Toamna este cel mai potrivit anotimp pentru a ne vitaminiza și a ne întări imunitatea, înaintea sezonului rece. Este sezonul în care natura ne oferă o mulțime de „delicii” benefice pentru sănătate, dar și pentru siluetă.
Articol editat de cristina.rusu,
7 noiembrie 2020, 10:00 / actualizat: 7 noiembrie 2020, 11:36
Toamna este cel mai potrivit anotimp pentru a ne vitaminiza și a ne întări imunitatea, înaintea sezonului rece. Este sezonul în care natura ne oferă o mulțime de „delicii” benefice pentru sănătate, dar și pentru siluetă.
Fructele sunt foarte importante pentru menținerea sănătății organismului, în această perioadă:
Merele
Consumul de mere scade apariția cancerului la ficat și la colon, previne apariția bolilor cardiovasculare, astmului și diabetului. Are proprietăți antioxidante deoarece inhibă dezvoltarea celulelor canceroase.
Există o varietate foarte mare de soiuri de mere, aproximativ 7.500 la nivel mondial. Merele sunt bogate în vitamina C care are rol antioxidant în organism. Aceasta combate efectele radicalilor liberi și crește rezistența organismului în fața virusurilor și bacteriilor.
Vitaminele din complexul B sunt foarte importante pentru menținerea sănătății sistemului nervos și a celulelor roșii din sânge. Pectina previne creșterea nivelului colesterolului rău și are efect prebiotic, susținând înmulțirea florei benefice din colon. Merele sunt bogate în minerale precum: calciu, potasiu si fosfor, foarte importante pentru sănătatea oaselor.
Strugurii
Strugurii reprezintă un răsfăț de sezon, care pe lângă gustul dulce și parfumat, îi fac foarte mult bine organismului. Aceștia au un puternic efect detoxifiant. Este chiar recomandat consumul exclusiv al strugurilor în cure scurte de câteva zile, pentru a putea beneficia la maxim de proprietățile lor. Consumul de struguri reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare datorită conținutului de polifenoli care împiedică apariția aterosclerozei. Aceștia au un efect antiinflamator, scad tensiunea arterială și valorile colesterolului rău. Polifenolii previn îmbătrânirea celulară. Resfveratrolul, o substanță care se găsește mai ales în vinul roșu are efect antitumoral, antinflamator, antialergic, crește imunitatea organismului, scade glicemia și îmbunătățește acuitatea vizuală.
Sunt bogați în vitamina K cu funcție foarte importantă pentru sănătatea oaselor. De asemenea, aceasta este un component cheie pentru sintetizarea proteinelor responsabile de coagularea sângelui. Vitamina A contribuie la menținerea unei vederi bune. Aceasta ajută și sistemul imunitar și pe cel osos.
Cătina
Acest fruct s-a folosit inițial în alimentația cosmonauților datorită efectului energizant și pentru că sporește rezistența la radiații. Vitamina C este componentă de bază a acestui fruct. Mai exact, 100 de grame de cătină conține 800 de miligrame de vitamina C, de două ori mai mult decât măceșul și de 10 ori mai mult decât citricele. Cătina are un efect antianemic, tonifiant, vitaminizant, crește imunitatea organismului, este un tonic vascular, îmbunătățește funcția de detoxifiere a ficatului, este un regenerator al pigmenților retinieni și previne apariția aterosclerozei.
Nucile
Studiile au demonstrat că există o asociere între consumul de nuci și scăderea riscului bolii coronariane. Consumul de nuci scade riscul apariției diabetului și cancerului la femei. Consumul de nuci reduce riscul apariției litiazei biliare.
Nucile conţin antioxidanţi şi vitamine. Se consumă de regulă ca ingredient în diferite reţete sau ca gustare între mesele principale şi au numeroase beneficii pentru sănătate. Stimulează memoria, combate depresia, previne bolile cardiovasculare, combate insomnia, fortifică şi regenerează părul şi previne îmbătrânirea prematură a pielii. De asemenea, potolesc rapid foamea şi oferă o senzaţie îndelungată de saţietate, deci te ajută să slăbeşti.
Măceșele
Sunt bogate în vitamina C. Au un efect antiinflamator și antioxidant. Preparate sub formă de pulbere, măceșele sunt eficiente în tratarea osteoartritei, artritei reumatoide și a durerilor lombare. Se consumă frecvent sub formă de ceai, sirop, decoct sau macerate cu miere. Consumul de măceșe scade tensiunea arterială, crește imunitatea, scade apariția pietrelor la rinichi și crește pofta de mâncare.
Perele
Sunt bogate în vitaminele B1, B2, E și C. Conțin de asemenea acid folic, betacaroten și sunt foarte bogate în fibre. În plus, stimulează imunitatea, nu determină o creștere bruscă a glicemiei. Datorită fibrelor pe care le conțin, au un efect depurativ.
Prunele
Aduc un aport de vitamine A, B2 și C. În plus, conțin calciu, fosfor, sodiu, fier și magneziu. Prunele îmbunătățesc funcția aparatului digestiv, a ficatului și pancreasului. Ameliorează durerile reumatice și previne atacurile de panică. În plus, cresc pofta de mâncare. Prunele uscate au o valoare energetică mai mare decât cele proaspete, pot fi considerate energizante naturale, stimulând sistemul nervos și muscular. Consumate dimineață, prunele uscate au proprietățile unui laxativ.
Gutuile
Se mai numesc și merele de aur. În scop terapeutic se folosesc atât fructele, cât și semințele, frunzele și florile. Datorită conținutului crescut în pectină și tanin, au o acțiune benefică asupra mucoasei digestive. Din acest motiv, gutuile sunt indicate în afecțiunile gastro-intestinale și ale căilor respiratorii. Datorită consumului ridicat de vitamina C, gutuile cresc apetitul alimentar, ameliorează astenia fizică și ajută la recuperarea organismului în perioade de convalescență. Aceste fructe atât de parfumate, nu se consumă proaspete din cauza astringenţei lor, ci sub formă de compot, în prăjituri sau sub formă de jeleuri şi gemuri. Sunt foarte bogate în vitaminele A, B, C, în săruri minerale, carbohidraţi şi fibre. Sunt foarte bune pentru a face să dispară greaţa de dimineaţă şi sunt recomandate şi în caz de anemie.
Castanele
Au proprietăți enerigizante datorită conținutului caloric crescut. Au efect remineralizant, este tonic muscular și nervos.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.