Ascultă Radio România Cluj Live

”Cu o mână se dă, iar cu alta se ia”. Afaceri în pandemie

Foto: Pete Linforth/Pixabay

Accesarea de fonduri nerambursabile a devenit o opțiune la îndemâna multor antreprenori care și-au dorit să își deschidă o afacere, dar nu au dispus de sumele necesare din bugetul propriu. Pandemia a generat multe probleme și pentru acești oameni și mulți dintre ei au ajuns la concluzia că nimic pozitiv, nu vine fără urmări negative.

”Cu o mână se dă, iar cu alta se ia”. Afaceri în pandemie
Foto: Foto: Pete Linforth/Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 18 noiembrie 2020, 06:00 / actualizat: 18 noiembrie 2020, 7:02

Accesarea de fonduri nerambursabile a devenit o opțiune la îndemâna multor antreprenori care și-au dorit să își deschidă o afacere, dar nu au dispus de sumele necesare din bugetul propriu. Pandemia a generat multe probleme și pentru acești oameni și mulți dintre ei au ajuns la concluzia că nimic pozitiv, nu vine fără urmări negative.

Cu o mână ți se dă, iar cu alta ți se ia în această perioadă de criză. Aceasta este concluzia la care a ajuns un tânăr antreprenor clujean care și-a dezvoltat propria afacere în domeniul HoReCa prin accesarea unor fonduri nerambursabile.

Liviu Balint este un bucătar cunoscut datorită experienței sale, iar acest lucru l-a determinat să-și deschidă un restaurant în oraș care avea să fie afacerea mult visată și cu un potențial uriaș datorită preparatelor inedite, greu de găsit în altă parte. Pentru ca acest lucru să fie posibil, Liviu a accesat un program prin care a obținut finanțare pentru deschiderea restaurantului. Deși aflat într-o perioadă de criză, condițiile din contract nu îi permit să închidă acum afacerea și se vede nevoit să caute soluții:

Noi în momentul în care am deschis afacerea pe un Start-up am semnat o anumită condică, să spun așa, care cuprindea o serie de obligații pe care noi ni le asumăm pentru a primi acei bani, iar unul dintre puncte prevedea să avem trei angajați pe o durată de doi ani de zile. Cei doi ani de zile au trecut, deci nu mai suntem obligați să ținem angajații, dar suntem obligați să ținem afacerea deschisă pe o perioadă de 3 ani, ceea ce înseamnă în cazul nostru că până anul viitor în septembrie suntem obligați să ținem restaurantul deschis. Dacă noi vom lua hotărârea să închidem afacerea înainte de acest termen, avem obligația șă dăm toți banii primiți la început, înapoi statului. Încercăm să ne menținem pe linia de plutire, să plătim angajații, să plătim taxele la stat, utilitățile ca să putem să mergem încă un an de zile cu afacerea înainte. Și dacă să spunem că ar fi expirat acei 3 ani de zile deja și am fi putut să vindem afacerea, în momentul de față nu valorează nici 10% din investiția inițială un business în HoReCa. Acum toată lumea încearcă să scape de afacerile din domeniu. (Liviu Balint, bucătar și proprietar al unui restaurant)

De cele mai multe ori accesarea unor fonduri nerambursabile pentru deschiderea unei afaceri este singura soluție pentru multe persoane deoarece din bugetul propriu nu ar reuși să facă acest lucru.

Doru Țiț, managerul unei firme de consultanță, spune care sunt cele mai frecvente probleme de care s-au lovit antreprenorii în perioada pandemiei:

O să vă dau un exemplu clar. O firmă care a câștigat un proiect anul trecut cu obiectul de activitate organizare de evenimente și și-a asumat să spunem doi, trei, patru angajați în funcție de ceea ce a stabilit prin proiect ca și obligație contractuală pentru a primi sumele respective, la momentul actual este în imposibilitatea de a îndeplini acele obligații contractuale. Statul a venit cumva în ajutorul acestor afaceri, cel puțin în perioada stării de urgență când obligațiile contractuale nu se puteau respecta din cauza situației critice. Alte probleme pe care antreprenorii le-au întâmpinat ar fi discordanța foarte mare între felul cum a fost prevăzută afacerea și ce este în realitate pentru că acum este foarte dificil să îți atingi îndicatorii pe care ți i-ai propus mai ales în anumite domenii afectate de criză cum ar fi HoReCa și nu numai. Sunt multe alte domenii afectate. Pe partea de finanțare există și acolo o problemă care se regăsește pe destul de multe proiecte. Accesul la finanțare este mai limitat acum decât era în trecut. (Doru Țiț, managerul unei firme de consultanță)

Doru Țiț

Antreprenorilor nu le rămâne decât să găsească soluții, în caz contrar afacerile lor ar putea fi compromise.

Liviu Balint caută modalități de reinventare pentru a-și putea susține financiar familia și angajații:

În fiecare zi când merg la lucru încerc să mă gândesc la o alternativă. Ce să fac, cum să fac, să livrăm mâncare, să găsim modalități de a avea venituri și din altă parte decât din livrări, pentru că acum asta este tot ce ne-a rămas ținând cont că restaurantele nu mai pot funcționa în interior. Nu aș vrea să fac tot felul de promoții de genul 1+1 sau alt fel de reduceri și gratuități pentru că eu am considerat că și înainte de pandemie aveam niște prețuri corecte față de clienți, iar dacă prețurile erau corecte încă de atunci, acum este destul de greu să vin cu reduceri de 50%. Eu trebuie să mă gândesc să ofer niște servicii extra, sau să vin cu o alternativă pentru clienții de acasă, ca să comande în continuare. Acum ne gândim să facem o chestie destul de interesantă, să punem pastele într-o caserolă pe care să o trimitem acasă clientului și într-un borcănel separat sosurile… și el să le combine acasă. În acest fel putem să reducem din costuri pentru că am putea exclude partea de gătit care înseamnă curent, gaz, apă. Reducând din toate aceste cheltuieli putem reduce și din prețul final al produsului. Așa că idee este ca noi să trimitem clientului pastele noastre care sunt făcute chiar aici de noi din produse de calitate superioară, iar clientul să se implice acasă în procesul de gătire, adică să își fiarbă pastele și să le amestece singur cu sosurile trimise tot de noi. (Liviu Balint, bucătar și proprietar al unui restaurant)

Tot mai multe domenii sunt afectate de pandemie, însă cei care dețin o afacere se chinuie din răsputeri să se mențină pe linia de plutire pentru a nu ajunge în pragul falimentului.

 

Larisa Hurducaci

Foto:  Pete Linforth/ Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie
Reportaje sâmbătă, 22 martie 2025, 11:29

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea

Natura oferă un spectacol de culoare şi frumuseţe, în aceste zile, în Oradea. Acesta prin intermediul magnoliilor din curtea Palatului Baroc,...

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea
Reportaje vineri, 21 martie 2025, 13:57

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO

De Ziua Internațională a Poeziei, șapte asociații clujene au pus la cale o petrecere așa cum merită din plin poezia.   Întâlnirea...

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO
Reportaje marți, 18 martie 2025, 14:32

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor

O părticică din cultura gastronomică a Ardealului de acum 300 de ani a fost încapsulată în volumul Mâncarea Franciscanilor. Este o versiune...

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor
Reportaje duminică, 16 martie 2025, 00:00

Artă din deșeuri la Bienala de design de la Londra

O instalație din deșeuri reciclabile, în care au fost încapsulate personalități ale istoriei române, va reprezenta anul acesta România la...

Artă din deșeuri la Bienala de design de la Londra