Influența muzicii asupra creierului
Rezultatele studiului au fost publicate în revista ştiinţifică „Frontiers in Neuroscience”.
Articol editat de cristina.rusu, 12 noiembrie 2020, 12:00
Faptul că am înregistrat acest fenomen cu ajutorul unui electroencefalograf, şi nu prin RMN sau tomografie computerizată, deschide multe posibilităţi pentru astfel de cercetări într-un cadru natural. Acum putem examina fondul neurofiziologic al emoţiilor pe care le evocă muzica, a susţinut unul dintre autorii studiului, neurofiziologul de la Universitatea din Burgundia (Franţa), Thibault Chabin.
Creierul uman este capabil să distingă muzica de vorbire sau alte sunete, percepând-o într-un mod special. Potrivit psihologilor suedezi, cântatul împreună cu alte persoane sincronizează pulsul, iar în urmă cu jumătate de secol, cercetătorii au descoperit că o persoană percepe muzica cu emisfera dreaptă, şi nu cu cea stângă, cum se întâmplă în cazul vorbirii.
În plus, anul trecut, biologii au ajuna la concluzia că o persoană poate recunoaşte o melodie familiară în aproximativ 100-300 de milisecunde, ceea ce înseamnă foarte puţin conform standardelor de neurofiziologie. Acest lucru sugerează că în creier se află circuite neuronale specializate, responsabile de rezolvarea acestei sarcini.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.