„Scrie despre ceea ce cunoşti”, spune un truism despre alegerea subiectului unui roman. Bram Stoker nu a fost niciodată în România, nu s-a plimbat niciodată prin sălile unui castel transilvănean în care ecoul istoriei pândeşte din orice colţ. Totuşi, ne place sau nu, a scris cel mai cunoscut roman străin având ca subiect ţara noastră, ba chiar şi-a permis să facă observaţii despre înfăţişarea româncelor.
Articol editat de cristina.rusu,
8 noiembrie 2020, 06:00 / actualizat: 8 noiembrie 2020, 8:35
„Scrie despre ceea ce cunoşti”, spune un truism despre alegerea subiectului unui roman. Bram Stoker nu a fost niciodată în România, nu s-a plimbat niciodată prin sălile unui castel transilvănean în care ecoul istoriei pândeşte din orice colţ. Totuşi, ne place sau nu, a scris cel mai cunoscut roman străin având ca subiect ţara noastră, ba chiar şi-a permis să facă observaţii despre înfăţişarea româncelor.
„Vizitiul era pe punctul de a mâna caii în curtea unui castel vast şi căzut în ruină, de la ale cărui ferestre înalte şi negre nu se zărea nicio rază de lumină şi ale cărui creneluri se profilau crestat pe cerul luminat de lună. Am putut vedea, în ciuda lipsei de lumină, că piatra era sculptată masiv, însă vremea şi intemperiile distruseseră în cea mai mare parte sculpturile. Stăteam în tăcere, neştiind ce să fac. Niciun clopoţel sau un ciocănaş de bătut în uşă. Prin pereţii mohorâţi şi prin ferestrele negre nu era de crezut că vocea mea putea pătrunde.”
Aşa e descris castelul contelui Dracula de către folcloristul amator irlandez Bram Stoker. Romanul începe cu povestea lui Johnatan Harker, un tânăr avocat sosit în Transilvania din capriciul unui client bogat şi misterios care dorea să emigreze în Anglia. Cartea, structurată sub formă epistolară, este încadrată în mod tradiţional printre operele clasice ale genului horror şi a avut parte de numeroase ecranizări.
Bram Stoker s-a născut în Irlanda, în 8 noiembrie 1847. Din familia sa nu au lipsit personalităţile puternice, mama lui fiind implicată în mişcarea feministă de la jumătatea secolului XIX. A obţinut o diplomă în matematică, pe care în fapt nu a valorificat-o niciodată. Pentru a se întreţine a lucrat ca funcţionar la castelul din Dublin, dar în curând a început să scrie cronici de teatru pentru ziarul Dublin Evening Mail, ceea ce l-a adus în contact mai întâi cu lumea artistică, apoi chiar cu înalta societate.
Stoker nu a vizitat niciodată ţările est-europene, dar a studiat timp de 7 ani folclorul. L-au fascinat legendele cu vampiri şi misterioasele poveşti carpatine. Cercetările şi le-a desfăşurat la Londra, unde se spune că l-a cunoscut pe Arthur Conan Doyle, un alt iubitor de mistere. Dracula nu a fost prima carte cu vampiri a secolului şi nici măcar cea mai bine vândută: criticii au primit romanul cu generozitate, dar povestea a căpătat importanţă mult mai târziu, după ecranizări. Este normal ca în cazul unei opere de ficţiune, referinţele istorice şi geografice să fie laxe, totuşi s-a dezbătut mult identitatea contelui Dracula, care a fost asociat în final cu Vlad Ţepeş. Interesant e însă ce ştia Bram Stoker despre gastronomia şi cultura românească. Tânărul avocat Johnatan Harker gustă papricaş, mămăligă şi frigărui haiduceşti în castelul contelui. I s-a oferit şi şliboviţă, pe care a refuzat-o, comentând totuşi că faptul că ştia că o are la îndemână l-a mai întărit. Despre femei a notat că purtau haine cu mâneci largi, asemănătoare balerinelor; şi că „erau frumuşele, când nu te uitai prea de aproape la ele, dar le dezavantaja talia”.
Bram Stoker a încetat din viaţă în 1912. 100 ani mai târziu, un strănepot a publicat o parte din jurnalul pe care l-a ţinut în Dublin, în care autorul pomeneşte de un băiat care aduna muşte într-o sticlă – o foarte probabilă sursă de inspiraţie pentru personajul Renfield. În onoarea autorului uneia din operele clasice ale genului horror, un festival are loc în fiecare an în Irlanda.
Andrea Nagy
Foto: wikipedia.org
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.