Felia de Cluj: Producător local sau samsar? [AUDIO]
Foto: Radio Cluj
În vremurile astea tulburi e destul de complicat să ai niște definiții foarte clare despre ceva, orice. În primul rând pentru că lumea nu e educată, apoi pentru că se folosesc tot felul de termeni din alte limbi și nu prea mai înțelegi nimic.
În vremurile astea tulburi e destul de complicat să ai niște definiții foarte clare despre ceva, orice. În primul rând pentru că lumea nu e educată, apoi pentru că se folosesc tot felul de termeni din alte limbi și nu prea mai înțelegi nimic.
E bine, din când în când, e bine să te pui la curent cu niște noțiuni pe care, până nu demult, le luai de-a gata. Apoi mai este și problema că pe unii nu-i mai poți identifica din cauza faptului că fac prea multe lucruri deodată și nu mai știi exact ce-i cu ei. Unul dintre subiectele zilelor noastre, și aici mă refer la un subiect fierbinte, dar fără să merg cu gândul la Daniela Crudu, a fost închiderea piețelor și susținerea necondiționată a societății vizavi de micii producători, dar și blamarea unora de către altă parte a societății. Ca să simplificăm lucrurile, hai să vorbim mai simplu și mai clar, pe definiții.
1. Ce este un producător local – agricol primar? E o entitate care desfășoară o activitate economică în sectorul agricol – activitate desfășurată în propria fermă/gospodărie pentru obținerea unei cantități de produse agricole care depășește necesarul de consum propriu și care este destinată vânzării pe piață. Ca formă de reprezentare juridică, cel mai adesea îl vom întâlni pe piață ca persoană fizică autorizată/întreprindere individuală/întreprindere familială. Pe scurt, ai o fermă și vinzi ceea ce ai produs în exces, ca te susții financiar.
2. Ce este un producător? – operatorul economic care fabrică un produs finit sau o componentă a unui produs sau un operator economic care fabrică materie primă- adică cineva care face ceva din ce are sau cumpără materie primă și o procesează, astfel obținând un produs finit.
3. Ce este un producător local? – e exact același lucru ca un producător, cu mențiunea că folosește produse și materii prime din proximitatea lui. Adică produce brânză din laptele vacilor lui sau din laptele vacilor din vecini.
4. Ce este un comerciant? – o persoană fizică sau juridică specializată în efectuarea actelor de comerț. Adică un om care cumpără și vinde, dintr-o parte în alta.
5. Ce este un samsar? – Persoană care face din orice lucru obiect de negoț. În nicio definiție nu am găsit acest termen folosit peiorativ dar, cu toate astea, noi, în zilele noastre, folosim termenul cu sens peiorativ.
Bun, acum că avem definiții, hai să vedem ce înțelegem și ce nu din toată mișcarea asta cu micii producători, cu marii samsari și cu potriviții comercianți.
Eu, de exemplu, sunt un mic producător de conserve din legume și fructe, adică, pe românește fac gemuri și zacuști, dar nimic nu mă obligă să dețin grădinile și livezile din care îmi provine materia primă. La fel și cu producătorii de brânză artizanală. E super mișto să ai și ferma ta de animale și să poți controla toată producția de la cap la coadă, super mișto zicem noi, dar producătorul de brânză nu e și zootehnist și nici nu ar trebui să fie. Noi suntem obișnuiți ca ciobanul să fie și brânzar și, de cele mai multe ori, chiar așa e. Poate de aceea am cam stagnat de ceva zeci de ani cu evoluția tipurilor de brânză. Doar de ceva vreme au mai apărut și la noi 2-3 brânzari care se ocupă doar de asta (de făcut brânză) și o mai și maturează.
Apoi eu, că mi-e mi ușor să mă dau exemplu pe mine, mai fac și produse care conțin diverse condimente și mirodenii, deloc specifice terroirului și climei românești. De exemplu, fac o dulceță de zmeură cu cremă de fistic, sau una de cireșe cu cafea. Și stau așa și mă întreb: mai îs producător local dacă iau o parte din ingrediente de pe alte meleaguri? Că dacă nu îs, înseamnă că nici ăla care plantează zmeură în Apuseni, dar din soiuri străine, nu se poate numi producător local; înseamnă că nici ăla care are pescărie, dar își importă puietul sau icrele sau mâncarea pentru pești nu se poate numi producător local.
Și mă mai gândesc că, dacă vreau să-mi deschid un magazin sau o băcănie unde să-mi vând propriile produse, dar și ale altor mici producători locali, atunci ce mai sunt? Îs producător, îs comerciant sau, dacă se uită unii strâmb la mine, îmi pot zice chiar samsar?
Toți suntem din toate felurile, un pic producători, un pic comercianți și poate chiar și samsari. Totul depinde din ce perspectivă vezi lucrurile sau prin ochii cui vezi lucrurile, totul e relativ.
Dar dacă faci un comerț bazat doar pe acaparare de materii de la mici producători, dacă acaparezi și monopolizezi sectoare întregi din piețele agro, dacă impui monopoluri și taxe de raft sau prețuri maximale în așa fel încât să nu-ți concurezi propriile produse, indiferent din ce perspectivă privești lucrurile, ești un SAMSAR.
Mergeți la piață și informați-vă corect, căutând sectorul ”producători”, e important! Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare, la o nouă ediție a emisiunii Felia de Cluj.
Chef Horia Șimon
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.