Ascultă Radio România Cluj Live

Porția de sănătate: Legumele și fructele. La ce ne servesc

Legumele sunt alimente cu o largă utilizare în hrana omului, oferind un aport important de elemente nutritive, concomitent cu posibilitatea unor multiple variații ale meniului. Partea comestibilă variază de la o specie la alta: rădăcina, tulpina, bulbul, fructul, florile, frunzele, semințele sau întreaga plantă.

Porția de sănătate: Legumele și fructele. La ce ne servesc

Articol editat de cristina.rusu, 3 octombrie 2020, 06:00 / actualizat: 6 octombrie 2020, 16:41

Vom începe să vorbim despre principiile nutriționale, continuând cu beneficiile consumului de vegetale.

Proteinele se găsesc în proporție mai mare în semințe. Leguminoasele sunt caracterizate prin proporția importantă de proteine vegetale care, deși nu au valoarea celor animale, pot menține  un echilibru de săruri. Procentul de proteine în plantă crește pe măsură ce aceasta ajunge la maturitate. Astfel, spre exemplu, în bobul verde de mazăre proteinele reprezintă 9%, iar când planta a ajuns la maturitate fiziologică proporția crește la 23%. În ceea ce privește valoarea biologică a proteinelor, leguminoasele uscate conțin proteine cu valoare mai ridicată decât cele verzi. Legumele frunzoase – spanacul, salata verde, loboda, macrișul, ștevia au un conținut mare de proteine cu valoare biologică ridicată datorită prezenței în compoziția lor a aminoacizilor esențiali. Cartoful , de asemenea, conține proteine cu valoare biologică mare.

Glucidele sunt mai puțin prezente în legume. Excepție fac morvovul și sfecla, bogate în glucide simple, și cartoful, mazărea, fasolea bogate în amidon.

Celuloza are structură diferită de la o plantă la alta. În unele legume celuloza e fină, ca de exemplu la dovlecei, în timp ce în altele este dură. Acest fapt are importanță dietetică în unele afecțiuni digestive.

Lipidele sunt în general slab reprezentate în legume și nu au valoare din punct de vedere nutritiv.

Vitaminele sunt bogat reprezentate în legume, însă proporția  lor variază în funcție de soiul plantei, stadiul de maturitate, felul de preparare și păstrare . Vitamina B1 se găsește în proporții importante în legumele frunzoase: spanac, salată, varză. Cantități mai mici se găsesc în ceapă și cartofi. Vitamina B2 o întâlnim în cantități mai mari la ceapă, roșii, conopidă, cartofi. Vitamina B6 se găsește cu precădere în semințe. Vitamina PP este parte componentă a spanacului, conopidei, tomatelor, cartofilor. Biotina se găsește în toate legumele în cantități mici. Vitamina C este cea mai bogat reprezentată dintre vitaminele hidrosolubile, fiind evidențiată îndeosebi în părțile externe ale plantei. Cantitățile cele mai mari se găsesc în frunze și fructe. Pierderi importante de vitamina C au loc în timpul preparării culinare a legumelor, adică fragmentarea în bucăți mici, fierberea într-o cantitate mare de apă, lăsarea lor mult timp în apa de spălare.

În legume, vitamina A se găsește nai ales sub formă de provitamina A, denumită caroten. Cantități mari de caroten se găsesc în morcovi, frunze, sfeclă roșie, tomate, ridichi, fasole verde, mazăre, soia. Vitamina E, cunoscută pentru rolul său antioxidant protector, este găsită îndeosebi în semințe și leguminoase, iar vitamina K se găsește mai ales în frunzele verzi.

În unele legume s-au pus în evidență substanțe cu acțiune antibiotică care conferă și o conservabilitate mai bună. Acestea sunt usturoiul, hreanul, varza, ridichea.

Substanțele minerale se găsesc în proporții apreciabile. Calciul este prezent în cantități mari în legumele frunzoase și păstăioase, bulbi și rădăcini. Astfel sunt  varza, conopida, ceapa, pătrunjelul, mazărea, fasolea verde, frunze de telina. De multe ori absorbția calciului este împiedicată de oxalații conținuți de legume. Potasiul este mineralul găsit în proporții importante în majoritatea legumelor. Fierul este prezent mai ales în frunze.

În general, legumele sunt furnizoare de miliechivalenți alcalini pentru organism, ocupând un rol important în dietele alcalinizante.

Legumele au efecte curative despre care vom vorbi în rubricile viitoare.

În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!

 

Angelica Sebe, tehnician nutriționist

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

 

 

Restricții la Spitalul de Urgență din Satu Mare
Sănătate sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 14:27

Restricții la Spitalul de Urgență din Satu Mare

Prima măsură prevede limitarea vizitelor aparţinătorilor, fiind permis accesul zilnic în intervalul orar 15,00 – 17,00, cu excepţia...

Restricții la Spitalul de Urgență din Satu Mare
Efectele nocive ale dependenţei de ecrane
Sănătate sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 00:00

Efectele nocive ale dependenţei de ecrane

Institutul de Sănătate Publică, luna aceasta şi luna viitoare derulează în toată ţara o campanie prin care oferă soluţii pentru gestionarea...

Efectele nocive ale dependenţei de ecrane
Probleme la platforma informatică a CNAS
Sănătate vineri, 10 ianuarie 2025, 15:45

Probleme la platforma informatică a CNAS

Vor fi analizați parametrii de funcționare și vor fi stabilite eventuale intervenții.   Casa de Sănătate amintește că, în cazul în...

Probleme la platforma informatică a CNAS
Acces restricționat la Spitalul de Urgență din Bistrița
Sănătate vineri, 10 ianuarie 2025, 15:02

Acces restricționat la Spitalul de Urgență din Bistrița

La secţiile pediatrie, boli infecţioase, pneumologie şi oncologie, programul de vizitare va fi sistat complet, cu excepţia unor cazuri...

Acces restricționat la Spitalul de Urgență din Bistrița
Sănătate vineri, 10 ianuarie 2025, 12:27

Ordonanța trenuleț nemulțumește și sistemul sanitar

Ordonanța guvernamentală care limitează cheltuielile bugetare creează nemulțumiri și în sistemul sanitar.   Oamenii critica prevederile...

Ordonanța trenuleț nemulțumește și sistemul sanitar
Sănătate joi, 9 ianuarie 2025, 16:21

Anchetă la Centrul de Permanență din Fughiu

În urma unui articol de presă, care semnala posibile nereguli în respectarea programului de gardă de către personalul medical al Centrului de...

Anchetă la Centrul de Permanență din Fughiu
Sănătate joi, 9 ianuarie 2025, 11:58

Metapneumovirus (HMPV) – sunt motive de îngrijorare în privința acestui virus?

Miercuri, 8 ianuarie, a fost confirmat primul caz de îmbolnăvire cu virusul HMPV în județul Bihor.   Pacienta, în vârstă de 67 de ani,...

Metapneumovirus (HMPV) – sunt motive de îngrijorare în privința acestui virus?
Sănătate joi, 9 ianuarie 2025, 11:34

Creșterea infecțiilor respiratorii: importanța prevenției și vaccinării | UPDATE

UPDATE: ora 17.00   În perioada următoare va creşte numărul cazurilor de infecții respiratorii, după ce în prima săptămână din an au...

Creșterea infecțiilor respiratorii: importanța prevenției și vaccinării | UPDATE