Ascultă Radio România Cluj Live

Felia de Cluj: Amintiri din copilărie [AUDIO]

Foto: manfredrichter/Pixabay

Cred că cel mai complicat mi-e să îmi găsesc nota în care să scriu. Pentru că orice poveste aș zice din perioada aia, e o foarte faină amintire din copilăria mea și nu aș vrea să fiu melancolic.

Felia de Cluj: Amintiri din copilărie [AUDIO]
Foto: Foto: manfredrichter/Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 7 octombrie 2020, 06:00 / actualizat: 7 octombrie 2020, 7:33

Cred că cel mai complicat mi-e să îmi găsesc nota în care să scriu. Pentru că orice poveste aș zice din perioada aia, e o foarte faină amintire din copilăria mea și nu aș vrea să fiu melancolic.

Dacă aș vorbi strict de anii ʹ90, cu toate că s-ar putea să mă mai încurc în amintiri, aș începe cu drumul de acasă spre școală, pentru că drumul ăsta ducea și pe la restaurantul nostru, care era așezat la o parcare distanță de școala unde învățam. Așa că, în fiecare pauză dădeam o fugă până la tata după plăcinte. Amintirile mele au miros de plăcinte, plăcinte ce se serveau pe un geam spre terasa restaurantului, între partea de restaurant și cea de berărie. Da, restaurantul nostru avea mai multe puncte de desfacere, unul era restaurantul propriu-zis, locul pentru oamenii cu ștaif, apoi era berăria cu terasă, unde aveam mușterii de toate felurile, iar în partea din dreapta aveam autoservirea, locul omului din clasa muncitoare. Așa le-am moștenit, de pe vremea lui Ceașcă, când împărțeala asta a fost făcută și la noi și în mai toate locațiile de alimentație publică.

Cu timpul partea de restaurant a suferit mai multe modificări, atât ca specific, cât și în ceea ce privește meniul. Îmi amintesc că, odată, am fost tare supărat când bucătarul șef, nenea Gusti, care avea 1.90 m și 180 kg, a încercat să facă hamburgeri. Nu știu de unde știam noi de hamburgeri, dar țin minte că am considerat că ar fi bine să-i avem în meniu, așa că s-a studiat (iar, nu știu de unde) și s-a produs o rețetă. Și tot ce a înțeles nenea Gusti a fost să nu mai tragă cârnațul în maț, ci să-l lățească cu podul palmei, apoi să-l prăjească în ulei. Și uite așa ne-am trezit cu un fel de cârnaț destructurat, corcit cu o pârjoală moldovenească de aia zdravănă, plin de ulei … și, dacă mușcai din el, râgâiai o săptămână usturoi. Nu tu varză cu maioneză și morcov ras, nu tu chiflă cu semințe de susan, nu tu ketchup, nimic, nimic, doar o chiflă tare cu o salată veștejită în ea și hibridul de pârjoală plin de ulei. Doamne, ce supărat am fost!!!

Toate burgăriile respectabile din oraș aveau salata de varză cu morcovi și maioneză, multă maioneză, aveau o chiflă (ce pentru vremea aia era șmecherie) -azi nici măcar alea congelate nu-s așa de rele- și, evident, sosul de usturoi. Despre sosul de usturoi existau multe legende- despre rețeta lui, mai degrabă, sau despre proveniența ingredientelor. Și toate erau care mai de care: în unele, ingredientele erau aduse din Ungaria, în altele sosul, chiar el în persoană, venea din Germania. Când, de fapt, era o maioneză ordinară amestecată cu mult ulei și usturoi și era veșnic servită din aceeași sticlă de plastic de la o maioneză cu usturoi, cumpărată din ceva benzinărie în Germania, sticlă la care se făcea refill aproape non stop :).

 

Chef Horia Șimon

Foto: manfredrichter/Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 12 ianuarie 2022, 06:00

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]

Lucrez cu și pentru producătorii locali de cel puțin 10 ani, cam de când mi s-a fixat în cap ideea că e mai bine cu ei decât cu...

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj miercuri, 15 decembrie 2021, 16:33

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc

Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări,...

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj vineri, 10 decembrie 2021, 18:18

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant

Pentru că am crescut în partea Transilvaniei cu o puternică influență ungurească, pentru mine e numai normal să mănânc preparate care au în...

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 1 decembrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii

La cererea ascultătorilor și cititorilor noștri, l-am rugat pe chef Horia Șimon să ne gătească oareșce mâncare de post 🙂 , asta pentru...

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 17 noiembrie 2021, 13:12

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]

Din 15 noiembrie, adică de luni, am intrat în postul Crăciunului, asta înseamnă că, o perioadă de 40 și ceva de zile, marea majoritate a...

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 20 octombrie 2021, 12:52

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]

Weekendul acesta organizez un eveniment într-o comună din județul Cluj; e în vecinătatea orașului, deci, cumva, o parte din sate au devenit...

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 13 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]

Zilele astea s-au făcut 18 ani de când am fucționat ultima dată după calendarul școlar, cel studențesc, mai exact. În octombrie 2003...

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 6 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie

Pentru că am tras prea mult chiulul (cel puțin așa crede Dan, șefu’ de la radio), m-am trezit exact ca pe vremea când mergeam la școală, că...

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie