În ultima vreme, multe lucruri din viața noastră s-au schimbat, inclusiv călătoriile și concediile. De voie de nevoie, în această vară am fost obligați să reducem vizitele în străinătate și să ne orientăm spre turismul intern. Nu sîntem singurii care facem asta, se întîmplă cam așa peste tot, căci pandemia a resetat forțat lucrurile și toată lumea a încercat să își redescopere țara.
În ultima vreme, multe lucruri din viața noastră s-au schimbat, inclusiv călătoriile și concediile. De voie de nevoie, în această vară am fost obligați să reducem vizitele în străinătate și să ne orientăm spre turismul intern. Nu sîntem singurii care facem asta, se întîmplă cam așa peste tot, căci pandemia a resetat forțat lucrurile și toată lumea a încercat să își redescopere țara.
La noi s-a tot spus că România este incredibil de ofertantă din punct de vedere turistic, doar că preferam munții Austriei sau plajele Greciei și Bulgariei, din cauza infrastructurii noastre deficitare. E greu cînd nu ai drumuri și servicii de calitate să fii pe deplin mulțumit doar de peisaje sau frumuseți naturale. Ei bine, acum nu avem încotro și ne redescoperim țara.
Documentarul ”Flavours of Romania” poate fi un excelent catalog de sugestii. Ne invită să descoperim o Românie generoasă și plină de arome, de peisaje sălbatice incredibile și de o tihnă pe care nu o mai găsim în alte zone din Europa. Este realizat de jurnalistul britanic Charlie Ottley care, într-un fel, este mai român decît mulți români. Pentru că se simte că iubește cu adevărat această țară, iar iubirea asta nu îl orbește și nici nu-l lasă indiferent. Ne arată de ce este așa de grozavă România, dar ne și bate obrazul pentru că nu știm îngriji și valorifica ceea ce avem, ba din contră lăsăm să se degradeze și distrugem. Unde e un loc frumos, parcă nu ne putem abține și trebuie să îl urîțim aruncînd gunoaie.
Documentarul ”Aromele României” e împărțit în 9 episoade de aproximativ o oră și ia la pas (de fapt de pe motocicletă) regiunile istorice. Mărturisesc că mi-a plăcut faptul că Transilvaniei îi sînt alocate două episoade, fiindcă, spune realizatorul, zona e ”istovitor” de frumoasă și nu poate fi surprinsă în doar o oră de serial. Peste tot în zonele rurale mîncarea locală e gustoasă și nealterată, natura din România e uimitoare și ar trebui să îi apreciem sălbăticia, patrimoniul este uriaș și ar trebui să îl știm pune în valoare. Charlie Ottley, britanicul care s-a îndrăgostit de România și de drag și-a cumpărat chiar o casă veche în Ardeal e revoltat. Cum putem defrișa în neștire, cum putem lăsa să se prăbușească clădirile din Băile Herculane, cîndva mândria Europei, de ce nu ne pasă? Întrebări la care trebuie să răspundem fiecare dintre noi. Avem o țară. Ce facem cu ea?
”Flavours of Romania” este disponibil pe platforma Netflix.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.