Restaurantele și cafenelele din Cluj și-au pus din nou lacătul pe ușă
În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj s-a decis ca din data de 12 octombrie toate localurile din Cluj-Napoca să își suspende activitatea în interior cu permisiunea de funcționare a teraselor. Dacă până zilele trecute erau încă active anunțuri de angajare în domeniul Horeca, de astăzi patronii nici nu mai îndrăznesc să spere la viitori angajați. Fac tot posibilul să îi țină pe cei pe care îi au deja câutând diverse idei de reinventare. Mihai, proprietarul unui restaurant din Cluj-Napoca este de părere că industria Horeca este atacată din toate unghiurile și fără susținere din partea statului, afacerile au șanse limitate de supraviețurie:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 octombrie 2020, 15:04
În vară am reangajat oamenii, i-am adus din nou la muncă, am făcut tot posibilul să salvăm ceva după tot dezastrul acesta sanitar. Acum ne-au închis din nou. Au venit oamenii astăzi la lucru, ce să facem cu ei? Nu știm nici măcar ce să le spunem, am făcut un program în așa fel încât toți să vină la muncă prin rotație și să nu fim nevoiți să trimitem pe nimeni acasă. Peste două săptămâni trebuie să dăm salariile și nu vom avea de unde, probabil. În ceea ce ține de terase, în primul rând nu ne ajută vremea și oricât am încerca să ajutăm cu încălzitoare sau să închidem anumite zone din terasă, nu ies oamenii din casă acum din cauza panicii instalate și a frigului totodată. Noi spre exemplu, aveam dimineața în restaurant foarte mulți agenți, oameni care veneau să servească o cafea sau micul dejun, iar acum aceștia nu mai vin. Și dacă ar fi cald afară, totuși, e mijlocul lui octombrie, prea mult nu mai putem ține nici terasele, vine frigul. Pe noi nu că ne afectează această situație, ne afectează foarte, foarte tare. Chiar și cu restricțiile de dinainte, am redus capacitatea, am scos mese din restaurant și așa eram la limita supraviețuirii, cât să nu ne pierdem spațiile și contractele, dar acum e și mai greu. (Mihai, proprietarul unui restaurant)
Această hotărâre nu are un impact negativ doar asupra patronilor, ci mai mult de atât afectează direct angajații din domeniu, care se văd nevoiți să își caute alte locuri de muncă de teama de a nu rămâne fără venituri. Roxana este un ospătar cu experiență, are în spate ani de zile lucrați în diferite restaurante cunoscute din oraș, dar acum spune că situația actuală i-a schimbat complet viața profesională:
Situația este foarte complicată și din păcate se pare că se complică tot mai mult. Noi suntem foarte afectați, abia ne-am revenit după primul val de pandemie, când am fost închiși 4 luni și am trăit dintr-un venit foarte mic, am început să ne revenim, iar acum din nou ne închid. Nu mi se pare normal ca autoritățile să ne oblige să lucrăm doar afară, știind că vine toamna, sunt condiții precare, e frig, vânt, vin ploi , iar în interior să nu ne putem desfășura activitatea chiar și cu luarea tuturor măsurilor de protecție. Foarte mulți dintre noi stăm în chirii și ar trebui să apelăm la părinți pentru a putea supraviețui, ceea ce nu mi se pare deloc normal. M-am gândit să mă reorintez, doar că în această perioadă locurile de muncă sunt limitate și nici nu este perioada favorabilă pentru a începe ceva într-un domeniu nou fiind totul atât de instabil. M-am gândit sincer să plec din țară pentru că din câte văd statul ne împiedică să facem absolut orice, ne împiedică și să trăim. (Roxana, ospătar)
Până la debutul pandemiei, bucătarii cu experiență erau la mare căutare. Astăzi însă, lucrurile stau complet diferit. Rămași fără locuri de muncă, mulți dintre bucătari aleg să se reprofileze, iar cei care încă lucrează în restaurante trăiesc cu grija zilei de mâine. Robert lucrează în bucătaria unui restaurant din Cluj de mult timp și spune că situația este mult mai gravă decât ne putem imagina:
Suntem toți cu multe gânduri, oare mai deschidem, oare nu mai deschidem? Ajungem din nou în somaj tehnic? Ce se va întâmpla, nu știe nimeni. Din câte am înțeles acum dacă intrăm din nou în șomaj tehnic nici nu vom mai putea lucra în altă parte. Întotdeauna se ajunge să se închidă prima dată restaurantele, iar noi bucătarii avem de suferit foarte mult din cauza aceasta, mai ales cei care au familii. Nici nu mai știm ce să facem. Venim la lucru, nu mai venim la lucru. Eu deja am 17 ani de când lucrez în bucătărie și până acum nu am întâmpinat o astfel de situație , plus că mai vorbeam cu prieteni de ai mei din domeniu și mereu spuneam că în caz de orice, fie vorba și de un război, bucătăriile nu au cum să se închidă niciodată, dar iată că a venit pandemia în anul 2020 și bucătarii nu mai au ce face, probabil o să rămânem fără locuri de muncă pentru că mai ales restaurantele mici nu o să poată suporta cheltuielile fiind închise pe mai multe luni. Dacă se închide restaurantul de pe o zi pe alta noi ce facem cu marfa deja comandată? Trebuie aruncată, clar. Și data trecută când ne-au închis, noi am aruncat aproape o tonă de marfă, pe care firma a pierdut-o în bani. (Robert, bucătar)
Terasele sunt încă funcționale și chiar dacă nu s-a luat o decizie pentru închiderea acestora, cu siguranță vremea rece le va învinge în scurt timp. Așadar, celor care activează în industria Horeca nu le rămâne decât să spere că lucrurile vor reveni încet la normal și își vor putea relua activitatea, altfel multe afaceri vor da faliment.
Larisa Hurducaci
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.