Alegem partenerul după ADN-ul nostru emoțional [AUDIO]
Descoperirea tiparelor de atașament a constituit o adevărată revoluție în domeniul sănătății emoționale. Tipul de atașament, cum era de așteptat, se formează și este influențat încă din copilărie, când există o legătură strânsă între reacțiile copiilor și comportamentele/atitudinile părinților lor.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 22 octombrie 2020, 11:31
În multe cupluri nu există armonie și înțelegere și pentru că așteptările pe care le avem sunt din partea partenerului. El sau ea trebuie să se comporte într-un fel mulțumitor, trebuie să ne facă fericiți sau multe altele. Pentru copil, relaţia cu părintele reprezintă baza de siguranță, iar pentru relațiile de cuplu, această bază este reprezentată de parteneri, unul pentru altul, este de părere psihologul Valentina Șimon.
Cum facem să alegem partenerul potrivit pentru noi sau cum se modifică tipul de atașament care ne definește? Psihologul spune că este posibil dacă este vorba despre un proces conștient și de durată.
Stilurile de atașament, cele clasice sunt Anxios, Securizant și Evitant.
Anxioșii, chiar dacă își doresc apropierea de partener, trăiesc frecvent nesiguranța că acesta nu-și dorește să le fie aproape, au un simț crescut de anticipare și tendința de a simți multe emoții negative.
Cei cu atașament securizant se manifestă cald și iubitor în relații, au o atitudine echilibrată, sunt deschiși și disponibili pentru comunicarea opiniilor şi sentimentelor, atât a celor pozitive, cât și negative.
Iar evitanții se pot apropia de cineva, însă păstrează greu nevoia de apropiere pentru că aceasta îi face să se simtă stânjeniți. O persoană cu stil evitant de atașament păstrează distanță emoțională fată de partener, aşteptând adesea să descopere din partea acestuia, semne de control și invadare a libertății.
Alina Nechita
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.