Cinci monumente antice care marchează Echinocţiul
Echinocţiul este cu certitudine un punct de echilibru: între ziua şi noaptea care acum sunt egale, între veselia care trece şi melancolia care vine, între activităţile care până acum ne-au ţinut afară, dar acum ne consemnează între pereţii casei. Au simţit aceste puncte de cumpănă şi popoarele antice, care au construit monumente spectaculoase pentru a marca schimbarea anotimpurilor:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 septembrie 2020, 10:27 / actualizat: 23 septembrie 2020, 12:30
1. Stonehenge
Giganticul monument construit cu 5 milenii în urmă are o legătură cu relaţia dintre soare şi anotimpuri, dar este cam tot ce se ştie despre el cu certitudine. Există doar speculaţii dacă scopul său era să fie un calendar, un instrument pentru previziuni astrologice ori un loc funerar. În fiecare an, mii de oameni participă la ceremonia care are loc în mijlocul pietrelor aşezate în cerc.
2. Machu Picchu
Acest oraş sacru al incaşilor a fost construit într-o zonă muntoasă din Peru. În vârful muntelui există un monument numit Intihuatana, nume care s-ar traduce prin „locul unde soarele este înlănţuit”. Monumentul de piatră este perfect poziţionat, astfel încât fiecare colţ al său indică unul din punctele cardinale şi cele două echinocţii din an.
3. Chichen Itza
Cu 1000 de ani în urmă, mayaşii au construit o piramidă dedicată lui Quetzalcoatl, zeu imaginat ca un şarpe cu pene. La fiecare echinocţiu, soarele creează iluzia unui şarpe de lumină care se târăşte pe partea de nord a piramidei.
4. Canionul Chaco
Pe teritoriul de azi al statului New Mexico, un popor străvechi a sculptat structuri spiralate şi ciudate în piatră pentru a consemna trecerea anotimpurilor. Una din aceste sculpturi a fost numită Pumnalul soarelui, pentru felul în care razele par să o străpungă de fiecare solstiţiu.
5. Newgrange
Cu 5200 de ani în urmă, pe teritoriul de azi al Irlandei, oamenii au ridicat o construcţie din pământ şi piatră, care astăzi poartă numele Newgrange. Există o cămăruţă specială în această construcţie, care este luminată de razele soarelui doar în 5 zile pe an, în apropierea Solstiţiului de Iarnă. Lumina pătrunde în zori şi rămâne doar 17 minute, în camera care poate găzdui doar 20 de observatori. În fiecare an mii de oameni participă la o extragere pentru a fi printre cei norocoşi care pot privi soarele de la Newgrange.
Andrea Nagy
Foto: arhivă radio Cluj/almanac.com
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.