Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto
Rubrica Felia de Cluj împlinește un an, un bun prilej să ne amintim că în fiecare miercuri ne întâlnim cu chef Horia Șimon.
Doina Borgovan: Cum ai început tu această aventură care se numeşte Felia de Cluj?
Articol editat de cristina.rusu,
4 noiembrie 2020, 12:49 / actualizat: 4 noiembrie 2020, 15:55
Rubrica Felia de Cluj împlinește un an, un bun prilej să ne amintim că în fiecare miercuri ne întâlnim cu chef Horia Șimon.
Doina Borgovan: Cum ai început tu această aventură care se numeşte Felia de Cluj?
Horia Șimon: Felia de Cluj trebuia să fie un fel de pagină care să facă review-uri la restaurante acum vreo 10 ani. Când am început discuţiile cu Dan Izvoreanu şi a trebuit să vedem cum facem, ce nume îi dăm, am revenit la Felia de Cluj. Apoi am stat un pic să şlefuim ideea: ce aveam eu de spus, ce-şi dorea radioul să le transmită oamenilor. Mi-am dat seama că trebuie să facem ceva care să nu fie cu review-uri, ci mai degrabă să încercăm să fim un ghid al bunului simţ gastronomic, printre altele.
De-a lungul timpului, interacţionând cu clienţii, mi-am dat seama că unele aşteptări sunt greşite pentru că oamenii nu au o idee clară a ceea ce înseamnă de fapt mecanismul acesta al mersului la restaurant: de ce se întâmplă anumite lucruri, cum ar trebui să se comporte dacă se întâmplă ceva negativ. Am început cu povestea alimentului: cu câteva informaţii generale, să înveţi să cunoşti alimentele pe care le consumi. Pasul următor a fost despre ceea ce înseamnă mersul la restaurant şi aşteptările pe care trebuie să le ai, cum te raportezi la stabilimentul în care intri în ziua respectivă, cu ce stare de spirit, cu ce oameni, ce se întâmplă când pui mâna pe un meniu care e gros cât o carte de telefon.
Doina Borgovan: Ce te gândeşti să faci mai departe cu Felia de Cluj?
Horia Șimon: Complicat moment. Am avut un lockdown în martie pe care l-am dezbătut pe toate părţile, deja avem experienţă în ce înseamnă şi cum trebuie să abordăm lucrurile. Am o săptămână serioasă în care să mă gândesc cu ce pot să vin în faţa ascultătorilor miercurea viitoare. Sigur găsim ceva: vin sărbătorile, putem vorbi despre cutume şi reţete, dar mi-ar plăcea să pot continua cu ceva solid.
Doina Borgovan: Marea ta durere este felul în care ne raportăm noi la alimente şi la cumpărături în general. De foarte multe ori te-am auzit spunând că ar trebui să lăsăm supermarketurile în favoarea producătorilor locali.
Horia Șimon: Niciodată nu vom putea lăsa supermarketurile. Trebuie să faci 800 de drumuri ca să te aprovizionezi exclusiv de la producătorii locali; pe când în supermarket, faci un drum şi le iei pe toate. Dar, în toată economia aceasta, trebuie să fim un pic mai atenţi. Şi supermarketurile au produse ecologice, din agricultură nonintensivă, sunt produse româneşti şi acolo. Nu putem să cumpărăm absolut orice. Mai nou restaurantele îşi fac restaurant cu împinge tava din produse care sunt pe cale de a expira; lucru pe care eu nu l-aş recomanda nimănui. În schimb e mereu coadă acolo, că e mâncare caldă şi ieftină.
Doina Borgovan: Şi că nu mai petreci tu timp gătind.
Horia Șimon: Dar ce facem cu timpul acesta? Poţi să-ţi faci odată de mâncare la 3 zile: îţi faci o oală de ciorbă şi o friptură, iar tehnologia te ajută să o păstrezi. Dar tot felul de lucruri stupide ne mănâncă din timpul pe care l-am putea petrece gătind pentru noi.
Doina Borgovan / Andrea Nagy
Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.