COVID-19: După 14 zile de izolare, pacientul nu mai este contagios
În 48 de ore de la confirmare, pacientul este evaluat de către un medic infecționist, care îi face recomandări în ceea ce privește tratamentul și conduita pe perioada celor 14 zile. Metodologia nu prevede o retestare la sfârșitul perioadei de izolare. După 14 zile, pacienții confirmați cu COVID-19 se consideră că nu mai sunt contagioși și își pot relua activitatea, viața socială și profesională. (Anca Bâtiu, inspector sanitar din cadrul DSP Brașov)
Articol editat de cristina.rusu, 15 octombrie 2020, 10:24
Potrivit sursei citate, după ce se încheie perioada de izolare, deși se consideră că nu mai sunt contagioși, atunci când intră în colectivitate, pacienții trebuie să respecte cu strictețe, cel puțin zece zile, măsurile sanitare, respectiv purtarea permanentă a măștii de protecție, să păstreze distanța fizică și să aibă grijă la igiena personală.
Deci, retestarea pozitivilor nu este obligatorie! Despre pozitivii COVID-19, care au trecut de cele 14 zile de izolare, putem spune că sunt cel mai puțin periculoși pentru cei din jur. Ei nu mai sunt contagioși și sunt mai conștienți de importanța respectării regulilor!, a adăugat Anca Bâtiu.
Aceeași procedură se aplică și celor care nu au fost testaţi pozitiv, dar sunt plasați în carantină pentru că au avut contact cu un pacient confirmat: după 14 zile își pot relua activitatea dacă nu apare simptomatologie specifică infecției SARS COV2.
Persoanele care au locuri de muncă și care au trecut prin astfel de situații primesc concediu medical la finalul perioadei de izolare sau carantină, având în vedere că au fost monitorizate în permanență de DSP și de medicii de familie.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.