Număr crescut de femei abuzate în perioada pandemiei
Numărul femeilor abuzate în familie a crescut alarmant. De cele mai multe ori acestea trebuie să rămână în izolare cu agresorul și se simt nepuntincioase în fața lui. Multe dintre victime își găsesc sprijin în familie sau prieteni, altele în schimb rămân în aceeași situație până când poate este prea târziu. Alexandra Oană este voluntar al Campaniei 16 zile împotriva violenței de gen și militează pentru drepturile femeilor:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 30 octombrie 2020, 06:00 / actualizat: 30 octombrie 2020, 11:21
Studiile internaționale arată că pandemia a dus la creșterea cazurilor de violență domestică, am văzut niște cifre din UE, estimau că creșterea incidenței cazurilor este undeva la 30%. La fel și colegii din București au semnalat lucrul acesta, dar din păcate în România nu avem date foarte concrete pentru că există o problemă la nivel de raportare, victimele nu se adresează întotdeauna autorităților pentru că nu e foarte clar cu cine să ia legătura, care sunt serviciile de care pot beneficia. Până foarte recent, dacă se retrăgea plângerea, de foarte multe ori victima la presiunea familiei sau a soțului ajungea să retragă plângerea, și atunci demersurile se opreau. Luna trecută a fost inițiată o lege care prevede că și în condițiile în care se retrage plângerea, responsabilitatea penală a infractorului rămâne, deci el va fi în continuare cercetat. (Alexandra Oană, voluntar Campania ,,16 zile împotriva violenței de gen”)
Specialiștii îndeamnă toate persoanele care sunt victime ale violenței domestice să ia atitudine, să caute sprijin și să iasă din această situație. Cerasela Libeg este de profesie psihoterapeut și spune că nu o dată i-a fost călcat pragul cabinetului de femei abuzate. Se întâmplă din ce în ce mai des ca victimele să caute ajutor de specialitate.
Suntem victime numai în condiția în care noi nu facem mare lucru, adică atunci când comportamentul nostru este pasiv trasmitem clar un mesaj că exercitarea dominanței și puterii se poate realiza de către cealaltă parte. Un comportament de acest fel are de obicei o durată îndelungată și acel tipar este extrem de important pentru cel care îl exercită asupra victimei pentru că îi dă foarte multă siguranță. Ruperea practic de acel mod de interacțiune este foarte importantă și nu se poate face foarte ușor pentru vorba și de o reacție învățată din partea victimei de pasivitate și de acceptare. Așadar ar fi necesar să se facă o schimbare în atitudinea victimei față de agresor. Este vorba de o exprimare și emoțională și comportamentală diferită față de cea anterioară pentru că dacă mergem pe acelși tipar obținem aceleași rezultate. E important să știm să cerem autor de la cei care ne pot sfătui cum să facem acest lucru în mod corect, dar e clar că are o importanță și controlul situațional, adică atunci când suntem provocați de cineva care dorește să fie abuziv sau să ne controleze sau să ne agreseze, putem evita acea situație ieșind din ea, deci controlul situațional este de cele mai multe ori cea mai adecvată măsură. (Cerasela Libeg, psihoterapeut)
De cele mai multe ori victimele au o anumită reținere în a merge la poliție, explică Alexandra Oană:
Ce vrem noi să încurajăm este implementarea unui sistem prin care victimele să poată să raporteze mai ușor abuzul, pentru că atunci când sunt blocate în casă cu agresorul și când le este mai greu să iasă din casă nu au cum să meargă la poliție mai ales dacă sunt mai tot timpul supravegheate de agresor și modelul pe care l-am văzut implementat în alte țări implică colaborarea cu farmaciile, în farmacii victimele pot lăsa un cod farmaciștilor care vor alerta ulterior autoritățile. (Alexandra Oană, voluntar Campania ,,16 zile împotriva violenței de gen”)
Campania 16 zile împotriva violenței de gen va avea loc în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie și este o inițiativă sprijinită de ONU, ce va fi implementată global de mii de organizații în același timp.
Larisa Hurducaci
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.