Apel la respectarea regulilor impuse de autorități
Sâmbătă, 3 octormbrie, a fost cea de-a patra zi la rând în care în România s-au raportat peste 2.000 de cazuri noi de COVID-19. În acest context, autoritățile au intensificat controalele pentru respectarea normelor de protecție sanitară.
Articol editat de Andreea Leonid, 4 octombrie 2020, 10:18
2.064 de noi îmbolnăviri au fost anunțate sâmbătă în țara noastră, în condițiile în care s-au efectuat aproape 25.000 de teste. Cele mai multe cazuri noi s-au înregistrat în București, 206, Iași, 172 și Neamț, 148. De asemenea, au fost raportate 32 de decese. La terapie intensivă sunt internați 583 de pacienți, cel mai mare număr de până acum, iar 179 dintre aceștia sunt ventilați mecanic.
Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, consideră că acesta este rezultatul perioadei în care s-a revenit din concedii și s-a permis reluarea unor activități.
Nelu Tătaru: Se întâmplă o creștere progresivă. Este normal, septembrie a fost o lună grea: redeschidere de restaurate, teatre, cinematografe, o lună în care ne-am reîntors din concedii, în care am aglomerat transportul în comun, în care a început școala, în care a fost campanie electorală, am avut alegeri locale și atunci am văzut o creștere. Dacă noi ne așteptăm să vedem cât creștem de la o zi la alta, atunci chiar va crește. Haideți să respectăm regulile și atunci vom vedea că această creștere va fi ușoară și va putea fi gestionată de noi ca și corp medical.
În România, rata de infectare a depășit un caz la mia de locuitori, raportat la ultimele 14 zile. Acest indicator este luat în calcul de numeroase state pentru a stabili gradul de risc al celor care vin din străinătate, iar autoritățile naționale stabilesc în funcție de această evoluție impunerea sau ridicarea unor restricții, a amintit ministrul Nelu Tătaru.
Nelu Tătaru: Avem acel indice de 1,5, depășirea lui va duce la închiderea restaurantelor, teatralor și cinematografelor, precum avem și acei indici de până în 3 şi /…/ care va reglementa și atitudinea desfășurării activității școlare în acele localități. Scenariile sunt pregătite, adaptarea se face la nivel local, descentralizat. La începutul acestei pandemii spuneam că nu vom avea un an normal, ca ceilalți ani. Nu am avut sărbători pascale la fel ca în ceilalți ani, n-am avut Rusalii, concedii. Haideți să înțelegem că, dincolo de ce suportă în acest moment corpul medical şi ce suportă spitalele, trebuie să păstrăm acele reglementări din prespital. În măsura în care putem păstra niște precauții, putem desfășura și niște activități.
Ministrul sănătății, care a fost sâmbătă la Iaşi, a precizat că nici manifestările de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, la care altădată participau și 100.000 de oameni, nu vor mai fi organizate ca în ceilalți ani. El i-a îndemnat pe cei care vin la pelerinaj să respecte regulile de siguranță sanitară, adică: purtarea măștii, distanțarea fizică și dezinfectarea frecventă a mâinilor.