S-a născut în 1934, într-o suburbie din Montreal. Încă din copilărie a arătat că are înclinaţie spre poezie şi muzică, dar a fost preocupat şi de teologia Vechiului Testament, pasiuni timpurii care i-au definit mai târziu opera. În 7 noiembrie lumea muzicii îşi aminteşte de Leonard Cohen.
Articol editat de cristina.rusu,
7 noiembrie 2020, 06:00 / actualizat: 7 noiembrie 2020, 8:36
S-a născut în 1934, într-o suburbie din Montreal. Încă din copilărie a arătat că are înclinaţie spre poezie şi muzică, dar a fost preocupat şi de teologia Vechiului Testament, pasiuni timpurii care i-au definit mai târziu opera. În 7 noiembrie lumea muzicii îşi aminteşte de Leonard Cohen.
La vârsta de 13 ani, Leonard Cohen cânta la chitară în cafenele împreună cu o trupă numită The Buckskin Boys. În 1951 s-a înscris la universitatea McGill şi a studiat literatura, fiind influenţat de scriitori precum Jack Kerouac sau Federico Garcia Lorca. După absolvire a publicat un volum de mitologie comparată care s-a bucurat de o bună receptare critică, dar nu şi de succes printre cititori. Următorul volum, publicat în 1961, a avut parte de o mai largă răspândire. Drepturile de autor, plus banii proveniţi dintr-o moştenire, i-au permis lui Cohen să-şi cumpere o casă pe insula grecească Hidra, unde poetul putea să scrie, să se relaxeze şi să înoate.
Când şi-a dat seama că nu se va putea întreţine ca scriitor, s-a mutat la New York şi a studiat climatul muzical al oraşului. În acea vreme, el era trecut deja de 30 de ani, iar agenţii îi spuneau că e prea târziu pentru a-şi începe o carieră în muzică. A luat parte la festivalul de folk din Newport din 1967, unde a fost descoperit de un căutător de talente care lucra cu nume mari ale muzicii precum Aretha Franklin şi Bob Dilan. În acelaşi an a apărut primul album al artistului, Songs of Leonard Cohen. Piesele, interpretate cu vocea sa distinctivă de bariton, abordau teme precum sexualitatea, iubirea, spiritualitatea şi disperarea. Discul abia de a intrat în Top 100, dar i-a adus lui Cohen o bază stabilă de fani.
A urmat albumul Songs from a room, care cuprindea o varietate de piese pentru care Cohen e cunoscut astăzi, printre care şi Bird on a wire, reinterpretată de-a lungul anilor de artişti precum Jonny Cash şi Willie Nelson. Muzica sa a atins o audienţă mai mare după ce trei dintre piesele interpretate de el au fost selectate pe coloana sonoră a westernului McCabe şi Mrs. Miller. A fost perioada cea mai activă a lui Cohen, care continua să lanseze albume şi volume de poezii, dar şi doi dintre copiii săi s-au născut în aceşti ani.
La sfârşitul anilor ’80, Cohen a încercat să se apropie de un public ceva mai tânăr. A lansat albumul I’m your man, dar mai multe piese ale sale au apărut şi în filmul Natural born killers, ceea ce l-a făcut mai popular în rândul fanilor. Artişti precum Elton John, Billy Joel şi Peter Gabriel au pus laolaltă un disc omagial dedicat lui Leonard Cohen, dar el a început să se închidă în sine, s-a retras într-un refugiu zen şi a petrecut acolo 5 ani, sub un jurământ de tăcere.
În 2008, Leonard Cohen a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, dar a primit şi un premiu Grammy pentru întreaga sa activitate. A încetat din viaţă în 7 noiembrie 2016, la vârsta de 82 de ani.
Andrea Nagy
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.