Medicii de familie, la coadă pentru primirea vaccinului antigripal
În decursul acestei zile, medicii de familie s-au prezentat în curtea Direcției de Sănătate Publică Cluj pentru a primi dozele de vaccin antigripal. Aceștia contestă modul în care este distribuit vaccinul în fiecare lună deoarece deși există o programare, timpul de așteptare este mult prea mare de fiecare dată, iar ei sunt nevoiți să lipsească prea mult timp de la cabinet.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 noiembrie 2020, 16:19 / actualizat: 23 noiembrie 2020, 13:10
În decursul acestei zile, medicii de familie s-au prezentat în curtea Direcției de Sănătate Publică Cluj pentru a primi dozele de vaccin antigripal. Aceștia contestă modul în care este distribuit vaccinul în fiecare lună deoarece deși există o programare, timpul de așteptare este mult prea mare de fiecare dată, iar ei sunt nevoiți să lipsească prea mult timp de la cabinet.
Chiar și câte 2-3 ore trebuie să aștepte un medic la coadă în frig pentru a primi dozele de vaccin antigripal. În condițiile actuale impuse de pandemie acest lucru nu este deloc normal, spune vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Cluj, dr. Corina Bodea Șimon:
Noi trimitem catagrafia vaccinurilor, adică necesarul de vaccinuri pe care eu ca medic îl am pentru luna asta care vine, până în data de 5 a lunii. Trimitem raportarea pe luna trecută și necesarul pe luna aceasta. Având în vedere că le trimitem, cei de la DSP au deja necesarul nostru, iar noi le-am zis că ar putea să facă pachete cu numele medicului și pe când ajunge medicul pachetul să fie pregătit, asta ar duce măcar la micșorarea timpilor de așteptare. Din păcate de la DSP nu am primit niciun fel de răspuns deși solicitările au fost făcute și în scris, au fost făcute și telefonic. Avem nevoie și de ajutorul autorităților pentru că vă dați seama că în ziua de lucru a unui medic, să meargă să stea două ore la coadă este foarte mult. Da, noi lucrăm cu programări, dar avem și situații în care ni se prezintă și pacienți neprogramați cu urgențe. Noi venim cu propuneri care ar putea optimiza lucrurile, ne dorim un dialog cinstit cu DSP. (Corina Bodea Șimon, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Cluj)
Mihai Moisescu, directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj explică situația și spune că în condițiile actuale nu poate fi vorba de schimbări majore din acest punct de vedere:
Trebuie să plecăm de la condițiile reale pe care le avem acum. Sunt 380 de medici care trebuie catagrafiați, li se i-au documentele dânșilor pe care le trimit online pentru campania din luna aceasta. Asta se întâmplă în fiecare lună, se centralizează documente de la 380 de medici, după care se face necesarul, se întocmesc documentele și se programează la distribuirea vaccinului. Că se stă afară, nu am o sală unde să îi putem primi ca să facem acest lucru și de aceea ei trebuie să aștepte afară, mai ales pentru a se putea distanța fizic. Există o procedură de serializare, fiecare produs trebuie citit cu cititorul de bare după care se introduce în pachet și se livrează omului. Sunt 3 persoane care se ocupă de tot. Ca să distribuim așa cum s-a cerut la nivelul fiecărui cabinet este nerealizabil la ora actuală, trebuie făcut acest lucru cu un mijloc de transport la rece. Gândiți-vă că sunt 380 de doctori în cel puțin 280 de locații pentru că există și locații comune și atunci este foarte dificil să ajungi cu vaccinul în aceste locații, pe lângă asta nu avem nici dotarea necesară. Au mai fost o dată organizate niște puncte exterioare unde se distribuia vaccinul, sau camere în diferite unități spitalicești, doar că toate acestea trebuie să fie contractate, achitate, iar personalul s-a redus în mod continuu. Suntem deschiși la colaborare însă la ora actuală acestea sunt condițiile pe care le avem. (Mihai Moisescu, Director DSP Cluj)
În ultima perioadă medicii de familie au încercat să găsească soluții pentru a rezolva această problemă, însă până acum nu au primit niciun răspuns concret din partea DSP și medicii se văd nevoiți să petreacă ore în șir în curtea instituției pentru a primi dozele de vaccin, timp în care ar trebui să fie la cabinete la dispoziția pacienților care nu sunt deloc puțini în această perioadă. Vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Cluj spune că situația este cu atât mai complicată pentru medicii de familie care vin din afara orașului. Aceștia pierd mult timp pe drum și totodată stând la coadă:
Am găsit articolele de lege care spun că DSP este responsabil de distribuirea în teritoriu, numai că legea este lăsată la latitudinea fiecărui DSP. Există județe în țară unde se distribuie cu mașină frigorifică vaccinurile la cabinetul medicului de familie. Nu este o problemă foarte mare pentru cei care suntem din Cluj, dar dacă ne gândim la cineva care e în Cămărașu, la zeci de km, doctorul acela trebuie să vină cu ladă frigorifică, cu pinguinii aceia de gheață, parțial înghețați, nu înghețați de tot pentru că așa e protocolul și e normal să fie respectat. Unii vin cu autobuzul, alții cu mașină proprie și riscăm să nu ducem vaccinurile în cele mai bune condiții. Sunt luni întregi de când ne rugăm să nu mai stea colegii la cozi. Este frustrant când știm că distribuția se face foarte ușor în alte părți, în București spre exemplu din informațiile pe care le avem distribuția se face în primele 10 zile ale lunii. Asta ne dorim noi de la DSP, să reușim să comunicăm în așa fel încât să putem să optimizăm activitatea și a lor și a noastră pentru că atunci când nouă ne va fi mai ușor le va fi mai ușor și lor. (Corina Bodea Șimon, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Cluj)
O altă problemă întâmpinată în această perioadă de medicii de familie este numărul mic de doze de vaccin pe care le primesc. Solicitările sunt foarte mari acum, iar pacienții continuă să stea pe liste de așteptare de la o lună la cealaltă.
Larisa Hurducaci
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.