Felia de Cluj: O felie de ecologie [AUDIO]
În acest weekend am gătit, lucru aproape evident, ținând cont că asta mi-e meseria. Dar de data asta am gătit în cadrul unui eveniment de ecologizare care s-a desfășurat pe raza comunei în care avem și noi o căsuță și un petec de pământ. Evenimentul a fost organizat de Asociația Susurul Izvoarelor și a avut mai mulți parteneri de nădejde: Salvamont Vlădeasa, Parcul Natural Apuseni, Școala gimnazială Răchițele și, evident, Primăria comunei Mărgău.
Articol editat de cristina.rusu, 21 octombrie 2020, 06:00 / actualizat: 21 octombrie 2020, 7:30
Lucrurile bune s-au întâmplat, pentru că ele se întâmplă de obicei, problema e că sunt prea mici și prea rare în comparație cu lucrurile rele care se întâmplă și se întâmplă des, adică zilnic. Mizeria de pe văi și din comună e rodul muncii întregii comunități, muncă prestată zi de zi cu o cadență demnă de un ceas elvețian. Orice pet se aruncă pe jos, orice ambalaj de ciocolată mâncată de un copil ajunge tot pe jos sau pe vale, pentru că nu vede altceva la părinții lui. Orice cauciuc rupt, orice dulap spart sau televizor ars ajunge tot acolo, în vale. Ecologizarea asta masivă se face o dată sau de două ori pe an și se face cu o mână de oameni care, pe deasupra, nici măcar nu sunt cetățeni ai comunei. O mare parte din oamenii veniți sâmbătă au fost voluntari, pentru că era chiar culmea să vină să facă curat oamenii care au făcut mizeria, doar nu aia e treaba lor, a lor e să facă mizerie!
Cu bună-voința Primăriei, cred, eu am avut bucătăria de campanie în căminul cultural din sat. Acolo m-am trezit față în față cu o sobă zidită, cu plite de fontă de aia de 2 cm grosime. Hardughia asta avea vreo 5m lungime și vreo 1,5 lățime. Așa că, înainte de orice, a trebuit să fac un foc zdravăn, că până se încing fontele alea…
Cu gătitul a fost mai simplu, am făcut un ceaun, impropriu zis un ceaun, mai degrabă o tocană făcută pe sobă, dar a ieșit bună, iar cum sufletul românului e suflet-pereche cu gulyasul, mâncarea asta fierbinte a fost balsam pentru oamenii flămânzi și înfrigurați.
Așa că am mâncat, am povestit și chiar ne-am făcut planuri, unele poate prea mărețe. Despre astea, om trăi și om vedea, până atunci aș mai vrea să menționez că prezență din partea Primăriei nu a fost, adică doar pe afiș, în situ nu am reușit să identificăm pe nimeni din partea lor, măcar un primar, ceva :). Dar poate avem noi așteptări prea mari, și cum numai de puțin timp s-a instalat în funcție, poate avea omul altele mai grele pe cap.
În fine, hai să nu fim cârcotași și să așteptăm vremuri mai bune, vremuri în care ecologizarea o să fie așa, doar un motiv în plus de socializare, nu o necesitate, și când primarii o să fie ei cei ce organizează astfel de întâmplări, nu te-miri-ce asociații.
Fă curat după tine, e important, atât pentru tine cât și pentru cei din jur. Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare, la o nouă ediție a emisiunii Felia de Cluj.
Chef Horia Șimon
Foto: facebook Mona Varga
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.