Ascultă Radio România Cluj Live

Donald Trump sau Joe Biden? [AUDIO]

Donald Trump/Joe Biden Foto: Agerpres/EPA

Ziua alegerilor americane este pe cale să se transforme în săptămâna alegerilor, cu voturi încă nenumărate în câteva state care pot hotărî victoria şi contestări ale republicanilor care pot întârzia şi mai mult rezultatul final.

Donald Trump sau Joe Biden? [AUDIO]
Foto: Donald Trump/Joe Biden Foto: Agerpres/EPA

Articol editat de Andreea Leonid, 5 noiembrie 2020, 10:43 / actualizat: 8 noiembrie 2020, 14:54

Ziua alegerilor americane este pe cale să se transforme în săptămâna alegerilor, cu voturi încă nenumărate în câteva state care pot hotărî victoria şi contestări ale republicanilor care pot întârzia şi mai mult rezultatul final.

Democratul Joe Biden ar mai avea nevoie de voturile unui singur stat pentru a obţine majoritatea în fața rivalului său republican, preşedintele în exerciţiu Donald Trump.

Politologul clujean George Jiglău a explicat, în direct la Radio Cluj, dinamica voturilor americanilor:

După situaţia neclară de ieri, 4 noiembrie, ziua alegerilor în Statele Unite, ultimele date arată că Joe Biden redevine favorit în cursa pentru Casa Albă. Despre sistemul de vot american şi despre posibilul rezultat al alegerilor a stat de vorbă Doina Borgovan cu politologul George Jiglău:

Doina Borgovan: În ce măsură mai pot apărea surprize acum?

George Jiglău: Sunt două planuri pe care trebuie să purtăm această discuţie. Odată este numărătoarea voturilor, în care Joe Biden a fost de la început favorit, chiar dacă primele ore de după închiderea urnelor îl arătau pe Donald Trump ca fiind în faţă. Situaţia putea fi anticipată pentru că peste tot prima dată se numără voturile exprimate în secţii şi apoi cele care vin mai devreme într-o formă sau alta. Votul a fost cu siguranţă mult mai strâns decât arătau sondajele de opinie, atât la nivel naţional cât şi în aceste state cheie de care se vorbeşte. Apoi este planul legal. Toate ameninţările pe care -Donald Trump le face (nu doar ieri, ci de multă vreme), că e pregătit să ducă disputa în instanţe, în aşa fel încât să se asigure că o parte din voturi nu se numără, sunt nişte specificităţi americane care pentru noi europenii, obişnuiţi cu numărătoarea voturilor şi atât, sunt mai greu de înţeles. Povestea aceasta legală s-ar putea să mai dureze. Cu toate acestea, la felul în care arată acum lucrurile în a doua zi de după numărarea voturilor, cred că nu sunt atât de multe şanse ca Trump să întoarcă rezultatul alegerilor doar din bătăliile acestea. Cu siguranţă că va încerca, dar Joe Biden pare să fie suficient de în faţă încât, chiar dacă Trump va obţine ca unele voturi să nu mai fie numărate de acum înainte, să aibă un avans care să-i asigure victoria.

Doina Borgovan: Citeam în presa internaţională că Biden devine cel mai votat candidat la preşedinţia Statelor Unite, cu peste 71 de milioane de voturi, ceea ce depăşeşte recordul lui Barack Obama. Însă lucrurile stau diferit: Obama primise voturi pentru că îşi convinsese electoratul; acum e mai degrabă un vot negativ?

