Profesori aflați în imposibilitatea de a preda online
Mulți dintre profesori și elevi nu dispun de aparatura necesară pentru a preda online și asta duce la scădere drastică a calității învățământului din România. Aceasta nu este singura problemă pe care o întâmpină dascălii.
Articol editat de cristina.rusu, 7 octombrie 2020, 16:42
După doar câteva săptămâni de la începerea noului an școlar apar deja și primele probleme majore în sistemul de învățământ. Profesorii aflați în acest moment în prima linie își cer drepturile pentru că spun ei neajunsurile din sistem îi împiedică să își desfășoare activitatea în condiții decente.
Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Cluj ne oferă informații despre cum se desfășoară acum școala online și ne explică nemulțumirile dascălilor:
Școala online presupune bineînțeles ca școala să fie dotată cu echipamente performante pentru ca elevii să audă și să înțeleagă ce anume predă profesorul, dar nu peste tot se întâmplă acest lucru, știm foarte bine că mulți elevi și profesori nu au echipamentele necesare, care au fost promise de altfel de actuala guvernare. Mai mult de atât, chiar unii profesori prin unele declarații au fost amenințați că li se vor desface contractele de muncă dacă refuză să predea online. Aici trebuie să precizăm faptul că în primul rând școlile ar trebui să aibă acces la internet de mare viteză pentru a putea loga în același timp mai mulți elevi și profesori și ar trebui să fie dotați toți cu laptopuri performante pentru a putea vedea și preda materia, însă la ora actuală sunt prea puțini care au așa ceva. Bineînțeles, cursurile trebuie să fie interactive și învățământul online presupune și acele camere video performante cu multe imagini. Foarte mulți elevi se plâng de claritatea imaginii sau spun că nu se aude bine ce predă profesorul. Trebuie să facem în așa fel încât toți elevii să aibă șanse egale la educație. Noi am dori să cerem și schimbarea legislației în ce ține de predarea online pentru că am văzut că foarte mulți elevi în zilele noastre aduc prejudicii profesorilor pentru că postează pe rețelele de socializare tot felul de filmulețe sau imagini care sunt trucate. (Lucia Cojocaru)
Majorările salariale întârzie să apară. Aflați într-o situație fără precedent, profesorii au cerut salarii mai mari, dar până acum au primit doar promisiuni:
Noi ca Sindicat am vegheat întotdeauna pentru a avea o salarizare cât de cât adecvată întregul personal din sistemul de învățănântul preuniversitar. Acest lucru din păcate vedem că încă nu se întâmplă, trebuia să avem o majorare de la 1 septembrie, pe care am cerut-o insistent și momentan este în dezbatere la Curtea Constituțională, s-au cerut bineînțeles și niște recompense și a fost tot așa o inițiativă legislativă în Parlament pentru a se acorda personalului din învățământ, atât profesorilor personalului auxiliar și nedidactic o anumită recompensă ca și în mediul sanitar având în vedere că suntem în contact direct cu elevii, cu părinții și suntem expuși unui risc. Nici acele măști care ar trebui să fie asigurate de către angajator sau acei dezinfectanți nu sunt asigurați în câteva unități. Sunt foarte multe carențe și nu este finanțarea adecvată pentru învățământul actual. (Lucia Cojocaru)
În realitate cursurile online se confruntă cu adevărate provocări, dacă până acum predarea lecțiilor a creat numeroase probleme, evaluarea elevilor va fi și mai dificilă.
Larisa Hurducaci
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.