Sesam deschide cartea: Iarna lui Isidor
Autoarea cărții, Veronica Niculescu, spune că cititorii lui Isidor condorul au întrebat-o mereu ce se întâmplă mai departe în poveste și ce mai face Isidor. Așa s-a născut acest al doilea volum apărut la editura Polirom și numit ”Iarna lui Isidor”.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 septembrie 2020, 17:48
După o vacanță minunată petrecută într-o vilă superbă și abandonată din Sinaia, Serena și Isidor sunt nevoiți să se despartă. Fetița se întoarce la școală, la București, iar Isidor … ei bine, adevărul e că Isidor nu se simte prea bine în noua sa ipostază de pasăre sălbatică.
Așa încât caută în fel și chip să-și păstreze obiceiurile imprumutate de la oameni: mănâncă croasante cu unt și bea cafea din cești de porțelan. Își caută undeva un adăpost, pentru că frigul iernii care se apropie îl cam bagă în sperieți. Și găsește o căsuță ca-n povești, în marginea orașului Sinaia, acolo unde pe vremuri locuise un poet.
Așa își începe Isidor noua viață, de sălbăticiune. N-o să vă spun toată povestea, pentru că tare mi-ar plăcea să o citiți voi singuri. Important este să știți că Isidor trece prin tot felul de aventuri și primejdii și o scoate la capăt cu ajutorul unor prieteni de nădejde, un corb jucăuș, o bufniță frumoasă și înțeleaptă și un cățeloi cam bătrân, dar de încredere.
Veronica Niculescu este o scriitoare care găsește un ton direct, plin de căldură și sensibilitate. Povestea pe care ea o imaginează umple cititorul de încântare și mai are un mare merit: ne învață să ne înțelegem emoțiile și sentimentele.
Așa că o să înțelegeți mai bine citind această carte ce este bucuria, fericirea, prietenia, cum se simte dorul și cum să-ți îmblânzești tristețile și singurătatea.
Iar tonul pe care povestește Isidor este atât de firesc și curgător, încât la un moment dat chiar ai impresia că citești jurnalul unui condor.
Cartea asta ne mai învață că e tare trist să fii închis într-o cușcă la grădina zoologică, iar pentru animalele învățate cu oamenii traiul în sălbăticie poate fi plin de pericole și necunoscut.
Ilustrațiile semnate de Radu Răileanu sunt și ele foarte reușite și completează tare bine întreaga poveste.
Mi-ar plăcea să știu că veți citi și voi ”Iarna lui Isidor” și să povestim apoi despre ce v-a plăcut mai mult și mai mult în ea.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.