COPAC solicită vaccinarea pacienților cronici pe durata întregii vieţi
Perioada pe care o traversăm ne-a arătat cât de important poate fi un vaccin. Dacă în unele cazuri nu avem vaccin şi ne-am dori să avem, în alte cazuri acestea există, însă nu sunt folosite într-o proporţie suficientă. Credem că este nevoie de a proteja populaţia în general şi pacienţii cu afecţiuni cronice în special prin vaccinare. (preşedintele COPAC, Radu Gănescu)
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 4 noiembrie 2020, 13:18
Potrivit acestuia, vaccinarea antigripală pentru persoanele cu afecţiuni cardiace reduce cu 50% riscul de deces prin infarct. Totodată, conform specialiştilor, adulţii cu diabet sau boală cardiacă cronică sunt de 4 ori mai predispuşi decât cei sănătoşi să dezvolte o boală pneumococică.
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a organizat, miercuri, 4 noiembrie, o dezbatere online care a avut ca temă vaccinarea pe durata întregii vieţi. În cadrul evenimentului a fost prezentat şi ghidul ‘Recomandări de vaccinare a pacienţilor cu imunodeficienţe de diferite cauze’, elaborat de membri ai Comisiei de Epidemiologie din Ministerul Sănătăţii şi membri ai Societăţii Române de Epidemiologie în 2019, sub coordonarea prof. dr. Doina Azoicăi, conf. dr. Daniela Piţigoi, conf. dr. Amanda Rădulescu, dr. Florin Popovici.
Am realizat acest ghid din dorinţa de a realiza un instrument util pentru colegii noştri. Demersul a venit în urma unor demersuri pornite împreună cu Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România încă din 2017. Vaccinarea pacienţilor cu imunosupresie de diferite cauze şi/sau a pacienţilor cronici este necesară şi este în conformitate cu ghidurile internaţionale. Pacienţii cronici copii sau adulţi au dreptul de a fi protejaţi iar calitatea vieţii şi viaţa lor este preţioasă pentru noi! a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, care cuprinde recomandări generale – vaccinuri, categorii de imunodeficienţe şi scheme de vaccinare.
Comunicat COPAC
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.