În zbor deasupra orașului
De la 300 m altitudine totul se vede altfel. Cu vântul prin plete și soarele în față, te simți ușor invincibil. Treci sub priviri clădirile și blocurile orașului, care ți se par niște piese de lego.
Articol editat de , 26 septembrie 2020, 17:35 / actualizat: 27 septembrie 2020, 10:40
De la 300 m altitudine totul se vede altfel. Cu vântul prin plete și soarele în față, te simți ușor invincibil. Treci sub priviri clădirile și blocurile orașului, care ți se par niște piese de lego.
O astfel de stare ți-o dă o plimbare cu paramotorul. Pentru necunoscători, paramotorul este un aparat de zbor ultraușor format dintr-un triciclu, un motor și o parapantă. Zborul cu un astfel de aparat e o experiență de neuitat pentru fiecare dintre cei care își adună suficient curaj ca să se urce el.
Totuși zborurile nu se pot realiza oricând. Sunt dependente de condițiile meteo în primul rând, spune instructorul Radu Bulubașa:
O vreme ideală pentru a zbura cu paramotorul este în primul rând o zi fără vânt. Paramotorul este compus dintr-un motor, care practic de ajută să urci, te propulsează. Parapanta poate zbura și fără motor. Multă lume întreabă ce se întâmplă dacă se oprește motorul. Nu se întâmplă nimic, planezi și apoi aterizezi. Pentru a face astfel de zboruri e nevoie de licență de zbor, pe care o poți obține de la Ploiești sau Galați, unde se organizează cursuri. (Radu Bulubașa)
Curajoasă din fire, sigheteancă Anișoara Mârza a lăsat deoparte orice urmă de frică și a urcat cu încredere în aparat, sperând să își vadă casa de la înălțime. Își dorește mereu să facă lucruri noi și nu se lasă intimidată de faptul că se află într-un cărucior cu rotile. Nu e prima ei experiență de zbor, dar e prima cu paramotorul:
A fost o experiență unică, am simțit o adrenalină mult mai puternică și mai ridicată față de alte aparate de zbor cu care am mai fost. M-am simțit excepțional și a fost o experiență de neuitat. Am zburat pentru prima dată deasupra orașului, a fost ceva inedit să îmi văd casa de sus și am realizat cât de frumoasă zonă avem noi în Maramureș. (Anișoara Mârza)
Pentru unii, zborul cu paramotorul a devenit un hobby, un microb de care nu pot scăpa așa ușor și pe care vor să îl exploateze la maximum. E și cazul lui Florin Adrian Simionca, care spune că nu ar mai putea trăi fără zborurile cu paramotorul.
Prima dată am zburat acum doi ani și o lună, ca și pasager. Pe urmă m-am apucat să zbor singur, iar o dată ce am gustat zborul, nu m-am mai putut lăsa. E ca un drog, de care nu mai poți scăpa. E un sport foarte frumos care implică în primul rând respect, față de echipament, de meteo, față de aripă și nu în ultimul rând față de tine. Experiențe neplăcute pot apărea în principal atunci când nu ții cont de vreme, de condițiile meteo.
La 300 m deasupra tuturor cu siguranță de simți liber, trăiești intens clipele și îți iei o doză de adrenalină pentru a fi în formă.
foto&text Ioana Popovici
Radio Sighet poate fi ascultat online AICI!