În întreaga lume în data de 15 octombrie este marcată ziua mondială a conștientizării populației asupra importanței spălatului pe mâini cu apă și săpun ca metodă simplă dar eficientă de prevenire a anumitor infecții.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
15 octombrie 2020, 12:32 / actualizat: 15 octombrie 2020, 15:33
ZIUA MONDIALĂ A SPĂLATULUI PE MÂINI
În întreaga lume în data de 15 octombrie este marcată ziua mondială a conștientizării populației asupra importanței spălatului pe mâini cu apă și săpun ca metodă simplă dar eficientă de prevenire a anumitor infecții.
Ziua mondiala a spălatului pe mâini are o poveste aparte. Această zi a fost marcată pentru prima dată în lume în urmă cu 12 ani, mai exact în anul 2008 când peste 100 milioane de copii din mai bine de 70 de țări s-au spălat pe mâini cu apă și săpun în același timp. Din acel moment, această zi primește constant susținerea mai multor instituții guvernamentale din lume, școli, ONG-uri, persoane fizice și companii private. În fiecare an este aleasă la nivel mondial o anumită temă pentru această zi, iar în 2020 este vorba despre ,,Igiena mâinilor pentru toți”. Medicii sunt de părere că acest gest aparent banal de spălare a mâinilor poate preveni multe boli. Adriana Pop, medic primar de familie explică modalitatea corectă în care trebuie igienizate mâinile:
Trebuie să ne spălăm pe mâini, dar trebuie să și avem cu ce să ne spălăm, detergent, săpun, apă călduță ca să fie eficientă spălarea mâinilor și trebuie să folosim o anumită tehnică, adică trebuie să acoperim întreaga mână și palmele și în exteriorul palmelor și între degete. Cum ni se spune acum la televizor, 20 de secunde minim, chiar așa este nevoie ca să fie eficient. Spălarea mâinilor poate preveni boli contagioase diverse, enterocolite, viroze, infecții, este foarte eficientă spălarea mâinilor și nu este chiar așa de veche în timp această metodă pentru că înainte omenirea nu era obișnuită cu așa ceva, doar de aproximativ 200 de ani se pune accent pe spălarea mâinilor și am văzut că și acum există încă zone în care nu prea se practică cu succes. (dr. Adriana Pop)
Oamenii spun că deși poate până acum nu se gândeau la toate beneficiile pe care le are simplul spălat al mâinilor, de la deputul pandemiei de coronavirus au început să conștietizeze importanța acestui gest aparent banal și să fie mai atenți cu igiena mâinilor:
Întotdeauna a fost important spălatul mâinilor, dar acum parcă ești împins de la spate să faci mai des.
Ne spălăm pe mâini dintotdeauna, dar nu am dat într-o obsesie și nici nu vrem să ne lăsăm. Este la fel de important și acum în perioada prin care trecem ca și înainte.
Spălat pe mâini până în pânzele albe, cei care s-au spălat pe mâini se spală și acum, cei care nu s-au spălat nu se vor spăla probabil nici de acum înainte.
Și înainte și după cumpărături, cum intru în casă imediat mă spăl cu săpun pentru că tot asta am auzit că săpunul este foarte bun.
Copiii trebuie educați încă de mici să aibă o igienă corespunzătoare. În ceea ce ține chiar și de spălarea regulată a mâinilor, ei au nevoie de exemple în jurul lor și de oameni care să îi învețe acest lucru, spune medicul Adriana Pop.
Să le fim exemplu în primul rând pentru că ei învață din exemple atât acasă cât și la școală. Părinții să fie exemplu, frații mai mari să le fie exemplu și să devină deja o rutină. Când se trezesc din somn, primul lucru după utilizarea toaletei să fie spălarea mâinilor, când vin de afară, înainte să se așeze la masă și le va deveni o rutină și un reflex condiționat și nu va mai trebui la un moment dat să le spunem pentru că vor ști din instinct și din acest reflex care s-a format în timp. (dr. Adriana Pop)
Organizația Mondială a Sănătății lansează constant recomandări legate de igiena corespunzătoare pe care trebuie să o aibă fiecare persoană pentru a diminua riscul de îmbolnăvire cu SARS-COV-2 și nu numai, deoarece spălatul pe mâini poate preveni multe alte infecții.
Larisa Hurducaci
Foto: Nathan Dumlao / Unsplash
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.