8 noiembrie – Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil: tradiţii şi superstiţii
Sfântul Arhanghel Mihail este considerat conducătorul oştilor îngereşti. Tradiţia spune că nu stă în Rai decât în Vinerea Mare şi de Paşti, în celelalte zile fiind trimis cu treburi pe Pământ, pentru a lupta cu forţele răului. Sfânta Scriptură spune că Mihail este acela care, la Judecata de Apoi, va trâmbiţa pentru a vesti învierea morţilor. Sfântul Arhanghel Gavriil în schimb este asociat cu vestirile. El a fost acela care a vestit Anei naşterea Fecioarei Maria, dar şi venirea pe lume a lui Iisus.
Articol editat de cristina.rusu, 7 noiembrie 2020, 23:55
Este bine să se împartă alimente pentru sufletul celor plecaţi dintre noi, dar şi să se aprindă lumânări pentru cei care au pierit în condiţii grele. Tradiţia spune că aceia care nu aprind o lumânare în această zi, vor duce lipsă de lumină pe lumea cealaltă.
Dacă azi plănuiaţi să tăiaţi lemne sau să măturaţi frunze (a nu se încurca cele două), mai bine renunţaţi! În această zi este interzisă munca în curte sau în grădină. Este o sărbătoare cu cruce roşie, ce presupune şi post. Cel care posteşte va fi ferit de boli şi de probleme.
Sărbătoarea este importantă şi în zonele unde oieritul e o ocupaţie majoră. Astăzi ciobanii pregătesc o turtă din mălai pe care o dau berbecilor, pentru a spori fecunditatea în rândul turmei.
Şi o recomandare pentru Mihaele şi Gabriele! Dacă sunteţi însărcinate, evitaţi bârfa astăzi… Viitoarele mămici nu au voie să vorbească pe nimeni de rău, pentru că în acest caz răul se va întoarce împotriva lor. Ele nu au voie nici să muncească, dacă nu vor ca urmaşul să fie leneş, degrabă ocolitor de muncă! Iar dacă acestea doresc ca bebeluşul să se bucure de belşug în viaţă, trebuie să dea de pomană în această zi haine sau dulciuri.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.