Porția de sănătate: Dietoterapia, sau când alimentul devine medicament
Astăzi vom vorbi despre dietoterapie. Prin dietoterapie se înțelege prevenirea și tratamentul bolilor prin adoptarea unei alimentații bazate pe vegetale, cu efect benefic.
![Porția de sănătate: Dietoterapia, sau când alimentul devine medicament Porția de sănătate: Dietoterapia, sau când alimentul devine medicament](https://www.radiocluj.ro/wp-content/uploads/2016/10/legume-si-fructe-de-toamna.jpg)
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 octombrie 2020, 00:00 / actualizat: 19 octombrie 2020, 14:12
Astăzi vom vorbi despre dietoterapie. Prin dietoterapie se înțelege prevenirea și tratamentul bolilor prin adoptarea unei alimentații bazate pe vegetale, cu efect benefic.
Foarte multe alimente au efecte benefice asupra sănătății. Așa de exemplu, merele, lămâile, portocalele, roșiile, tărâța, fasolea scad valoarea colesterolului sangvin datorită pectinelor pe care le conțin.
Sunt și alte exemple:
Usturoiul are proprietăți hipotensoare, diuretice, vermifuge.
Ceapa are proprietăți antiscorbutice, anticancerigene, colecistochinetice, diuretice.
Ridichile au proprietăți aperitive, colecistochinetice, diuretice.
Într-un vechi tratat de medicină, scris cu mii de ani în urmă, intitulat Nei King, se spune : „Primele și cu adevărat medicamente sunt alimentele .”
Cuvântul dietă, în limba greacă, înseamnă o viață cumpătată cu ajutorul unei alimentații raționale.
Din timpuri străvechi, oamenii au întrebuințat legumele și fructele nu numai pentru potolirea foamei, dar și la vindecarea bolilor. Trebuie ținut cont de faptul că orice exces, chiar și cel de legume sau fructe, poate dăuna sănătății. Așa de exemplu, consumul de prea multe fructe provoacă oboseală și scade tensiunea arterială, iar cel de cereale produce fermentație intestinală și favorizează apariția unor boli de piele.
Pitagora denumea regimul lacto-vegetarian ” regim de viață lungă ” și era adeptul acestuia. Există studii care arată că un astfel de regim alimentar al locuitorilor regiunii Hunza din nordul Indiei este benefic în ceea ce privește durată lungă de viață a acestora. Studiul arată că ei depășesc venerabila vârstă de 100 ani, putând procrea până la 80 ani și munci până la 90 ani, chiar în zilele în care nu mănâncă nimic. Acești oameni consumă numai alimente produse în regiunea lor, în felul acesta făcând o simbioză perfectă cu natura.
Dieta lacto-vegetariană echilibrată în care hrana constă din: 60% cereale nedecorticate, 30% legume și fructe proaspete sau uscate, ouă și lapte în proporție de 10%. Ea poate combate obezitatea și ajută la detoxifierea organismului.
Foarte multe virtuți terapeutice au sucurile din fructe, legume și verdețuri . Ele pot fi folosite la echilibrarea unei alimentații nesănătoase, abuzive, în curele de slăbire sau la detoxifiere, cât și la tratamentul unor boli de ficat, rinichi sau stomac.
Este bine să țineți cont de următoarele sfaturi:
Sucurile se vor prepara numai din fructe sau legume cât mai proaspete și sănătoase.
Fructele sau legumele mai înainte de a fi stoarse vor fi spălate bine și tăiate în felii, coaja fiindu-le pastrată.
Sucul se consumă numai în primele trei ore de la preparare, cât mai încet posibil, de-a lungul unei ore.
Sucurile se consumă între mese, la un interval de minim două ore distanță de acestea.
Fructe și legume din care putem extrage suc cu efect benefic sunt: fructe de pădure, citrice, cireșe, dude, mere, pere, struguri, cartofi, morcovi, praz, ridichi, sfeclă roșie, varză, dar și altele.
Foarte multe probleme de sănătate se pot ameliora sau chiar vindeca cu ajutorul sucurilor. Câteva exemple sunt:
Reumatism cu suc de: căpșuni, cireșe, mere, prune, struguri, castraveți, ceapă, praz, roșii, ridichi , țelină.
Ateroscleroză cu suc de: cireșe, mere, portocale, prune, praz, roșii.
Oboseală cu suc de: varză, țelină, sparanghel, prune, lămâie.
Anemie cu suc de: pere, sfeclă roșie.
Cu siguranță, o alimentație diversificată și echilibrată cantitativ poate să aducă necesarul optim de nutrienți .
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.