George Jiglău: Numărul acesta se datorează prezenţei foarte mari la vot. Să nu uităm că vorbim de alegeri în mijlocul unei pandemii care a lovit Statele Unite mult mai tare decât a lovit Europa. Cu toate acestea, deşi se spunea că lumea se va teme să meargă la vot, beneficiind şi de posibilitatea de a vota prin poştă sau de a vota mai devreme, vedem că prezenţa e uimitor de mare. Şi atunci, chiar dacă Biden are o marjă mai mică decât a avut Hillary Clinton în 2016 faţă de Trump, numărul de voturi e într-adevăr un record pe care probabil că nu îl vom vedea bătut multă vreme de acum înainte. Dincolo de faptul că îl avem pe Donald Trump în competiţia aceasta, care e o figură foarte polarizatoare, vorbim şi de un tip de alegeri în care avem un preşedinte în funcţie, care caută realegerea. Când e un preşedinte care a avut deja un mandat, automat se transformă într-un soi de referendum cu privire la prestaţia preşedintelui respectiv. Acest lucru s-ar fi întâmplat oricum, şi dacă nu era Donald Trump. Cu Trump în competiţie, cu felul lui de a fi şi de a face politică, e imposibil ca cea mai mare parte a discuţiei să nu fie de fapt despre el. E normal, pentru că la alegerile prezidenţiale vorbim de alegeri oarecum personalizate. Când ai doi candidaţi, e mai uşor să te identifici cu unul dintre ei, să-i evaluezi, să-i judeci ca alegător. Deci cu siguranţă a fost şi un vot negativ acolo, dar în acelaşi timp nu a fost doar despre asta.

Doina Borgovan: Nu este totuşi ciudat că Trump a reuşit să-şi păstreze popularitatea, având în vedere că toată lumea era revoltată de felul în care a gestionat pandemia?

George Jiglău: O bună parte din societate era revoltată. Sigur, şi pentru mine e uimitor până la un punct faptul că Trump reuşeşte în continuare să mobilizeze atât de multă lume, care, din nou, nu votează negativ la adresa lui Biden, ci votează din convingere. Mulţi şi-au regăsit în el un fel de voce interioară care a fost în bună măsură marginalizată în ultimele decenii datorită felului în care a evoluat societatea americană. Nu atât de multă lume a fost revoltată cum poate am fost noi în Europa. America e diferită, probabil că e mai greu de înţeles dacă nu trăim acolo. Sunt nişte cauze structurale care-i fac pe mulţi să voteze cu Donald Trump. Americanii pun un accent mult mai mare pe economie, pe bunăstare, pe traiul de zi cu zi, pe siguranţa locului de muncă decât pe componenta de valori, pentru care a fost de fapt judecat Donald Trump. Şi într-adevăr, pe perioada mandatului lui, economia a avut rezultate bune (cel puţin până în pandemie). Totuşi şi mie mi se pare ciudat că neaşteptat de multă lume nu consideră că anumite chestiuni din comportamentul lui Donald Trump, care după standardele noastre se apropie de ceva ce putem numi fascism, nu constituie o linie roşie.

Doina Borgovan: Există un profil al alegătorului care s-a îndreptat spre Trump?

George Jiglău: Clivajul tradiţional dintre democraţi şi republicani în america s-a schimbat. Alegerile primare din cadrul Partidului Democrat, din care Biden a ieşit drept candidat, au arătat că şi acolo e o mare diversitate. Societatea americană se schimbă mult, iar Donald Trump are meritul ca om politic că a înţeles cum să folosească aceste schimbări în avantajul lui. Că le manipulează într-un fel care duce şi la mai multă diviziune, putem vedea cu ochiul liber. Până la urmă, el încearcă să câştige alegerile jucând această carte politică toxică. Dar cel puţin odată i-a ieşit. Una peste alta, cu cât mai repede politicienii din ambele tabere reuşesc să se adapteze la felul în care electoratul îşi modifică structura şi preferinţele la nivel individual, cu atât mai mult succes vor avea în anii care vor urma. Aşadar nu există un singur profil al alegătorului. Cei cu un nivel mai ridicat de bunăstare ori din clasa de mijloc se duc înspre republicani, deşi acum mai puţini ca de obicei.

Doina Borgovan: Să discutăm despre situaţia în care Joe Biden câştigă alegerile, însă va avea un Senat dominat de republicani. Cu alte cuvinte un mandat dificil.

George Jiglău: Pentru democraţi era aproape la fel de important să câştige şi Senatul, dar era o bătălie mai dificilă. Într-adevăr va fi un mandat dificil, asemănător cu al doilea mandat al lui Obama. S-ar putea să vedem multe bătălii care ajung la Curtea Supremă (apropo de mişcările care s-au întâmplat în ultimii ani, când Trump a trimis acolo trei judecători conservatori). S-ar putea să vedem multe încercări ale Executivului de a impune o legislaţie fără să treacă prin Senat. Depinde de cât de abil va fi Biden să negocieze.

