Invitat la Radio Cluj, Răzvan Cherecheș, profesor la Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai, explică utilitatea măștilor:
Ada Prundar: Credeţi că aceste măsuri chiar sunt eficiente în contextul epidemiologic actual?
Răzvan Cherecheş: În acest moment, alte măsuri mai bune nu mai avem. Ar fi fost bine să se ia alte măsuri mai din timp. Dacă odată cu deschiderea şcolilor s-ar fi luat măsura purtării măştii peste tot în spaţiile publice, s-ar fi combinat cu o campanie de informare şi de educare a populaţiei privind importanţa purtării măştii şi în acelaşi timp cu amenzi pentru cei care nu poartă sau poartă incorect masca, poate că nu am fi ajuns în punctul în care să trebuiască să închidem şcolile. În şcoli există protocoale care sunt extrem de bine puse la punct. Zonele care erau vulnerabile erau pauzele, unde controlul era mult mai redus (pentru că nu s-a suplimentat personalul din şcoli) şi persoanele care aşteptau copiii în faţa şcolilor, unde stăteau mulţi oameni fără mască şi unde poliţia locală nu a intervenit să dea amenzi. Acestea sunt măsurile de ultima linie. Dar dacă rata de transmitere nu scade se poate restricţiona şi libertatea de mişcare, aşadar măsuri similare cu cele pe care le-am avut în martie-aprilie.
Ada Prundar: Credeţi că am putea să intrăm din nou în starea de urgenţă?
Răzvan Cherecheş: Nu cred. În momentul acesta ştim mult mai multe decât ştiam în martie despre evoluţia virusului. Cred că măsurile locale sunt mult mai bune decât cele naţionale. În acelaşi timp, sunt convins că până când vom ajunge în Cluj să scădem sub 3 ca să putem să reluăm activitatea ca înainte, va dura vreo 7-8 săptămâni. În următoarele 2 săptămâni va continua să crească rata de incidenţă pentru că această rată reflectă activităţile întreprinse cu 2 săptămâni înainte. Pe urmă vom avea un platou de vreo 2-3 săptămâni, abia apoi va începe să scadă. Dar ca să se întâmple toate acestea, este nevoie ca autorităţile să fie extrem de vigilente în impunerea purtării măştii. Trebuie făcută o campanie prin care oamenii să înţeleagă care sunt consecinţele respectării regulilor; iar pentru cei care nu pot sau nu vor să înţeleagă importanţa acestor reguli, trebuie să fie date amenzi, astfel încât să scădem probabilitatea de transmitere a virusului.
A doua măsură este ca autorităţile să vâneze evenimentele private, pentru că acolo nu este niciun fel de control: nunţi, botezuri, înmormântări, petreceri. Trebuie să se descurajeze în mod activ organizarea lor. Dacă autorităţile locale nu vor lua aceste 2 măsuri, nu va scădea rata de incidenţă sub 3. Ne va prinde primăvara cu şcolile online, cu localurile închise.
Ada Prundar: Cât de sigură este masca? De ce ar trebui să o folosim?
Răzvan Cherecheş: Ştim în acest moment că peste 98% din transmiterea virusului are loc de la o persoană la alta, prin picăturile emise prin nas şi prin gură atunci când vorbim, strigăm, cântăm. Masca constituie un obstacol în calea emiterii acestor picături de către noi către exterior. Există 2 tipuri mari de măşti. Sunt măştile SP2, care au filtru şi care opresc accesul virusului către căile noastre respiratorii, dar aceste măşti sunt scumpe şi e bine să fie rezervate pentru personalul medical. Restul măştilor – măşti chirurgicale, textile – constituie o protecţie parţială; nu te protejează pe tine, cel care porţi masca, ci îi protejează pe ceilalţi în cazul în care tu eşti infectat. Ca tu să fii în siguranţă, trebuie să te asiguri că toţi cei din jurul tău poartă mască. Dacă toată lumea poartă mască, protecţia trece de 90%. Pentru profesori, elevi, cei care stau toată ziua cu o mască e recomandată mai degrabă o mască textilă, în care se respiră mai uşor.
Ada Prundar: Cât de des ar trebui să schimbăm masca textilă?
