Apă potabilă, internet și toalete în interior pentru fiecare școală și grădiniță din mediul rural
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 12 noiembrie 2020, 10:30
Dezideratul nostru este ca anul viitor să putem asigura apă potabilă, toalete în interiorul clădirilor și, de asemenea, internet în fiecare școală și grădiniță, chiar dacă ele funcționează în sate sau cătune. (Alin Tișe)
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, arată că pentru investițiile care vor fi făcute în unitățile de învățământ din mediul rural vor fi asigurați banii necesari în bugetul instituției pe 2021.
De la caz la caz, fondurile vor fi alocate primăriilor sau investițiile urmează să fie făcute direct de administrația județului.
Alin Tișe precizează că internet există în fiecare centru de comună, problemele apărând în unitățile de învățământ din satele aparținătoare:
În parteneriat cu Inspectoratul Școlar suntem în prezent într-o analiză cu privire la asigurarea la nivelul comunelor a semnalului la internet, inclusiv în satele mai izolate din județ unde sunt copii și mai funcționează școli sau grădinițe. Evident că în toate comunele există internet, fie asigurat de primărie, fie în regim privat distribuit de diverși operatori. Ce putem și ce ne dorim să facem: acest internet să îl permanentizăm în toate școlile din județ, pentru a putea să aibă internet și copiii din mediul rural, la fel cum au cei din mediul urban. (Alin Tișe)
Introducerea apei potabile în toate unitățile de învățământ din județ este un alt obiectiv pentru care vor exista bani în bugetul Consiliului Județean Cluj. Președintele Alin Tișe arată că în acest moment nu mai există școli sau grădinițe cu toaletă în curte, dar nu peste tot apa de la robinet este potabilă.
Sută la sută dintre școlile și grădinițele din județ au toaletele în clădire. Clujul este județul care în acest an a închis această problemă. De asemenea, avem sută la sută dintre școli și grădinițe care au apă în clădire. Problema e însă că nu peste tot, în toate satele, apa pe care o avem este și potabilă. În jur de treizeci la sută dintre școli și grădinițe, mai precis 44 de școli și grădinițe din 24 de sate, au apă, dar nu este potabilă. (Alin Tișe)
Pentru finalizarea investițiilor în școlile și grădinițele din mediul rural, Consiliul Județean Cluj mai are o sursă de finanțare. Alin Tișe spune că pentru acest proiect vor fi folosiți și banii din redevența pentru exploatări miniere și cariere, care din 2021 se colectează la nivel local:
Vom aloca bani primăriilor acolo unde nu putem noi direct să o facem. O sursă de venit care mai poate fi folosită și mă bazez și pe aceasta, printr-un act normativ s-a prevăzut că o parte din redevența din exploatarea resurselor minerale, inclusiv în cazul carierelor, va rămâne intr-un procent de optzeci la sută la bugetul județului. Sper că și din aceste resurse, și din bugetul propriu să asigurăm banii pentru cheltuielile pe care le facem pentru modernizarea școlilor din mediul rural. (Alin Tișe)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.