Concurs internațional de soluții pentru cel mai mare parc din istoria Clujului
Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, anunță lansarea concursului internațional de soluții pentru proiectarea Parcului Est. Acest spațiu verde va fi amenajat în zona fostelor sere ale RADP, în continuarea Bazei Sportive Gheorgheni.
Dan Tarcea precizează că arhitecții pot trimite temele de proiectare până în ianuarie 2021, iar câștigătorul va fi anunțat în a doua jumătate a lunii februarie:
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 21 octombrie 2020, 13:55
Membrii juriului sunt oameni cu multă experiență, sunt din Paris, Rotterdam – Olanda, sunt arhitecți de renume din municipiul Cluj-Napoca. Jurizarea se va desfășura între 5 și 7 februarie 2021, anunțul oficial va fi făcut în 8 februarie, iar data limită până la care se pot depune contestații va fi 20 februarie 2021.
La 6,2 milioane de lei a fost estimat contractul de proiectare, care va trebui să asigure zone de plimbare, de practicare a sportului și spații pentru activități culturale. Viceprimarul Dan Tarcea prezintă pe scurt cum vor arată cele 45 de hectare ale Parcului Est:
Vor fi grădini publice, vor fi spații pentru expoziții, stații de încărcare pentru mașini electrice, sisteme moderne de iluminat public, sistem de irigații, dar și amenajări pentru practicarea sportului în aer liber, precum terenuri de baschet, tenis sau minifotbal, inclusiv pentru sporturi indoor. Ne propunem să construim și un amfiteatru de 400 de locuri, care va putea fi folosit pentru organizarea de evenimente culturale. Parcul Est va avea și o zonă de peluză, pe care să fie instalate cu ușurință și alte suprafețe, precum patinoar sau teren pentru activități sportive de iarnă, aici avem în vedere o suprafață cuprinsă între 3000 și 5000 de metri pătrați.
Proiectul în baza căruia se va face amenajarea Parcului Est va trebui, în primul rând, să fie prietenos cu natura. Dan Tarcea spune că habitatul păsărilor și al celorlalte animale care trăiesc în zonă urmează să fie protejat, iar tăierile de arboti vor fi permise doar în anumite situații:
Avem ca obiectiv și protejarea habitatului sălbatic existent, care este o prioritate pentru acest proiect. Tăierea arborilor maturi este strict interzisă, cu excepția celor care pun în pericol siguranța cetățenilor, iar acești copaci vor fi identificați în urma unei diagnoze pe care o vom face cu RMN-ul pentru arbori pe care îl deține Primăria municipiului Cluj-Napoca. De asemenea, va fi un sistem de iluminat care să aibă anumite proprietăți, stâlpii să aibă o înălțime de maxim patru metri, iar lumina să fie dirijată în jos, pentru a nu disturba comportamentul păsărilor.
Amenajarea Parcului Est face parte din programul Clujul Verde, prin care Primăria își propune să amenajeze în următorii ani peste 100 de hectare de parcuri și zone verzi. Pentru acest obiectiv, municipalitatea se bazează și pe fonduri de la Uniunea Europeană, având pregătite proiecte a căror valoare totală depășește 100 de milioane de euro.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.