Răzvan Cherecheş: Odată ce ai ajuns acasă, dai jos masca şi nu o mai porţi înainte de a o dezinfecta. Cele reutilizabile se folosesc din nou după un ciclu de spălare la 60 de grade. Cele chirurgicale se pun la cuptor la 70 de grade pentru 30 de minute şi se pot folosi din nou.
Ada Prundar: Ce altceva trebuie să mai facem pentru a evita riscul de îmbolnăvire?
Răzvan Cherecheş:Zonele în care riscul de infectare este mare sunt spaţiile mici, cu ventilaţie proastă, unde stau mulţi oameni mai mult timp. Studii recente au arătat că şi printr-o expunere scurtă de sub 10 minute este posibil să ne infectăm, deci să încercăm să evităm spaţiile acestea. Cel care e lângă noi şi nu poartă mască e un pericol pentru noi. Este o specie nouă în România, respiratorii: sunt cei care trebuie să aibă nasul afară din mască. Aceştia constituie un risc pentru cei din jur pentru că prin nas distribuie picături potenţial infectate. Nu trebuie să-i confruntaţi că pot deveni agresivi, dar ţineţi-vă departe de ei şi eventual sesizaţi autorităţile ori proprietarul magazinului. Distanţa ne protejează; şi, evident, spălarea şi dezinfectarea mâinilor după ce am fost într-o zonă publică.
Ada Prundar: Cum să ne îngrijim casele, cât de paranoici ar trebui să devenim?
Răzvan Cherecheş: Nivelul de paranoia a fost foarte mare la început. De exemplu un preş cu dezinfectant e util numai dacă lucrezi în spital, pentru restul e inutil. Ce ştim la ora actuală e că remanenţa virusului pe suprafeţe este mult mai redusă decât s-a anticipat. Da, virusul trăieşte 4 zile pe plastic, dar numai la întuneric, pentru că ultravioletele distrug virusul. Hainele pe care le-am purtat în exterior e bine să fie schimbate cu haine de casă, dar asta pentru că, dincolo de potenţialul de picături infectate care s-au adunat în ţesătură sunt metalele grele, hidrocarburile de la eşapamentul maşinilor, pe care nu vreţi să le frecaţi de canapele, de ţesături din casă. Hainele trebuie să fie spălate după o purtare de o zi. În privinţa cumpărăturilor, nu avem până acum – la nivel global – niciun caz documentat de infectare de pe atingerea mâncării. Legumele şi fructele oricum se spală sub un jet de apă şi e suficient: nu le dezinfectaţi, pentru că dezinfectantul pe alimente afectează starea de sănătate. În rest, spălaţi-vă pe mâini când ajungeţi acasă.
Ada Prundar: Dezinfectăm alimentele care sunt împachetate?
Răzvan Cherecheş:Nu e nevoie, despachetaţi-le şi puneţi-le la frigider ca de obicei, iar ambalajele la reciclat. După ce aţi terminat de despachetat, spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun pentru că ambalajele, ca şi regulă, sunt murdare.
Ada Prundar: Care sunt greşelile cel mai des făcute de oameni în raport cu noul coronavirus?
Răzvan Cherecheş: Protecţia noastră şi a celor din jur ţine de o disciplină continuă. Dacă stăm cu cineva la discuţii în exterior, la o distanţă de 2 metri, să zicem că nu purtăm mască. Dar dacă acea persoană face un pas către noi, să facem un pas înapoi. Un fel de paranoia vizavi de oameni e extrem de indicată. E greşit să-ţi cobori garda. E greşit să spui că dacă până acum ai stat izolat, e suficient. Tot timpul să vă gândiţi că persoana respectivă poate că e de bună intenţie, dar există foarte mulţi oameni care sunt infecţioşi şi asimptomatici. Estimările spun că există de 15 ori mai mulţi infecţioşi în populaţie decât cei detectaţi. Nu lăsaţi garda jos, pentru că e nevoie de o singură expunere, de 5 minute cu o persoană care respiră, vorbeşte, cântă către voi. Şi dacă tot vorbim de cântat: pentru această activitate nu se aplică distanţa de 2 metri. Deci când mergeţi la o ceremonie religioasă, distanţa faţă de o persoană care cântă trebuie să fie de 7 metri. Există în Coreea de Sud cazul cuiva care a infectat 5000 de persoane la o ceremonie religioasă gigantică, unde era în faţă şi cânta. Este o activitate de foarte mare risc.
Ada Prundar / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.