Porția de sănătate. Detoxifierea. Ce este și cum se face
În practica de fiecare zi, adesea întâlnesc persoane care nu pot rezolva probleme de sănătate, deși urmează diverse tratamente.
Articol editat de cristina.rusu, 7 noiembrie 2020, 06:00 / actualizat: 9 noiembrie 2020, 12:36
În general, atunci când apare o boală am vrea să rezolvăm repede și nu conștientizăm întotdeauna cauzele apariției ei. De multe ori ne adresăm medicului sau terapeutului târziu, după apariția primului simptom, poate chiar atunci când problemele de sănătate se agravează.
În baza unor experiențe acumulate în ani de zile, practicanții medicinei integrative au ajuns la recunoașterea faptului că o cauză importantă a bolii este acumularea în organism a unor substanțe nocive.
S-a observat că prin detoxifiere se elimină cantități semnificative de substanțe toxice din organism și diferite simptome neplăcute se diminuează sau dispar.
Cauzele acumulării toxinelor sunt: stresul, sedentarismul, poluarea din mediu, aditivii alimentari, consumul excesiv de medicamente, dependențe nocive.
Curele de detoxifiere își au rostul doar dacă sunt făcute pe o perioadă de cel puțin 2-3 luni în fiecare an. Aceste cure reprezintă o modalitate excelentă de purificare și revigorare.
Pentru o detoxifiere corectă trebuie să urmăm principiile unui stil de viață sănătos.
75% din dieta zilnică să conțină multe verdețuri cu frunze mari și inchise la culoare, precum și legume roșii și galbene. Pentru ca efectul detoxifiant să fie accentuat este bine să consumăm mai multe crudități: salată verde, spanac, ceapă verde, urzici.
Clorofila, substanță conținută în frunzele plantelor, are un puternic efect alcalinizant și revitalizant. Neutralizează substanțele toxice și pe cele cancerigene.
Condimentele precum busuiocul, oregano, rozmarinul au proprietati antioxidante, protejând celulele de efectul nociv al radicalilor liberi.
Este bine să alegeți sucurile de legume care vi se potrivesc. Dacă gustul sucului vi se pare dezagreabil, adăugați puțin suc de măr, morcov sau lămâie.
Ar trebui evitate alimentele fripte, prăjite, fermentate.
Dieta adecvată este un aspect important al conservării sănătății și cultivării vieții.
Hidratarea organismului este un principiu important. Să bem apă constant în timpul zilei. Apa aduce plus de energie, alcalinizează, curăță, îmbunătățește comunicarea dintre celule.
Activitățile sportive nu trebuie să lipsească din rutina zilnică. Acestea intensifică transpirația și eliminarea toxinelor.
Somnul este foarte important. Să vă culcați devreme pe parcursul curei de detoxifiere . Ora de culcare să fie apropiată de 22:30 . La trezire, este bine să beți o cană de apă călduță și să faceți exerciții de respirație adâncă.
Perierea uscată a pielii accelerează eliminarea toxinelor. Apoi faceți duș cu apă potrivită ca și temperatură.
In timpul curelor de detoxifiere trebuie reduse la maxim consumul de substanțe nocive: tutun, alcool, produse pe bază de zahăr. De asemenea, cafeaua este admisă în cantitate mică, adică o linguriță de cafea pe zi. Se poate renunța la cafea sau să fie înlocuită cu ceaiuri de plante fără cofeină.
Este indicat să consumăm fructe proaspete, citrice, mere, ce conțin o cantitate importantă de vitamina C, astfel putem să ne protejăm foarte bine de infecțiile virale.
Dacă suferiți de vreo afecțiune și urmați tratament cu medicamente este indicat să cereți sfatul medicului curant.
O alimentație bogată în fructe și legume proaspete, condimente, hidratarea, mișcarea în aer curat, relaxarea, respectarea orelor de somn vor aduce o stare de bine, echilibru și sănătate.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.