Prima pagină » Diverse » Munca de la distanță, noua normalitate pe piața muncii
Munca de la distanță, noua normalitate pe piața muncii
Fotografie de Daria Shevtsova, de la Pexels
Adoptarea lucrului la distanță este noua normă pe piața muncii, sunt de părere 80% din companiile care au participat la sondajul ”The future of remote work”, realizat la nivel global de firma de consultanță PricewaterhouseCoopers (PwC), potrivit hotnews.ro.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
18 octombrie 2020, 18:00 / actualizat: 18 octombrie 2020, 20:59
Adoptarea lucrului la distanță este noua normă pe piața muncii, sunt de părere 80% din companiile care au participat la sondajul ”The future of remote work”, realizat la nivel global de firma de consultanță PricewaterhouseCoopers (PwC), potrivit hotnews.ro.
Lucrul la distanță a devenit o parte esențială a noii normalități, companiile fiind forțate în multe cazuri să se adapteze pentru a-și putea continua activitatea. Temerile inițiale că productivitatea muncii va scădea au fost infirmate după primele luni de pandemie, însă rămâne de văzut dacă tendința se păstrează pe termen mediu și lung. Mulți angajați au început să resimtă negativ lipsa interacțiunii directe cu partenerii și colegii și să-și dorească o revenire la birou. În orice caz, lucrul de la distanță va fi o opțiune pe termen lung și cele mai multe companii vor continua să o aplice, spune Daniel Anghel, Partener, Liderul departamentului de servicii fiscale și juridice PwC România, potrivit sursei citate.
În ceea ce privește politica salarială, 80% dintre companii au arătat că nu efectuează ajustări în timpul perioadei muncii la distanță. De asemenea, peste jumătate dintre respondenți nu acordă alocații, rambursări sau sprijin pentru mobilitate pentru munca la distanță.
Angajatorii trebuie să țină seama de eventualele consecințe fiscale, precum și cele din sfera contribuțiilor sociale pe care munca într-o altă țară le poate avea atât pentru angajatori, cât și pentru salariații în cauză. Totodată, aspectele care țin de dreptul muncii și de sănătatea și securitatea în muncă a angajaților în țara respectivă nu trebuie ignorate, spune Irina Nistor, Director Mobilitate Internațională, PwC România.
Pe măsură ce restricțiile locale s-au relaxat, majoritatea companiilor au permis accesul angajaților la birou, în anumite condiții și respectând normele de siguranță și sănătate. Cu toate acestea, 45% dintre companii nu vor solicita angajaților întoarcerea la birou, iar 21% anticipează o abordare hibridă între munca la distanță și lucrul la birou.
Sondajul a fost realizat în rândul a peste 300 de companii la nivel global.