Prima pagină » Diverse » Candidatul UDMR Bihor, Szabó Ödön, despre noua lege a prevenției diabetului
Candidatul UDMR Bihor, Szabó Ödön, despre noua lege a prevenției diabetului
Szabó_Ödön/Foto: Wikipedia
Deputatul UDMR Szabó Ödön, candidat pe prima poziţie în judeţul Bihor pentru Camera Deputaţilor, la al treilea mandat, a anunţat luni, 16 noiembrie, printr-un comunicat, că a apărut Legea privind prevenţia diabetului, publicată în Monitorul Oficial la data de 13 noiembrie 2020.
Deputatul UDMR Szabó Ödön, candidat pe prima poziţie în judeţul Bihor pentru Camera Deputaţilor, la al treilea mandat, a anunţat luni, 16 noiembrie, printr-un comunicat, că a apărut Legea privind prevenţia diabetului, publicată în Monitorul Oficial la data de 13 noiembrie 2020.
El spune că pentru prima dată, această lege statuează, ca elemente esenţiale în combaterea diabetului, stilul de viaţă sănătos şi responsabil, alături de asigurarea medicamentaţiei şi a suportului adecvat.
Potrivit comunicatului prin Programul naţional de prevenţie a diabetului se pot aloca sume, din Fondul naţional de prevenţie, inclusiv pentru aşa-zise ‘investiţii adiacente’, cum ar fi: parcuri, săli de sport, piste de biciclete, bazine de înot etc. Aceste investiţii pot fi derulate de autorităţile publice locale, dar pot fi asumate şi de ONG-uri, şcoli sau companii, care astfel pot beneficia ele de aceste fonduri.
Mai mult, în premieră, autorităţile au cadrul legal necesar pentru a face screening, la nivel local, în vederea depistării diabetului. Tot ca o premieră naţională, va intra în funcţiune un sistem de notare menit să indice calitatea vieţii dintr-o localitate, în funcţie de eforturile depuse de autorităţi pentru identificarea şi tratarea cazurilor de diabet. Sistemul este unul de tip ‘semafor’, unde localităţile în care se fac cele mai consistente eforturi pentru identificarea şi tratarea persoanelor suferinde vor fi marcate cu culoarea verde.
Mă bucur foarte mult pentru apariţia acestei legi şi, mai ales, pentru faptul că ea pune accentul pe programele de prevenţie, fiindcă, după cum se ştie, costurile pentru tratarea bolilor care nu sunt identificate la timp cresc exponenţial, în raport cu cele ale programelor de prevenţie şi screening.
Deputatul bihorean consideră că legea era cu atât mai necesară cu cât se estimează că, în România, ar exista, în mod real – parte neidentificate – nu mai puţin de 1.785.000 de persoane care suferă de diabet.
În plus, costurile pentru tratarea celor 832.000 de bolnavi înregistraţi oficial sunt de 270 milioane de euro pe an. Noua lege are trei principii fundamentale: educaţia pentru adoptarea unui mod de viaţă sănătos, screening-ul pentru depistarea precoce a bolii şi prevenţia la nivel comunitar.
Comunicat de presă
Foto: Wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.