Un milion de arbori plantați în următorii 10 ani
Proiectul anunțat de președintele Consiliului Județean Cluj Alin Tișe are în vedere o campanie de reîmpădurire a zonelor afectate de defrișări. Pentru realizarea acestui obiectiv, administrația județului speră să atragă și alte instituții publice precum și organizații de mediu, care să ajute la plantarea puieților:
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 18 noiembrie 2020, 10:28
Prin acest proiect, în următorii zece ani, într-o etapizare pe care am făcut-o, vom reuși să plantăm acești arbori în localitățile cuprinse în Planul județean de amenajare a teritoriului, întocmit împreună cu Banca Mondială. Planul va indica localitățile unde este nevoie de împăduriți precum și tipul de puiet adecvat pentru fiecare zonă. (Alin Tișe)
Specialiștii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară vor stabili tipurile de puieți care vor fi plantați, în funcție de specificul fiecărei zone în parte. În următorii zece ani vor fi necesari aproximativ o sută de mii de puieți pe an, care, spune rectorul USAMV Cornel Cătoi, vor fi asigurați în cea mai mare parte din pepinierele Universității:
Am semnat un protocol cu Consiliul Județean pentru a găsi cele mai bune specii de arbori care să fie plantate în funcție de specificul terenului pe care se face împădurirea, atât pentru a păstra biodiversitatea, cât și pentru a asigura o împădurire cu specii care sunt reprezentative și sunt adaptate zonei. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară se va implica în producerea puieților, dar și în planurile de plantare. (Cornel Cătoi)
Proiectul prin care vor fi plantați un milion de puieți în următorii zece ani figurează în Planul de amenajare a teritoriului, pe care Consiliul Județean Cluj îl realizează în parteneriat cu Banca Mondială. Președintele Alin Tișe arată că acest document va indica zonele din județ care au cea mai mare nevoie de împăduriri:
În Planul județean de amenajare a teritoriului, deocamdată aflat în fază de proiect final, nevoia de a planta arbori și de a face reîmpăduriri apare ca un obiectiv important pentru această zonă a țării. (Alin Tișe)
În cadrul proiectului Un milion de arbori pentru Cluj, Universitatea de Științe Agricole va asigura materialul dentrologic, iar Consiliul Județean va aloca fondurile necesare pentru operațiunile de împădurire. Pentru că urmează să fie plantați, în medie, câte 100.000 de puieți pe an, în această acțiune vor fi cooptate și primăriile care urmează să beneficieze de împăduriri.
Rectorul USAMV, Cornel Cătoi, crede că aceste acțiuni de împădurire pot avea și un rol educativ, dacă la plantări vor fi cooptați și elevii școlilor din județ:
Vom participa chiar și la plantare, dar, cu siguranță, în colaborare cu multe, multe alte instituții. Și școlile ar trebui să fie implicate, pentru că astfel de activități de împădurire ar putea să facă parte din educația viitoarelor generații în privința protecției mediului și a protejării pădurilor. (Cornel Cătoi)
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.