Sesam deschide cartea: Mary Poppins sau puterea imaginației
Dar am auzit că Belgia a declarat cărțile ”bunuri esențiale”, adică obiecte fără de care viața oamenilor ar fi tare grea și mi-a mai venit inima la loc.
Articol editat de cristina.rusu, 6 noiembrie 2020, 06:00 / actualizat: 6 noiembrie 2020, 9:22
Avem mare nevoie de cărți în general, pentru că ele ne ajută să evadăm, ne îmbogățesc cunoștințele și vocabularul și ne antrenează imaginația.
Așa că m-am oprit la un personaj care mi-e tare drag încă din copilărie. Astăzi vă invit să faceți cunoștință cu Mary Poppins, dădaca excentrică cu puteri supranaturale.
Poate că o cunoașteți din filmul Disney, la rândul lui o capopoderă, dar să știți că și cartea merită din plin atenția voastră.
Mary Poppins este o serie de opt cărți scrise de scriitoarea australiano-britanică Pamela Lyndon Travers. Au fost publicate inițial între 1934 și 1988. Ediția pe care eu o am a apărut în 1969 la Editura Tineretului, în traducerea Anei Canarache, cu ilustrațiile din ediția engleză, semnate de Mary Shepard.
Întotdeauna m-am întrebat ce o face pe Mary Poppins să aibă așa o putere de seducție, pentru că dacă stai să o analizezi bine, pare o persoană destul de antipatică. Pufnește tot timpul pe nări a nemulțumire, este severă, nu acceptă negocierea orei de culcare și te pune tot timpul să-ți faci curat în cameră.
Și totuși, Mary zboară cu umbrela fermecată, are o valiza în formă de covor din care scoate tot felul de minunății, umblă cu o sticlă cu doctorii care capătă ce gust dorești sau ți-ar fi poftă.
În plus, știe ca nimeni alta să spună povești și transformă cea mai banală plimbare în parc într-o aventură grozavă.
Mary Poppins te face să te simți bine și te ajută să călătorești la Polul Nord cu o simplă busolă. Așa că să nu vă mirați dacă la un moment dat vă treziți în cameră cu un eschimos cu față rotundă care vă urează bun venit. Nu e lucru de mirare că alături de Mary călătoria în jurul pământului e la fel de la îndemână ca o ieșire în Parcul Mare.
În filmul cu Mary Poppins sunt doar doi copii, frații Jane și Michael, dar în carte mai există și doi gemeni, doi bebeluși care, ce-i drept, nu prea fac mare lucru.
Iar un personaj adorabil care-mi place nespus este Bert, prietenul lui Mary, artist stradal și coșar ocazional.
Ce învățăm noi din cartea cu Mary Poppins? Că avem la îndemână o comoară care ne ajută să transformăm fiecare zi în sărbătoare, iar această comoară se numește imaginația. Dacă-i dai frâu liber o să vezi că nu există plictiseală, că găsești întotdeauna ceva de făcut și că și treburile mai puțin plăcute devin suportabile dacă le faci cu voioșie. Că rîsul este cel mai grozav medicament și că fiecare ființă trebuie tratată cu grijă și respect.
Vă las acum cu speranța că veți petrece clipe supercalifragilistice citind cartea despre Mary Poppins.
Post scriptum: cuvântul acesta fantezist, supercalifragilisticexpialidocious, nu apare în carte, îl găsim doar în filmul din 1964 despre Mary Poppins.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.