5 copii geniali şi performanţele lor surprinzătoare
Oamenii de ştiinţă sunt şi astăzi surprinşi de Michael Kearney. Acesta a vorbit de la 4 luni; iar la 6 luni, când părinţii l-au dus la medic, pur şi simplu le-a comunicat: „Mi s-a inflamat urechea stângă”. Şi-a luat bacalaureatul la 8 ani, iar ca adolescent ţinea deja cursuri universitare, deşi la serviciu îl duceau părinţii, pentru că legal nu putea conduce. Bărbatul trăieşte astăzi în Hawaii şi obişnuieşte să participe la jocuri televizate, de unde s-a întâmplat să plece acasă şi cu un milion de dolari.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 octombrie 2020, 18:00 / actualizat: 26 octombrie 2020, 12:15
Gregory R. Smith a fost de asemeni un copil care a învăţat să citească repede, la numai 14 luni. La 10 ani era deja student, dar el s-a distins şi printr-o mare sensibilitate socială. A înfiinţat un ONG pentru a facilita comunicarea între tineri de naţionalităţi diverse şi a fost nominalizat pentru prima oară la Premiul Nobel pentru Pace pe când avea 12 ani.
În 2009, o galerie de artă din Melbourne a inclus într-o expoziţie picturile unei artiste pe nume Aelita Andre. Lucrările au trezit interesul publicului, una chiar a fost vândută pentru 24000 de dolari. Atâta doar că la data expoziţiei, artista abia de-şi sărbătorise cea de-a doua aniversare. La 4 ani şi-a avut propria expoziţie în New York, devenind astfel cel mai tânăr artist profesionist din toate timpurile.
Akrit Jaswal era un băieţel din India căruia îi plăcea să-l citească în original pe Shakespeare. Interesul său de bază era însă medicina şi, pentru că inteligenţa sa i-a uimit pe doctori, i s-a permis să urmărească operaţii. De regulă în astfel de situaţii omului i se spune să nu încerce acasă, dar este exact ceea ce a făcut Akrit la numai 7 ani, când o fetiţă din vecini a suferit o arsură gravă la mână, iar familia nu avea bani de tratamentul medical. A dus la bun sfârşit o operaţie, în urma căreia pacienta şi-a putut folosi din nou mâna. La 12 ani, a fost cel mai tânăr student acceptat de o universitate de medicină din India.
În 1962, în Coreea de Sud s-a născut Kim Ung-Yong, considerat cel mai inteligent copil din toate timpurile. La 4 ani citea nu doar în limba lui maternă, ci şi în japoneză, engleză şi germană. Rezolva în joacă ecuaţii matematice complicate şi studia fizică la universitate. La 7 ani a fost invitat să lucreze pentru NASA, unde a rămas mai bine de un deceniu. Societatea de azi nu prea ştie cum să se descurce cu copiii geniali: în ciuda rezultatelor sale de peste hotare, când Kim Ung-Yong a revenit în Coreea de Sud, a trebuit să treacă prin tot sistemul educaţional formal – începând cu şcoala elementară – pentru a ocupa un loc de muncă.
Andrea Nagy
Sursă foto: origo.hu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.