„Ştiinţă cu sare şi piper”- experimente simple şi interesante din bucătărie [AUDIO]
Și, ca să nu vă speriați prea tare, am să încep direct cu definițiile, pe scurt. Gastronomia moleculară este știința care explică fenomenele culinare, iar bucătăria moleculară este o artă care livrează produsele.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 21 octombrie 2020, 12:29 / actualizat: 21 octombrie 2020, 17:02
Proiectul educativ, „Ştiinţă cu sare şi piper” are o pagină de Facebook dedicată cu 4000 de fani adunați în aproape 2 luni de zile și un site cu același nume. Postările explică fenomenele culinare cu ajutorul unor experimente interactive și ușor de înțeles. Proiectul de popularizare a științei a fost creat pentru a oferi explicații practice. Pentru Dan Vodnar, este un proiect de suflet în care s-a implicat foarte serios, mai ales de când cu pandemia. Prezentările sunt realizate cu multă bună dispoziție, pe înțelesul majorității audienței.
Proiectul știința cu sare si piper se desfășoară, așadar, în mediul online. Profesorul Dan Vodnar, își pune halatul, deschide laboratorul, se filmează, fotografiază, pregătește reţeta de ştiintă cu sare şi piper, din ziua respectivă, demonstreză și explică tot felul de experimente și reacții interesante. De exemplu, aflăm de ce plângem la tăiatul cepei, cum folosim cuptorul cu microunde sau cum se obține un ou fiert perfect. Iar experimentele sale sunt interesante și pentru copii pentru că, spune Dan Vodnar, pot fi încercate, în siguranță, acasă.
Pentru că ne plac oamenii dinamici și care știu să aplice idei interesante în educație, Curând, experimentele și concluziile profesorului de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare, de la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj, Dan Vodnar, vor putea fi ascultate și la Radio Cluj.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.