Toamna vine cu viroze, răceli și infecții
Fiecare persoană s-a confruntat probabil de-a lungul vieții cu diferite simptome care anunțau o viroză, o răceală sau o infecție specifică sezonului rece. Toamna și-a intrat deja în drepturi și șansele apariției acestora au crescut considerabil. Medicii ne îndeamnă să ținem cont de simptomele care apar și să nu intrăm în panică de la primul strănut.
Articol editat de cristina.rusu, 1 octombrie 2020, 06:00 / actualizat: 1 octombrie 2020, 7:10
Aida Puia, medic primar de familie explică ce trebuie să facem în situația în care ne apar primele semne ale unei viroze în acest sezon:
Ca întotdeauna virozele de sezon sunt numeroase, majoritatea sunt rinovirusuri care dau acel guturai cum se numește în termeni populari deci cu secreții nazale, durere în gât, tuse, un pic de febră, care trece relativ rapid. Sigur că încă nu există gripă, dar sezonul de gripă este în aceste luni, dar încă nu au fost semnalate cazuri. Virusul gripal are o simptomatologie mai severă, simptomele pe care le-aș aminti sunt o cefaleea foarte intensă, o stare generală foarte infleunțată cu astenie marcată, slăbiciune, dureri musculare, tuse seacă. Provocarea actuală este să diferențiem aceste cazuri și de o posibilă infectare cu noul coronavirus pentru că simptomatologia poate să fie similară gripei. Aici am avea un debut brusc al cefaleei, al durerii de cap, febră mai înaltă decât în virozele obișnuite și în gripă, în general peste 38,5 sau 39, cu debutul brusc de câteva ore, cu durere în gât mai puțin prezentă, tusea și dificultatea de respirație. Se mai adaugă semnele care deja se cunosc și anume pierderea gustului și mirosului, semne destul de brusc instalate, iar la copii manifestările digestive care sunt destul de prezente. Dar mai avem și un alt virus la copii norovirusul sau rotavirusul care începe să circule care poate să dea forme de gastroenterocolită deci de diaree.
Medicii recomandă în continuare teleconsultațiile pentru a diminua riscul de transmitere atât a virusului SARS-COV-2 cât și a altor viroze speficice sezonului rece.
De mare ajutor este că putem oferi teleconsultații și atunci să ținem legătura cu pacienții și să observăm evoluția simptomelor zi de zi. Recomandarea noastră este de a suna în primul rând înainte de a vă prezenta la cabinetul medical deci orice vizită la medicul de familie să fie programată. (Aida Puia)
Distanțarea socială, purtarea măștii de protecție și menținerea unei igiene corespunzătoare rămân în continuare măsurile cele mai importante pe care trebuie să le luăm pentru a ne crește șansele de a rămâne sănătoși. În această perioadă trebuie să avem grijă mai mult ca niciodată de sistemul nostru imunitar, iar medicii nutriționiști ne îndeamnă să consumăm diferite alimente în acest sens.
Liana Conțiu, nutriționist dietetician clinic cu specializare în nutriție clinică și comunitară ne aduce la cunoștință câteva sfaturi în ceea ce privește consumul de alimente benefice pentru creșterea imunității:
Ar trebui să ne concentrăm să avem o igienă alimentară bună, la fel ca în orice perioadă a anului, nu ar trebui să facem nimic special, ci doar să mâncăm sănătos, să ne axăm pe alimentele de sezon pentru a ne bucura de toate beneficiile oferite și să ne îmbogățim alimentația cu ceaiuri din plante aromatice. Prunele, perele, dovleacul sunt niște alimente foarte bune și foarte gustoase din care putem să facem niște rețete foarte interesante. Nu ar trebui să facem nimic special ci doar să avem un stil de viață cât se poate de sănătos, să mâncăm sănătos, să facem mișcare și să bem lichide, apă și ceaiuri.
Prevenția este cel mai bun tratament și poate salva vieți, așadar trebuie să ne luăm toate măsurile de siguranță pentru a trece cu bine peste acest sezon rece și pentru a diminua numărul vizitelor la medic.
Larisa Hurducaci
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.