Personalitatea zilei: Gellu Naum [VIDEO]
Gellu Naum s-a născut în 1915, ca fiu al poetului Andrei Naum, căzut în luptele de la Mărăşeşti. A studiat filosofia mai întâi la Bucureşti, iar ca mărturie a activităţii sale de student rămâne faptul că în anul III a fost percheziţionat şi arestat, după ce a fost prins scriind cuvinte subversive pe zidurile mai multor case. Şi-a continuat studiile la Paris la îndemnul prietenului său, pictorul Victor -Brauner, unde a luat parte cu cercul suprarealist centrat în jurul lui Andre Breton.
Articol editat de cristina.rusu, 29 septembrie 2020, 09:59
A fost printre fondatorii grupului suprarealist român, a cărui activitate intensă a atras admiraţia scriitorilor francezi ce subscriau aceluiaşi curent. Grupul s-a dizolvat în 1947, când forma de exprimare literară favorizată de autorităţi rămăsese realismul socialist. Este autorul multor volume pentru copii, printre care şi al Cărţilor cu Apolodor, adaptate muzical de Ada Milea.
A fost însă şi un prolific traducător: versiunile în limba română după Originea speciilor de Charles Darvin ori E un pod pe Drina de Ivo Andric se datorează măiestriei lui Gellu Naum. După 1985, odată cu publicarea romanului Zenobia, a început să fie recunoscut ca scriitor important: a fost oarecum acceptat de literatura mainstream, invitat să susţină conferinţe şi distins cu premii. A rămas, până la sfârşitul vieţii sale din 29 septembrie 2001, credincios modului suprarealist de a trăi şi de a scrie, la fel ca mentorul său de odinioară, André Breton.
„Nu există decât eternitatea (?) din care viața este o formă, un accident.
Iubesc acest accident.
Când spun eternitate mă gândesc la ceea ce curge, la fluviu și acest accident sunt eu, încântat și îmi pare bine de cunoștință.”
(Gellu Naum, Calea şarpelui)
Andrea Nagy
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.