainte de a pleca la şcoală [AUDIO]
Elevii care tuşesc, au febră sau dureri în gât nu trebuie duşi în colectivitate şi au nevoie să fie văzuţi de medicul de familie, atrag atenţia cadrele medicale şi cele didactice.
Articol editat de Andreea Leonid, 16 septembrie 2020, 06:00 / actualizat: 16 septembrie 2020, 7:29
Elevii care tuşesc, au febră sau dureri în gât nu trebuie duşi în colectivitate şi au nevoie să fie văzuţi de medicul de familie, atrag atenţia cadrele medicale şi cele didactice.
Acestea le recomandă părinţilor să fie cei care realizează triajul înainte de trimiterea copiilor la şcoală, mai ales că sunt primii care îi văd şi îşi pot da seama dacă ceva nu este în regulă.
Nu-i duceţi pe copii la şcoală dacă tuşesc, dacă prezintă dureri în gât sau au alte simptome specifice răcelii şi noului coronavirus; este îndemnul profesorilor şi medicilor sălăjeni, care cred că rolul părinţilor este extrem de important în această perioadă pentru prevenirea focarelor de boală în şcoli şi grădiniţe.
Autorităţile medicale sălăjene atrag atenţia că elevii claselor unde profesorul se îmbolnăveşte cu noul coronavirus vor intra de urgenţă în carantină.
Dr. Ligia Marincaş, director al Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj:
Dacă a predat la o singură clasă, cadrul respectiv se internează, iar copiii sunt puşi în carantină pentru 14 zile. Dacă a interacţionat şi cu alte cadre didactice, se ia decizie individuală pentru carantinarea celorlalte persoane cu care cadrul didactic a intrat în contact.
Potrivit profesorilor, părinţii trebuie să fie primii care verifică starea în care se află copilul înainte de a pleca la şcoală:
Prima triere o face părintele. Haideţi să responsabilizăm şi părinţii, nu doar alţii sunt de vină. A doua triere nu o vor putea face în toate unităţile cadre calificate, dar s-a discutat cu directorii şi vor nominaliza o persoană care poate are cunoştinţe minimale vizavi de luatul temperaturii şi a observaţiei fizice. Deci şcoala va face următoarea triere. În unităţile cu un număr mai mare de elevi există cadre medicale.
În Sălaj nu există nicio şcoală cuprinsă în scenariul roşu, iar autorităţile medicale spun că disciplina şi înţelegerea sunt elemente esenţiale pentru prevenirea de îmbolnăviri printre elevi şi profesori.
Adrian Lungu (RRA ) / Andrea Nagy
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.