Focus: dramaturgie contemporană la Reactor
Într-un efort de a aduce mai aproape tinerii autori dramatici de tânărul lor public, Reactor organizează o serie de evenimente care include spectacole, ateliere și discuții libere.
Articol editat de cristina.rusu, 5 octombrie 2020, 16:43
Într-un efort de a aduce mai aproape tinerii autori dramatici de tânărul lor public, Reactor organizează o serie de evenimente care include spectacole, ateliere și discuții libere.
Focusul pe dramaturgie contemporană românească are ca scop popularizarea dramaturgiei românești în rândul publicului din Cluj-Napoca și din țară, dar și în rândul publicului internațional. Din program fac parte opt spectacole de teatru, fiecare realizat pe un text scris de o altă autoare, iar organizarea lor sub o singură umbrelă urmărește atât promovarea autoarelor și a dramaturgiei românești, cât și posibilitatea publicului de a urmări opt dramaturgii diferite ca stil, dar care tratează teme actuale și de interes în special pentru un public tânăr.
Din cadrul proiectului fac parte și două ateliere pentru tineri: un atelier de critică de teatru susținut de Cristina Rusiecki și unul de scriere dramatică susținut de Ana Cucu-Popescu. Tinerii participanți vor primi noțiuni de bază despre scrierea de piese de teatru sau de materiale critice și vor avea ocazia să discute cu autoarele celor opt spectacole incluse în proiect, într-un schimb de idei care să îi sprijine la lucru și care să le ofere în același timp ocazia autoarelor să își cunoască mai bine publicul.
Cele opt spectacole vor avea loc la sediul Reactor, dar vor fi și transmise live cu subtitrare în engleză pe platforma internațională Howlround Theatre Commons (www.howlround.com), care găzduiește spectacole de teatru din toată lumea, 7 -29 octombrie 2020, ora 20.00.
Șase din aceste spectacole sunt producții Reactor, iar două sunt spectacole invitate: Avioane de hârtie de Elise Wilk, o producție a Trupei Țais în parteneriat cu Maratonul de Teatru Independent – Bucharest Fringe, și Copii răi de Mihaela Michailov, o producție a Asociației ADO în parteneriat cu Teatrul Luni de la Green Hours și Centrul Replika.
Primul spectacol din Focus este Îmi place sushi de Ioana Hogman, regia Raul Coldea, care va avea loc în data de 7 octombrie de la ora 20. Spectacolul vorbește despre frică și masculinitate în ziua de azi și despre cum cele două se pot influența reciproc. Urmează, în 10 octombrie, Avioane de hârtie de Elise Wilk, un spectacol despre criză identitară la vârsta adolescenței, despre abuz emoțional și despre abandon matern, regizat de Norbert Boda. În 12 octombrie are loc reprezentația celui de-al doilea spectacol invitat, Copii răi de Michaela Michailov în regia lui Alex Mihăescu, un one woman show despre sistemul de educație din România și necesitatea adaptării la diversitatea copiilor pe care încearcă să-i formeze. În data de 18 octombrie urmează reprezentația spectacolului În sfârșit sfârșitul, cea mai recentă producție Reactor, pe un text de Brîndușa Ban și în regia Dianei Dragoș, o meditație îngrijorată asupra sănătății planetei și a oamenilor care o locuiesc. Noi nu, niciodată, un proiect colectiv despre influența media în viețile noastre, realizat de Alexandra Caras, Radu Dogaru, Olivia Grecea, Petro Ionescu, Paula Rotar and Cosmin Stănilă, va avea reprezentația în data de 23 octombrie. Două zile mai târziu, în 25 octombrie de la ora 20, va avea loc Micul nostru centenar de Maria Manolescu, regia Dragoș Alexandru Mușoiu, o poveste caldă de familie care vorbește despre diferențele, dar și despre asemănările dintre generații. În 27 octombrie se vorbește despre relații de cuplu, în cadrul unui spectacol construit ca o petrecere de divorț la care publicul e invitat să ia parte: Totul e bine când se termină de Andreea Tănase, în regia lui Radu Nica. Focusul pe dramaturgie se încheie în 29 octombrie cu Glorie de Alexa Băcanu, regia Olivia Grecea: un spectacol despre eroi și eroine, despre arhetipurile clasice din poveștilor și influența lor în ziua de azi.
Comunicat
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.