Ascultă Radio România Cluj Live

Porția de sănătate: La ce sunt bune lactatele

Laptele este o sursă importantă de zinc și vitamina B2. De asemenea, conține o cantitate importantă de vitamina B12. Laptele integral conține aproximativ 3,25% grăsimi. O cană de lapte integral furnizează 149 calorii, 74% din acestea provin din grăsimi.
Persoanele care doresc să mențină numărul de calorii și colesterolul la un nivel optim sau scăzut pot folosi laptele degresat.
Cazeina este numele unei familii de fosfoproteine. Aceste proteine sunt de obicei găsite în laptele mamiferelor, alcătuind 80% din proteinele din lapte de vacă și între 20% și 45% din proteinele din laptele uman⁠. Cazeina are o mare varietate de utilizări, fiind o componentă importantă în brânză.  Ca sursă de hrană, cazeina furnizează aminoacizi, carbohidrați, calciu și fosfor.
Lactoza, ca parte componentă a laptelui, este importantă în alimentarea mamiferelor tinere. Ea joacă un rol în stimularea digestiei prin scindarea ei de către enzima lactază, în glucoză și galactoză. La unele persoane poate apărea intoleranța față de lactoză, acest lucru fiind explicat prin deficitul de lactază. Printre funcțiile lactozei se poate aminti că ea oferă organismului energie, stimulează absorbția calciului, frânează dezvoltarea bacteriilor care produc putrefacție, stimulează dezvoltarea bacteriilor bifide și are un rol laxativ.
Dacă aveți intoleranța la lactoză este posibil să suferiți de balonare, flatulență, diaree sau constipatie. În cazul în care nu doriți să consumați produse lactate, aveți grijă să mențineți aportul necesar de calciu în organism consumând alimente bogate în acest nutrient, precum tofu, legume, nuci, semințe și zarzavaturi.
Laptele fiert sau pasteurizat este mai ușor de digerat decât cel crud, dar prin procesele de prelucrare, pierde anumiți nutrienți. De exemplu, cantitatea de vitamina C scade cu până la 25%.
Vitamina B2 este foarte sensibilă la razele ultraviolete și la lumina fluorescentă. Din acest punct de vedere este mai bine ca laptele să fie ambalat în cutie de carton decât în sticlă.
Pentru cei alergici la laptele de vacă, cel de capră este o soluție. Laptele de capră conține o cantitate mult mai mică de acid folic, care este redusă și mai mult prin tehnicile de prelucrare alimentară.

Laptele este un aliment de foarte mare ajutor în procesul de creștere, la întărirea oaselor și în convalescență.

Porția de sănătate: La ce sunt bune lactatele

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 septembrie 2020, 06:00 / actualizat: 23 septembrie 2020, 12:31

Laptele este un aliment de foarte mare ajutor în procesul de creștere, la întărirea oaselor și în convalescență.

Este demonstrat că persoanele cu artrită reumatoidă, eczeme, inflamații la nivelul căilor respiratorii, își agravează simptomele consumând lapte.

Smântâna este un aliment foarte gustos, însă plin de calorii provenite din grăsimi. Se consumă cu moderație. Cea mai mare parte din grăsimea smântânii este saturată. O linguriță de smântână conține 52 de calorii.
Pentru a da gust folosind smântână, este mai bine să alegeți varianta degresată, adică cea cu 10-12% grăsimi.
Iaurtul este o sursă excelentă de calciu. Cele mai multe iaurturi comercializate sunt fabricate pe bază de lapte pasteurizat și îmbogățit cu bacterii benefice cum ar fi: lactobacillus acidophilus, bulgaricus, bifidobacterii.
Iaurtul natural conține bacterii sănătoase care contribuie la menținerea echilibrului intestinal.
Persoanele care au probleme cu digestia laptelui pot consuma iaurt. Dacă faceți tratament cu antibiotice, consumați iaurt în acest timp.
Iaurtul este un aliment recomandat în tratamentul osteoporozei.

Brânza este o sursă importantă de calciu, proteine esențiale, vitamina D, complex de B-uri, vitamina A și zinc.
Valoarea nutritivă a brânzeturilor variază. Stilton, Cheddar, brânza cu mucegai albastru și parmezanul au un conținut ridicat de grăsimi. Camembert, Brie, Edam și Feta au mult mai puține grăsimi. Brânza de casă conține doar 4 g grăsimi la 100g brânză.
Lactatele sunt alimente des folosite care furnizează substanțe nutritive de care avem nevoie zilnic.
O alimentație diversificată și echilibrată cantitativ poate să aducă necesarul optim de nutrienți.

În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!

 

Angelica Sebe, tehnician nutriționist

Angelica Sebe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Restricții la Spitalul de Urgență din Satu Mare
Sănătate sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 14:27

Restricții la Spitalul de Urgență din Satu Mare

Prima măsură prevede limitarea vizitelor aparţinătorilor, fiind permis accesul zilnic în intervalul orar 15,00 – 17,00, cu excepţia...

Restricții la Spitalul de Urgență din Satu Mare
Efectele nocive ale dependenţei de ecrane
Sănătate sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 00:00

Efectele nocive ale dependenţei de ecrane

Institutul de Sănătate Publică, luna aceasta şi luna viitoare derulează în toată ţara o campanie prin care oferă soluţii pentru gestionarea...

Efectele nocive ale dependenţei de ecrane
Probleme la platforma informatică a CNAS
Sănătate vineri, 10 ianuarie 2025, 15:45

Probleme la platforma informatică a CNAS

Vor fi analizați parametrii de funcționare și vor fi stabilite eventuale intervenții.   Casa de Sănătate amintește că, în cazul în...

Probleme la platforma informatică a CNAS
Acces restricționat la Spitalul de Urgență din Bistrița
Sănătate vineri, 10 ianuarie 2025, 15:02

Acces restricționat la Spitalul de Urgență din Bistrița

La secţiile pediatrie, boli infecţioase, pneumologie şi oncologie, programul de vizitare va fi sistat complet, cu excepţia unor cazuri...

Acces restricționat la Spitalul de Urgență din Bistrița
Sănătate vineri, 10 ianuarie 2025, 12:27

Ordonanța trenuleț nemulțumește și sistemul sanitar

Ordonanța guvernamentală care limitează cheltuielile bugetare creează nemulțumiri și în sistemul sanitar.   Oamenii critica prevederile...

Ordonanța trenuleț nemulțumește și sistemul sanitar
Sănătate joi, 9 ianuarie 2025, 16:21

Anchetă la Centrul de Permanență din Fughiu

În urma unui articol de presă, care semnala posibile nereguli în respectarea programului de gardă de către personalul medical al Centrului de...

Anchetă la Centrul de Permanență din Fughiu
Sănătate joi, 9 ianuarie 2025, 11:58

Metapneumovirus (HMPV) – sunt motive de îngrijorare în privința acestui virus?

Miercuri, 8 ianuarie, a fost confirmat primul caz de îmbolnăvire cu virusul HMPV în județul Bihor.   Pacienta, în vârstă de 67 de ani,...

Metapneumovirus (HMPV) – sunt motive de îngrijorare în privința acestui virus?
Sănătate joi, 9 ianuarie 2025, 11:34

Creșterea infecțiilor respiratorii: importanța prevenției și vaccinării | UPDATE

UPDATE: ora 17.00   În perioada următoare va creşte numărul cazurilor de infecții respiratorii, după ce în prima săptămână din an au...

Creșterea infecțiilor respiratorii: importanța prevenției și vaccinării | UPDATE