Porția de sănătate: Carnea și proprietățile ei
Astăzi vom vorbi despre valoarea nutritivă a cărnii.
Carnea este formată, în cea mai mare parte, din țesut muscular. Proteinele reprezintă componentele principale ale acestui aliment. Miozina, una dintre proteine , conține toți aminoacizii esențiali într-o proporție echilibrată.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 septembrie 2020, 00:00 / actualizat: 29 septembrie 2020, 10:44
Astăzi vom vorbi despre valoarea nutritivă a cărnii.
Carnea este formată, în cea mai mare parte, din țesut muscular. Proteinele reprezintă componentele principale ale acestui aliment. Miozina, una dintre proteine , conține toți aminoacizii esențiali într-o proporție echilibrată.
Alte proteine sunt: colagenul, elastina, reticulina. Procentul proteinelor variază astfel: în spata grasă 10,3% , în pulpa slabă 19,7% .
Lipidele țesutului muscular variază din punct de vedere calitativ și cantitativ. Grasimile provenite de la pește se caracterizează prin predominanța acizilor grași nesaturați față de cei saturați.
Sărurile minerale sunt prezente în proporție variabilă, între 0,8 și 1,8%, fiind reprezentate mai ales de fosfor (131-213 mg/100g carne). Proporția de calciu este mai scăzută (6-12 mg/100 g carne ). De asemenea, reținem bogăția în fier a cărnii. Pe de altă parte, peștele reprezintă o sursă importantă de fluor și iod.
Vitaminele sunt prezente în carne în proporții importante, mai ales cele din grupa B : B1 , B2 , B6 , acid folic, acid pantotenic, ciancobalamina. Vitaminele liposolubile se găsesc mai ales în partea lipidică a cărnii.
Valoarea nutritivă a cărnii depinde de o serie de factori: specia, vârsta animalului, sexul, starea de nutriție, zona anatomică. Gradul de îngrășare afectează compoziția chimică a cărnii. Cu cât proporția de grăsimi crește, cu atât cea de proteine este mai redusă.
Carnea are o valoare calorică semnificativă : de la 150 kcal în pulpa slabă de bovină, până la 510 kcal la 100 g în spata grasă de porcină .
Carnea de pește diferă puțin în ceea ce privește proporția constituenților ei. În primul rând este mai ușor digerabilă. Conține cantități sporite de vitamina A și D . Peștele este o sursă importantă de iod, fluor, fosfor, potasiu. Proporția de sodiu este redusă.
Recomandările oficiale continuă să includă carnea în regimurile alimentare hranitoare și sănătoase, cu mențiunea că este mai bine să consumăm carne slabă, fără piele și să nu uităm de pește și crustacee .
Carnea de vită este una dintre cele mai căutate specii. Anumiți nutrienți, cum ar fi calciul , vitamina C și acidul folic, sunt prezenți în doze mici. Aceasta este o sursă bună de iod, magneziu, zinc, cobalt, seleniu, nichel, crom, molibden, fluor, vanadiu. Carnea de vită este o carne roșie. S-a observat legătură dintre cancerul la intestinul gros și consumul mare de carne roșie. Concluzia este: carnea de vită trebuie să fie un răsfăț ocazional, nu o masă de zi cu zi .
Carnea de vițel conține jumătate din grasimile cărnii de vită și este o sursă excelentă de proteine, zinc , potasiu și vitaminele B .
Este o opinie eronată că porcul are carnea cea mai grasă. Sunt rase de porci care au carne mai săracă în grăsimi decât carnea de vită sau oaie și doar cu puțin mai multe decât carnea de pui fără piele . Carnea de porc conține o cantitate mare de vitamina B1 , B2,B3 și zinc. De asemenea este o sursă bună de B6, fosfor și fier. Este recomandată în caz de anemie, stres și alte afecțiuni ale sistemului nervos.
Organele, denumite și măruntaie, conțin foarte multe substanțe nutritive. Este adevărat că au și mult colesterol. Rinichii sunt o sursă bogată de vitamina B12. Ficatul conține o cantitate importantă de fier, zinc și vitamina A. Organele sunt recomandate în tratarea anemiei, afecțiunilor pielii, îmbunătățirea vederii nocturne, tratarea oboselii, infertilității masculine și potenței.
Carnea de pasăre conține mai puține grăsimi saturate, majoritatea dintre ele găsindu-se în piele, așadar se pot elimina cu ușurință. Este o sursă importantă de proteine, fier, zinc și vitaminele grupului B.
Carnea este un aliment des folosit. Furnizează substanțe nutritive de care avem nevoie zilnic.
O alimentație diversificată și echilibrată cantitativ poate să aducă necesarul optim de nutrienți.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.