Felia de Cluj: La revedere de la mersul la restaurant, în interior [AUDIO]
Sâmbăta asta mi-am petrecut-o, în mare parte, la telefon, sunând în stânga și-n dreapta pe la diverse cunoștințe să-i întreb despre planurile lor de viitor, de viitor sumbru. Și mai pe seară l-am sunat și pe Alin, bucătarul de la Osteria del buon vino, să-l întreb ce au de gând să facă. Osteria asta din centrul Clujului este unul din locurile mele preferate de pierdut vremea așteptând mâncarea. De acolo am cules citatele: „Dacă te grăbești, îți recomandăm un restaurant în Piața Mihai Viteazul care te servește în 5 minute. Aici se gătește și se servește cu viteza melcului turbat. Aici bucătarul e obosit și chelnerul chior.” etc. La Osterie totul e pe slow food, slow cooked and slow drinking, așa că locul ăsta mi-a intrat direct la inimă. Dar destul despre Osterie, pentru că nu e vorba despre cineva anume, fiecare are în suflet Osteria lui preferată. Așa că, din vorbă în vorbă, Alin m-a convins să trec seara pe la ei, pentru că: „Cine știe când ne mai vedem?”.
Așa am și făcut, am mers sâmbătă seara la Osterie, am povestit cu oamenii de acolo, am mâncat grisine și am băut vin până mi-a venit mâncarea, mâncare pe care Mauro, proprietarul nu vrea sub nicio formă să o vândă prin serviciul de delivery, pentru că nu e același lucru. Aici îi dau dreptate lui Mauro, fiindcă nimeni nu poate avea mai mare respect pentru mâncare decât un italian cu o osterie în centrul Clujului.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 14 octombrie 2020, 06:00 / actualizat: 19 octombrie 2020, 14:10
Revenind la oile noastre, apar câteva întrebări. Ce fac oamenii care nu vor (precum Mauro) sau nu pot să facă delivery? Pentru că dacă trăim cu impresia că restaurantele vor rămâne închise doar 10 zile, atunci, pe același principiu, o poți aștepta pe Dorothy să vină la tine la cină, împreună cu Omul de Tinichea și Toto. Ce fac oamenii care fac business de nișă și nu prea au cum să dea minim 30% comision platformelor de livrare? Ce fac oamenii care vând cafea bună și caldă, ce se pretează a fi băută atunci pe loc, nu purtată 45 de minute pe un scooter prin tot orașul?
Eu, sâmbătă, mi-am luat La revedere de la mersul la restaurant, în interior, până la primăvară, pentru că eu cred că numai atunci se vor redeschide din nou restaurantele, cafenelele, teatrele etc. Adică se vor redeschide terasele pe atunci când a veni căldura, pentru că pe interior…… om trăi și om vedea.
Înainte să închei, mai am și eu 2-3 întrebări. Cum de în mijloacele de transport în comun se poate cu îmbulzeală? Pentru că, să fim serioși, locurile din autobuz sunt marcate, dar pe culoar se înghesuie lumea ca la portocale în anii ‘90. Nici nu vreau să știu cum e la metrou în București. Cum se face că în toate cluburile și plajele de fițe de la mare nu s-a păstrat distanța nici măcar o zi?
Problema e că poate ar fi trebuit să facem scandal când lucrurile astea se întâmplau, dar atunci eram ocupați cu număratul banilor, pentru că nah… ne mergea și nou iar bine și asta e. Întâmplător sau nu, sunt pe un grup de comunicare cu mai toți jucătorii din Horeca din Cluj și chiar am fost curios să văd cum a evoluat situația discuțiilor în această perioadă, și treaba a stat cam așa:
Martie-mai – toată lumea era disperată, decisă să facă asociații, parteneriate, proteste etc.
Mai- Octombrie – până la noile restricții au mai fost 2-3 postări, nimeni nu mai avea chef de proteste, asociații, toți numărau banii, apoi deodată, în octombrie: Boom! Iar ne închid, iar ne asociem, iar facem proteste etc.
Fă-ți sania vara și carul iarna! E important. Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare, la o nouă ediție a emisiunii Felia de Cluj.
Chef Horia Șimon
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.