Există o trăsătură umană care transcende graniţe şi tradiţii: faptul că ne place să ne plângem de vremea ploioasă! Pe cât de mult ne plângem, la fel de mult şi cântăm. Haideţi să facem cunoştinţă cu cele mai bune melodii care s-au compus pe acest subiect.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
13 octombrie 2020, 18:00 / actualizat: 17 octombrie 2020, 14:24
Există o trăsătură umană care transcende graniţe şi tradiţii: faptul că ne place să ne plângem de vremea ploioasă! Pe cât de mult ne plângem, la fel de mult şi cântăm. Haideţi să facem cunoştinţă cu cele mai bune melodii care s-au compus pe acest subiect.
November rain de la Guns N’ Roses a apărut în 1987 şi a stabilit câteva recorduri. Este cea mai lungă melodie care a intrat în Top 10 Billboard, dar şi primul clip al secolului XX care a atins un miliard de vizualizări pe Youtube. În orice caz, a pus în acţiune câteva glande lacrimare cu solo-urile sale de chitară.
Povestea din spatele piesei celor de la Travis, Why does it always rain on me, se leagă de faptul că Fran Healy, liderul trupei, s-a săturat să tot fie plouat în Scoţia şi a plecat în vacanţă în Israel. Doar că… a început şi acolo să plouă, ca în desenele animate în care un nor îl urmează peste tot pe protagonist. Uneori realitatea depăşeşte orice imaginaţie: în 1999, când piesa a fost cântată la festivalul Glastombury, cerul a onorat prestaţia cu o ploaie.
Un sound interesant oferă piesa Here comes the rain again de la Eurythmics, care strecoară mici picături de euforie în uniformitatea ritmului. Titlul este de fapt o frază fundamentală a culturii britanice, un fel de pesimism de bază în viaţa de zi cu zi. Cam ca „vine iarna” în serialul Game of thrones.
În 1989 Phil Collins a lansat melodia I wish it would rain down. La chitară era Eric Clapton, ceea ce probabil nu i-a dăunat: piesa a ajuns până pe locul III în Billboard.
În legătură cu Have you ever seen the rain de la Creedence Clearwater Revival, s-a speculat iniţial că este o metaforă despre războiul din Vietnam. Cu ani mai târziu s-a aflat că sursa de inspiraţie era faptul că trupa era pe cale de a se destrăma, chiar dacă încă se afla în topuri. Este un fel de imn al pesimismului, pentru că cel care cântă se aşteaptă mereu ca lucruri groaznice să se petreacă atunci când treburile par să meargă cel mai bine.
S-a cântat în fel şi chip: cu chitară ori în stil acapella, mai ritmat ori cu mai mult accent pe expresivitate acest Cântec al bufonului, cunoscut de toată lumea ca Hei, ce ploaie şi ce vânt. Încheiem aşadar cu muzica lui Dan Andrei Aldea, pe versurile lui William Shakespeare.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.