De ce nu intră municipiul Cluj-Napoca în carantină?
Cluj Napoca, vedere de pe Cetățuie/Foto: Radio Cluj
În municipiul Cluj-Napoca nu se pune deocamdată problema carantinei, chiar dacă numărul de îmbolnăviri de Coronavirus a depășit 9 cazuri la mia de locuitori.
Articol editat de DSRNetworkAdmin,
17 noiembrie 2020, 09:38 / actualizat: 23 noiembrie 2020, 13:12
În municipiul Cluj-Napoca nu se pune deocamdată problema carantinei, chiar dacă numărul de îmbolnăviri de Coronavirus a depășit 9 cazuri la mia de locuitori.
Prefectul Mircea Abrudean arată că rata îmbolnăvirilor este doar unul dintre cei patru indicatori care se iau în calcul atunci când se analizează dacă e sau nu necesară carantina:
În momentul de față nu se pune problema, analiza de risc a DSP nu întrunește condițiile minime de punctaj pentru propunerea instituirii carantinei. Apoi, numărul mare de teste care se fac la Cluj, mult superior altor județe, nu este ponderat la nivel național, dar noi ținem cont de acest lucru când analizăm incidența. În al treilea rând, la Cluj e o rată mică a mortalității și în al patrulea rând ținem cont de capacitatea de spitalizare pe care o avem aici, mult mai mare decât în alte părți. Deci nu avem ce compara cu Sibiul, Alba Iulia, Baia Mare sau cu alte municipii reședință de județ, care s-au carantinat din aceste motive: lipsa de capacitate spitalicească în primul rând, nemaivorbind de număr de teste. (Mircea Abrudean)
Ca centru medical universitar, Cluj-Napoca nu duce lipsă nici de locuri în spitale și nici de medici specialiști care să se ocupe de bolnavi. Dealtfel, statistica arată că la Cluj se înregistrează cel mai mic număr de decese raportat la totalul bolnavilor internați. Prefectul Mircea Abrudean precizează că situația e valabilă inclusiv pentru pacienții aflați în stare gravă, care sunt intubați în saloanele ATI:
Din 205 persoane intubate până în prezent, au fost 116 decese, deci avem o rată a mortalității mult sub cea națională, dealtfel rata mortalității la Cluj este cea mai scăzută din România, important de știut asta atunci când discutăm de carantină și de alte măsuri de restricționare care se iau în alte părți. (Mircea Abrudean)
La secțiile ATI ale spitalelor din municipiu sunt internate în prezent 56 de persoane, totalul paturilor disponibile fiind de 69. Prefectul Mircea Abrudean promite că în viitorul apropiat numărul paturilor ATI destinate bolnavilor infectați cu virusul SARS-Cov-2 va crește, urmând să se apropie de 100:
Legat de locurile de la ATI, suntem în prezent la 69 de paturi funcționale. În perioada următoare, vorbim de maxim o săptămână, sper, vom ajunge la 98 capacitate de Terapie Intensivă la Cluj, cea mai mare din țară, după București. De asemenea, vom crește și capacitatea de paturi Covid normale, în așa fel încât să putem face față numărului mare de pozitivi pe care îi avem, datorat numărului mare de teste care se fac la Cluj.(Mircea Abrudean)
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.