Ce mai citim: o singură carte, o infinitate de vieți
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 septembrie 2020, 00:01 / actualizat: 27 septembrie 2020, 13:19
Dar acum, în acest spațiu și timp incerte, ale Bibliotecii de la Miezul Nopții are ocazia să îndrepte lucrurile, să fie cu adevărat cine ar fi putut fi dacă. Dacă ar fi făcut alte alegeri, dacă lua alte decizii, dacă s-ar fi raportat diferit la aspirațiile ei. Nora este rînd pe rînd campioană mondială la înot, vedetă de muzică rock, activistă de mediu care lucrează la cercul polar, mamă, soție, femeie singură. În unele vieți i se pare că e mai bine, în altele mai rău. Unele ipostaze au nevoie în continuare de antidepresive, altele nu. Fericită de-a dreptul nu e în nici o ipostază. Și-atunci, cititorul se întreabă, împreună cu Nora, dacă visurile noastre de schimbare au fundamente realiste și dacă perfecțiunea există cu adevărat. Nu e mai bine să celebrezi viața așa cum e, cu bune și rele, decît să fii mereu nemulțumit uitînd să te bucuri de miracolul clipei prezente?
Ideea din cartea lui Matt Haig că putem trăi cîte vieți vrem și că totul depinde de acțiunile și deciziile noastre se bazează pe ideea, avansată de știință, că universul este de fapt plurivers și reprezintă o infinitate de posibilități. ”Întregul roman are aerul unui exercițiu realizat cu îndemînare și e destinat să înfrunte stări precum depresia și anxietatea. Ce ți se putea întîmpla mai bun în viață? Dar mai rău? Ce poți să schimbi și ce nu?” În ciuda premiselor cu notă de SF de la care pornește, cartea lui Matt Haig e ”o sărbătoare a banalului și obișnuitului: revelații banale, oameni obișnuiți și o multitudine de lumi însămînțate în decizii obișnuite”, notează scriitoarea Natasha Pulley pentru The Guardian.
Pe Matt Haig l-am descoperit acum cîțiva ani, cînd am citit ”Reasons tot stay alive/Cîteva motive să iubești viața”. S-a confruntat în tinerețe cu episoade de depresie și cu tentative de sinucidere pentru care a urmat ședințe de terapie. Este și un cunoscut autor de cărți pentru copii. The Midnight Library este o bijuterie ce merită din plin citită, mai ales în vremurile astea complicate, cînd ne confruntăm cu temeri și poate uităm să fim recunoscători pentru darul vieții, cel mai important dintre toate. Cartea a fost tradusă în românește și a apărut la editura Nemira, cu titlul Biblioteca de la miezul nopții.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.