1 octombrie, Ziua Internaţională a Cafelei
În secolul 15, localuri de un tip anterior necunoscut au apărut în ţările arabe. În casele numite kaveh kane, oamenii se adunau pentru motive asemănătoare cu cele de astăzi: pentru cafea şi conversaţie, pentru a afla ştirile zilei şi pentru afaceri. Primele cafenele erau locuri vibrante, pline de cântece şi dansuri orientale. Cafeaua era cunoscută ca „vinul Arabiei” şi, pentru a se păstra monopolul, imamii au interzis exportul şi se asigurau că pelerinii plecau doar cu amintiri – nu cu preţioasele boabe – atunci când vizitau Mecca. Monopolul a fost spart de negustorii olandezi în secolul 17, iar de atunci lumea nu a mai fost la fel ca înainte.
Articol editat de cristina.rusu, 1 octombrie 2020, 10:48 / actualizat: 2 octombrie 2020, 9:45
Cafeaua a fost iniţial un aliment, nu o băutură. Oamenii consumau fructele uscate ale arborelui de cafea în călătoriile lungi pentru că le dădea energie, cam ca batoanele proteice din ziua de azi. Deja la sfârşitul secolului 17, cafeaua era băută în Egipt, Persia, Siria şi Imperiul Otoman, dar creştea şi în serele din Olanda. Primele cafenele europene au apărut în Veneţia, iar ideea s-a răspândit atât de repede pe întregul continent încât documentele atestă că în Anglia, în 1675, funcţionau deja 3000 de astfel de localuri. Băutura nu era pe placul tuturor: într-adevăr, unii o numeau „băutura amară a Satanei”, iar Papa Clement al VIII-lea a fost solicitat să intervină pentru a o interzice. Sfântul Părinte a găsit însă băutura pe gustul său, iar cafeaua a primit aprobarea papală.
În Marea Britanie şi Franţa femeilor nu le era îngăduit să viziteze cafenelele, acestea aveau însă voie să le frecventeze în Germania. Cafenelele au devenit locurile unde erau citite ziarele şi se întâlneau intelectualii pentru a discuta politică şi literatură, cam cum era vestita Capşa în a doua jumătate a secolului 19.
70 de ţări produc cafea la ora actuală, 26 de milioane de oameni fiind angajaţi în această industrie. În fiecare an se consumă în jur de 150 de milioane de saci de cafea, iar cererea creşte continuu. Există multe sortimente de cafea, care se încadrează în principalele 2 categorii: Arabica sau Robusta. Cei mai mari consumatori sunt cetăţenii Statelor Unite, care cheltuie 40 de miliarde de dolari pe cafea în fiecare an.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.