Şansele democratului Joe Biden de a deveni viitorul președinte american au crescut după rezultatele favorabile obținute în două state competitive, Wisconsin şi Michigan.

El s-a declarat ieri (4.11.2020) încrezător în victorie, la o întâlnire cu presa, dar diferențele mici din statele care au încă de numărat mulțimea de voturi trimise prin poștă pot înclina balanța în ambele părți.

Cotat cu un traseu mai complicat pentru a reveni la Casa Albă, Donald Trump și-a trimis avocații să conteste votul în cel puțin trei state, ceea ce va amâna și mai mult rezultatul final. Corespondenta Radio România, Doina Saiciuc. relatează:

 

Andrea Nagy/Doina Borgovan

Donald Trump/Joe Biden Foto: Agerpres/EPA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

Etichete:
Un deces şi zeci de cazuri de infecţie după consumul de morcovi
Internaţional luni, 18 noiembrie 2024, 10:36

Un deces şi zeci de cazuri de infecţie după consumul de morcovi

O persoană a murit și cel puțin 39 s-au îmbolnăvit din cauza infecțiilor cu E. coli legate de morcovii proaspeți vânduți de mai mulți...

Un deces şi zeci de cazuri de infecţie după consumul de morcovi
Furia naturii s-a dezlănţuit în sudul Portugaliei
Internaţional duminică, 17 noiembrie 2024, 11:39

Furia naturii s-a dezlănţuit în sudul Portugaliei

Inundaţii grave în Portugalia. Regiunea Algarve, cea mai sudică localitate din Portugalia s-a confruntat cu ploi în exces.   Meteorologii...

Furia naturii s-a dezlănţuit în sudul Portugaliei
Cel puțin 10 morți într-un incendiu la un cămin de bătrâni
Internaţional vineri, 15 noiembrie 2024, 14:18

Cel puțin 10 morți într-un incendiu la un cămin de bătrâni

Cel puțin 10 persoane au decedat după ce un incendiu a izbucnit, vineri dimineață, 15 noiembrie, într-un cămin de bătrâni din orașul...

Cel puțin 10 morți într-un incendiu la un cămin de bătrâni
O mare publicație britanică se retrage de pe platforma de socializare X
Internaţional joi, 14 noiembrie 2024, 14:34

O mare publicație britanică se retrage de pe platforma de socializare X

Publicaţia britanică de știri „The Guardian” a anunţat miercuri, 13 noiembrie, că nu va mai posta pe reţeaua socială X, invocând...

O mare publicație britanică se retrage de pe platforma de socializare X
Internaţional joi, 14 noiembrie 2024, 14:09

Dârele de condensare lăsate de avioane, în discuție la summitul COP 29

Experţii care participă la summitul COP 29 au discutat pentru prima dată despre impactul dârelor de condensare lăsate de avioanele cu reacţie...

Dârele de condensare lăsate de avioane, în discuție la summitul COP 29
Internaţional joi, 14 noiembrie 2024, 13:26

Kate Middleton va găzdui slujba tradițională de Crăciun

În decembrie 2023, Kate Middleton a găzduit slujba de Crăciun la Westminster Abbey. Nu știam încă, dar a fost una dintre ultimele apariții...

Kate Middleton va găzdui slujba tradițională de Crăciun
Internaţional joi, 14 noiembrie 2024, 10:39

Moldova adoptă o nouă Constituție, după referendum

Noua Constituţie a Republicii Moldova, modificată prin referendumul din 20 octombrie, a fost publicată, miercuri, 13 noiembrie, în Monitorul...

Moldova adoptă o nouă Constituție, după referendum
Internaţional joi, 14 noiembrie 2024, 10:29

Alertă maximă în regiuni din sudul Spaniei

Mii de oameni au fost evacuați din case în regiunea Costa del Sol din sudul Spaniei, din cauza inundațiilor provocate de ploi torențiale.  ...

Alertă maximă în regiuni din sudul Spaniei