Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 octombrie 2020, 00:00
Pe mâna cui suntem? Mică antologie a tragicomediei
românești – ANDREI PLEȘU
După un an în care am citit ficțiune de toate felurile și din toate timpurile, am simțit nevoia să abordez alte genuri și specii literare. De data aceasta m-am oprit asupra eseului și a publicisticii, iar volumul lui Andrei Pleșu Pe mâna cui suntem? Mică antologie a tragicomediei românești mi-a atras atenția.
Cartea reunește o parte din articolele publicate în ultimii ani în revista culturală Dilema veche, unde face radiografia politicii românești și a personajelor care au ajuns acolo fără să aibă pregătire și moralitate, cu dificultăți de exprimare în limba română, agresive uneori sau făcând paradă de patriotism: „Ca să fie viu, respectabil, eficient, patriotismul trebuie să fie dublat și de alte virtuți: inteligență, creativitate, bun gust, bun simț, hărnicie, onestitate. Fără ele, patriotismul devine sentimentalism de mahala, refugiu al lipsei de identitate personală și de competență.”
Textele sunt savuroase, pline de umor, dar și de adevăr, de luciditate, ironie și autoironie, scrise cu spirit critic, dar și autocritic. Observator avizat al vieții publice, politice și culturale, plin de rafinament și spirit civic, Andrei Pleșu folosește un vocabular elevat, spumos, clar. Dovedește o bună cunoaștere a evenimentelor petrecute în România și pe mapamond. Nu îi lipsește spiritul civic, nici spiritul combativ, analizând totul cu bunul simț al cetățeanului, uneori cu stupefacție, alteori cu aciditate, ceea ce se petrece în țară, cu argumentarea intelectualului rasat. Câteodată își adaptează limbajul în funcție de personajul analizat.
Mirarea sau perplexitatea lui Andrei Pleșu (ca și a multora dintre noi) este generată de faptele sau ideile absurde, superficiale și păguboase ale autorităților, ca în Mirări cotidiene, unde încheie cu sarcasm: „Pentru săptămâna asta, m-am mirat destul. Dar aștept nerăbdător săptămânile, anii și veacurile următoare. Rezerva locală de întâmplări uimitoare e inepuizabilă.”
Personalitate marcantă a societății, culturii și gândirii românești, spirit enciclopedic, o voce publicistică inconfundabilă care dezvăluie cu umor amar subiecte de actualitate ale vieții cotidiene, politice sau culturale din România, uneori făcând comparații și conexiuni pertinente cu alte țări, Andrei Pleșu își exprimă părerile în mod frust, obiectiv, demască subtilele sau evidentele jocuri de culise, aduce în discuție carențele sistemelor naționale.
Textele lui se citesc cu ușurință și plăcere, sunt mereu actuale, recunoaștem în ele propriile noastre gânduri, generând uneori critici aspre. De altfel, Pleșu mărturisește că „nu pot acoperi toate exigențele cititorilor români” și că „îmi rezerv dreptul de a-mi spune părerea despre ce cred eu de cuviință.” Străduința și interesul lui de a fi conectat la evenimentele cotidiene dau prilejul unor dezbateri mai ample.
În final își ia un cordial „La revedere!” de la gazetărie, adresând mulțumiri și felicitări colaboratorilor și publicului de orice fel. Volumul de față a fost bestseller Gaudeamus 2018, dar și azi constituie o lectură de actualitate, dublată de savoare.
Biblioteca Județeană „O. Goga” vă invită să împrumutați cartea de la Sediul central.
Luminița Mureșanu, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.