Ascultă Radio România Cluj Live

”Cu o mână se dă, iar cu alta se ia”. Afaceri în pandemie

Foto: Pete Linforth/Pixabay

Accesarea de fonduri nerambursabile a devenit o opțiune la îndemâna multor antreprenori care și-au dorit să își deschidă o afacere, dar nu au dispus de sumele necesare din bugetul propriu. Pandemia a generat multe probleme și pentru acești oameni și mulți dintre ei au ajuns la concluzia că nimic pozitiv, nu vine fără urmări negative.

”Cu o mână se dă, iar cu alta se ia”. Afaceri în pandemie
Foto: Foto: Pete Linforth/Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 18 noiembrie 2020, 06:00 / actualizat: 18 noiembrie 2020, 7:02

Accesarea de fonduri nerambursabile a devenit o opțiune la îndemâna multor antreprenori care și-au dorit să își deschidă o afacere, dar nu au dispus de sumele necesare din bugetul propriu. Pandemia a generat multe probleme și pentru acești oameni și mulți dintre ei au ajuns la concluzia că nimic pozitiv, nu vine fără urmări negative.

Cu o mână ți se dă, iar cu alta ți se ia în această perioadă de criză. Aceasta este concluzia la care a ajuns un tânăr antreprenor clujean care și-a dezvoltat propria afacere în domeniul HoReCa prin accesarea unor fonduri nerambursabile.

Liviu Balint este un bucătar cunoscut datorită experienței sale, iar acest lucru l-a determinat să-și deschidă un restaurant în oraș care avea să fie afacerea mult visată și cu un potențial uriaș datorită preparatelor inedite, greu de găsit în altă parte. Pentru ca acest lucru să fie posibil, Liviu a accesat un program prin care a obținut finanțare pentru deschiderea restaurantului. Deși aflat într-o perioadă de criză, condițiile din contract nu îi permit să închidă acum afacerea și se vede nevoit să caute soluții:

Noi în momentul în care am deschis afacerea pe un Start-up am semnat o anumită condică, să spun așa, care cuprindea o serie de obligații pe care noi ni le asumăm pentru a primi acei bani, iar unul dintre puncte prevedea să avem trei angajați pe o durată de doi ani de zile. Cei doi ani de zile au trecut, deci nu mai suntem obligați să ținem angajații, dar suntem obligați să ținem afacerea deschisă pe o perioadă de 3 ani, ceea ce înseamnă în cazul nostru că până anul viitor în septembrie suntem obligați să ținem restaurantul deschis. Dacă noi vom lua hotărârea să închidem afacerea înainte de acest termen, avem obligația șă dăm toți banii primiți la început, înapoi statului. Încercăm să ne menținem pe linia de plutire, să plătim angajații, să plătim taxele la stat, utilitățile ca să putem să mergem încă un an de zile cu afacerea înainte. Și dacă să spunem că ar fi expirat acei 3 ani de zile deja și am fi putut să vindem afacerea, în momentul de față nu valorează nici 10% din investiția inițială un business în HoReCa. Acum toată lumea încearcă să scape de afacerile din domeniu. (Liviu Balint, bucătar și proprietar al unui restaurant)

De cele mai multe ori accesarea unor fonduri nerambursabile pentru deschiderea unei afaceri este singura soluție pentru multe persoane deoarece din bugetul propriu nu ar reuși să facă acest lucru.

Doru Țiț, managerul unei firme de consultanță, spune care sunt cele mai frecvente probleme de care s-au lovit antreprenorii în perioada pandemiei:

O să vă dau un exemplu clar. O firmă care a câștigat un proiect anul trecut cu obiectul de activitate organizare de evenimente și și-a asumat să spunem doi, trei, patru angajați în funcție de ceea ce a stabilit prin proiect ca și obligație contractuală pentru a primi sumele respective, la momentul actual este în imposibilitatea de a îndeplini acele obligații contractuale. Statul a venit cumva în ajutorul acestor afaceri, cel puțin în perioada stării de urgență când obligațiile contractuale nu se puteau respecta din cauza situației critice. Alte probleme pe care antreprenorii le-au întâmpinat ar fi discordanța foarte mare între felul cum a fost prevăzută afacerea și ce este în realitate pentru că acum este foarte dificil să îți atingi îndicatorii pe care ți i-ai propus mai ales în anumite domenii afectate de criză cum ar fi HoReCa și nu numai. Sunt multe alte domenii afectate. Pe partea de finanțare există și acolo o problemă care se regăsește pe destul de multe proiecte. Accesul la finanțare este mai limitat acum decât era în trecut. (Doru Țiț, managerul unei firme de consultanță)

Doru Țiț

Antreprenorilor nu le rămâne decât să găsească soluții, în caz contrar afacerile lor ar putea fi compromise.

Liviu Balint caută modalități de reinventare pentru a-și putea susține financiar familia și angajații:

În fiecare zi când merg la lucru încerc să mă gândesc la o alternativă. Ce să fac, cum să fac, să livrăm mâncare, să găsim modalități de a avea venituri și din altă parte decât din livrări, pentru că acum asta este tot ce ne-a rămas ținând cont că restaurantele nu mai pot funcționa în interior. Nu aș vrea să fac tot felul de promoții de genul 1+1 sau alt fel de reduceri și gratuități pentru că eu am considerat că și înainte de pandemie aveam niște prețuri corecte față de clienți, iar dacă prețurile erau corecte încă de atunci, acum este destul de greu să vin cu reduceri de 50%. Eu trebuie să mă gândesc să ofer niște servicii extra, sau să vin cu o alternativă pentru clienții de acasă, ca să comande în continuare. Acum ne gândim să facem o chestie destul de interesantă, să punem pastele într-o caserolă pe care să o trimitem acasă clientului și într-un borcănel separat sosurile… și el să le combine acasă. În acest fel putem să reducem din costuri pentru că am putea exclude partea de gătit care înseamnă curent, gaz, apă. Reducând din toate aceste cheltuieli putem reduce și din prețul final al produsului. Așa că idee este ca noi să trimitem clientului pastele noastre care sunt făcute chiar aici de noi din produse de calitate superioară, iar clientul să se implice acasă în procesul de gătire, adică să își fiarbă pastele și să le amestece singur cu sosurile trimise tot de noi. (Liviu Balint, bucătar și proprietar al unui restaurant)

Tot mai multe domenii sunt afectate de pandemie, însă cei care dețin o afacere se chinuie din răsputeri să se mențină pe linia de plutire pentru a nu ajunge în pragul falimentului.

 

Larisa Hurducaci

Foto:  Pete Linforth/ Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca