Altă zonă din centrul Clujului își schimbă înfățișarea
Zona străzilor Universității – Kogălniceanu este urmatoarul perimetru din centrul Clujului care urmează să își schimbe înfățișarea. Primăria a lansat licitația pentru stabilirea constructorului, iar lucrările vor începe în primăvara anului viitor.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 18 septembrie 2020, 11:14
Zona străzilor Universității – Kogălniceanu este urmatoarul perimetru din centrul Clujului care urmează să își schimbe înfățișarea. Primăria a lansat licitația pentru stabilirea constructorului, iar lucrările vor începe în primăvara anului viitor.
Am lansat licitația pentru execuția lucrărilor de modernizare și reamenajare a străzii Kogălniceanu, a străzii Universității și a străzilor adiacente. Proiectul are o valoare de aproximativ zece milioane de euro și este finanțat din fonduri europene. Termenul de depunere a ofertelor este 5 octombrie. Estimăm începerea lucrărilor în primăvara anului viitor, durata execuției lucrărilor este de 19 luni, cu termene diferite pentru fiecare stradă în parte.
Șeful Direcției de Dezvoltare Locală din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, a prezentat următoarea zonă din partea centrală a municipiului care va fi refăcută.
Toate străzile din zona clădirii principale a Universității Babeș-Bolyai vor fi preponderent pietonale, cu un trafic rutier redus.
Ovidiu Cîmpean a explicat că accesul mașinilor nu a putut fi interzis în totalitate, pentru că pe strada Kogălniceanu își au sediul mai multe instituții importante, pentru care trebuia asigurat acces auto:
Proiectul își propune pietonalizarea străzii Kogălniceanu, modernizarea străzilor adiacente pe modelul străzilor de tip share space, spațiu partajat între diferitele categorii de participanți la trafic, dar și amplasarea de mobilier urban modern, completarea aliniamentelor de arbori, se vor planta 260 de arbori noi pe aceste străzi, va fi modernizat iluminatul public, vom folosi tehnologie led și sistem de telegestiune, iar cablurile vor fi introduse în subteran.
Odată cu regândirea acestei zone centrale a Clujului, parcarea aflată pe strada Universității va fi desființată. Ovidiu Cîmpean arată că aici va fi amenajată o piațetă, a cărei atracții principale va fi statuia Fecioarei Maria.
Proiectul prevede și câteva noutăți, precum propunerea de a muta statuia Fecioarei Maria pe locul ei istoric, de pe strada Universității. Pe locul actualei parcări de pe strada Universității se va amenaja o piațetă, în jurul statuii, și se va amplasa și o fântână arteziană.
Prea puțin cunoscută în prezent, statuia Fecioarei Maria se află acum în spatele Bisericii Sfinții Petru și Pavel din cartierul Mărăști.
Istoricul Tudor Sălăgean arată că acest obiectiv merită să fie repus în valoare, pentru că este cel mai vechi monument public al Clujului:
Statuia Fecioarei Maria a fost ridicată în anul 1744, după încheierea unei epidemii de ciumă, care a durat între 1738 și 1742, în semn de mulțumire față de protecția pe care Fecioara Maria s-a considerat că a exercitat-o asupra orașului Cluj. Inițiatorul construcției acestei statui a fost guvernatorul Anton Kornis, care era membru al unei foarte importante familii catolice. Această statuie este primul monument public al orașului Cluj sau, cel puțin, cel mai vechi păstrat până astăzi.
O altă noutate a fost gândită pe strada Kogălniceanu. Ovidiu Cîmpean spune că, la propunerea Universității Babeș-Bolyai, aici va fi creat un spațiu dedicat foștilor rectori ai universității:
În urma propunerilor făcute de Universitatea Babeș-Bolyai, pe strada Kogălniceanu vom amenaja o zonă de omagiere a rectorilor acestei universități. (Ovidiu Cîmpean)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.